Fisticul și efectul pozitiv al luteinei asupra sănătății ochilor. Ce rol joacă în prevenirea degenerescenței maculare

fistic sanatatea ochilor Foto: Freepik @rsooll
Consumul zilnic de fistic zilnic poate îmbunătăți sănătatea vederii și proteja împotriva degenerescenței maculare datorită conținutului de luteină.

Vezi și: De ce te dor dinții când mănânci ceva dulce. Sensibilitatea dentară și efectele zahărului asupra dinților

Un studiu al Universității Tufts a constatat că adăugarea a 60 de grame de fistic pe zi, timp de 12 zile, a îmbunătățit semnificativ sănătatea densității optice a pigmentului macular (MPOD), principala cauză a pierderii vederii la persoanele de peste 60 de ani.

Principalul beneficiu al fisticului pentru vedere este luteina, un pigment vegetal, care este biodisponibil în nuci. Macula, o zonă mică din centrul retinei din spatele ochiului, este esențială pentru o vedere bună și este responsabilă pentru vederea centrală, vederea culorilor și captarea detaliilor vizuale fine.

Degenerescența maculară, o cauză principală a pierderii vederii și a orbirii, poate apărea la persoanele în vârstă și poate fi cauzată de fumat, un istoric familial de degenerescență maculară, excesul de greutate și hipertensiune.

Fisticul este bogat în luteină biodisponibilă, un pigment vegetal care protejează macula de deteriorarea cauzată de lumina albastră. Studiul a constatat că nivelurile de luteină ale participanților au crescut după numai șase săptămâni și s-au dublat până la sfârșitul studiului.

Efectele luminii albastre

Un studiu realizat de Benjamin B. Bert, la MemorialCare Orange Coast Medical Center, a constatat că lungimile de undă albastre transportă mai multă energie decât lungimile de undă ultraviolete.

Chiar și după ce corneea și cristalinul absorb cele mai energetice lungimi de undă ultraviolete, unele lungimi de undă albastre pătrund încă în partea din spate a ochiului.

Pigmentul de luteină ajută la filtrarea și absorbția unor lungimi de undă de lumină albastră, reducând strălucirea și oferind o claritate și un contrast mai bun al vederii. Bert a remarcat, de asemenea, că macula trebuie să aibă suficientă rezervă pentru a preveni pătrunderea luminii și deteriorarea acesteia.

Citește și: Delirul somatic și realitatea distorsionată: semnale de alarmă și soluții. Efectele sale asupra sănătății psihice și fizice

Foto: Freepik @stanislav71

Luteina din fistic contribuie la sănătatea ochilor

Fisticul este un mecanism de livrare de înaltă calitate pentru luteină datorită grăsimilor sale mono- și polinesaturate, sănătoase pentru inimă. Luteina se găsește, de asemenea, în avocado și în legumele cu frunze închise.

Michelle Routhenstein, dietetician în cardiologie preventivă la EntirelyNourished.com, recomandă asocierea broccoli și spanac cu nuci, semințe, uleiuri sau pește gras precum somonul pentru aceste beneficii.

Luteina este un antioxidant liposolubil care poate proteja sănătatea ochilor, a pielii, a creierului și a inimii datorită naturii sale antiinflamatorii și capacității de a reduce stresul oxidativ.

Zeaxantina, un alt pigment vegetal, poate reduce degenerarea maculară. Pentru a stimula absorbția, este recomandat să o consumați cu o grăsime sănătoasă pentru inimă sau să optați pentru o sursă de grăsime bogată în zeaxantină, precum fisticul.

Bert a sugerat că cel mai bun mod de a preveni degenerarea maculară este să vizitați anual un oftalmolog pentru un control înainte de apariția simptomelor.

De asemenea, Bert a precizat că orice modificare a vederii sau a clarității ar trebui să determine o programare pentru o examinare. Două semne potențiale ale unei probleme includ forme neobișnuite ale obiectelor, linii ondulate sau goluri în interiorul liniilor.

Degenerescența maculară

Degenerescența maculară avansată poate fi clasificată ca fiind umedă sau uscată. Degenerescența maculară umedă apare atunci când subprodusele metabolismului se acumulează în retină, slăbind bariera care împiedică creșterea vaselor de sânge.

Tratamentul implică injecții cu un anticorp monoclonal pentru a opri creșterea vaselor de sânge, permițând retinei să se stabilizeze și să încetinească degenerarea.

Degenerescența maculară uscată apare atunci când se formează depozite de drusen în maculă, ceea ce duce la atrofie și la posibila moarte a unor părți ale retinei și maculei. Noi medicamente pentru tratarea degenerescenței maculare uscate sunt încă în curs de evaluare în condiții reale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Tratament tumori benigne - Foto: Freepik @katemangostar @romeo22
EXCLUSIV
Tratamentul naturist pentru tumorile benigne. Dr. Ștefan Voiculescu: E mai bun decât cel hormonal sau chimic

Crossuri externe

pixel