Fibromialgia, boala care poate duce la anxietate și depresie. Fizioterapeut: Cele mai afectate sunt femeile, cam 80%

fibromialgia. FOTO: Freepik @stefamerpik
Fibromialgia este un sindrom de durere cronică și poate duce la anxietate și depresie. Care sunt simptomele și de ce se depistează târziu.

Fibromialgia este un sindrom de durere cronică manifestată la nivelul sistemului musculo-scheletal, însă non-specific, dar și fără cunoașterea exactă a cauzelor care duc la această această afecțiune.

”Avem o durere care poate să migreze în diferite zone ale corpului, urmată de oboseală cronică, nu ne odihnim cum trebuie, anxietate și depresie, iar cele mai afectate sunt femeile, cam în proporție de 80%”, a declarat Cristi Stănescu, fizioterapeut, la Vorbește lumea de la Pro Tv.

Fibromialgia, cauze și factori de risc

Cauzele acestui sindrom sunt încă necunoscute, însă potrivit celor mai recente cercetări, cauza pare să implice o predispoziție genetică de unul sau mai mulți factori declanșatori, cum ar fi infecția, traumatismul sau stresul.

”Putem spune că este și un factor genetic, dacă avem în familie, căci se poate perpetua, dar poate fi declanșată de la un traumatism, fie fizic, fie psihic”, a mai spus fizioterapeutul.

Una dintre teorii este că creierul scade pragul durerii. Senzațiile care nu erau dureroase înainte devin foarte dureroase în timp.

În timp ce o altă teorie face referire la faptul că atât creierul, cât și nervii pot interpreta greșit sau reacționa exagerat la semnalele normale de durere, notează Healthline.

Fibromialgia, simptome și diagnostic

Potrivit terapeutului, simptomele pot fi similare și altor boli, durata și intensitatea acestora sunt cele care fac diferența între fibromialgie și alte afecțiuni.

”Durerea trebuie să persiste mai mult de trei luni și este urmată de oboseală, ne este greu să ne dăm jos din pat și să ne ducem la serviciu, intervine o anxietate, intervine o depresie, nu mai vrem să socializăm, nu mai vrem să ieșim din casă și atunci este o problemă”, a mai spus fizioterapeutul.

Deoarece fibriomialgia poate fi confundată și cu alte afecțiuni, diagnosticul se poate pune cu întârziere, astfel că este necesară excluderea bolilor care dau aceste simptome.

”Trebuie eliminate, partea reumatismală, apoi ajungi pe parte de circulator, de neuro, ajungi chiar și la psiholog, apoi faci un tablou. Seamănă cu afecțiunea asta și poți să pui degetul”, a spus fizioterapeutul.

Vezi și: Alimente cu efect similar medicamentului "minune" de pe TikTok. Ce se întâmplă după ce nu îl mai luați

Fibromialgia, tratament

Având în vedere că fibromialgia poate fi provocată și de traumatisme psihice, fizioterapeutul afirmă că pentru tratament este nevoie de intervenția unei echipei, din care trebuie să facă parte și un psiholog.

Altfel, tratamentul înseamnă partea medicamentoasă, care este menită să reducă din simptome, respectiv, partea ce ține de ”fizio-kinetoterapie, unde se realizează exerciții, terapie manuală, acupunctură, comprese calde și yoga.

Sportul ajută foarte mult, dar gradual. Deci nu ne apucăm să alergăm, ne ducem la sală. Trebuie cumva să fim în contact cu durerea, să nu irităm prea mult și să o luăm gradual”, a mai spus fizioterapeutul.

În ceea ce privește tratamentul fibriomialgiei, acesta este unul de lungă dungă durată, fiziotereapeutul subliniind ideea de echipă ce se află în spatele tratamentului, dar că în același timp este nevoie și de cooperarea pacientului.

”În primul și primul rând, pacientul trebuie să își dorească să evolueze în bine și să se miște, pentru că durerile sunt câteodată insuportabile”, a precizat Stănescu.

Vezi și: Rădăcina de păpădie, conținut ridicat de nutrienți. Ce beneficii are

Fibromialgia, complicații și prevenție

Potrivit lui Cristi Stănescu, acest sindrom poate să complice condiția de sănătate a pacientului. ”Partea reumatismală cumva, sunt variante când o excludem sau o și completează și atunci durerea este mult mai puternică”, a mai spus fizioterapeutul.

Fibromialgia poate fi prevenită prin adoptarea unui stil de viață sănătos, care cuprinde atât o dietă echilibrată și bogată în nutrienți, cât și un somn suficient, corect și bună calitate. În plus, să evităm, pe cât se poate, stresul.

De altfel, stresul este factor de risc pentru multe alte boli, motiv pentru care trebuie să acordăm o atenție suplimentară acestui aspect.

Vezi și: Infecțiile rezistente la medicamente se răspândesc. Ajung în sânge, inimă creier. Duc la deces

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel