Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Fibrom uterin: un nou medicament așteaptă aprobarea FDA
24 ian, 15:42
Fibromul uterin afectează milioane de femei în perioada premenopauzei. Un nou medicament care a fost testat și s-a dovedit a fi eficient așteaptă acum aprobarea FDA.
Medicamente

Pentru milioane de femei aflate în perioada de premenopauză, fibroamele uterine le produc hemoragii serioase în timpul menstruației. Un nou medicament numit elagolix a redus pierderea de sânge la jumătate în decurs de șase luni la majoritatea femeilor care au participat la două studii clinice. Rezultatele acestor studii au fost publicate miercuri în New England Journal of Medicine.

Elagolix a fost aprobat de Administrația Americană pentru Produse Alimentare și Medicamente (FDA) în 2018 sub numele de marcă Orilissa, pentru a reduce durerea dată de endometrioză - o altă afecțiune comună, debilitantă a femeilor.

Studiile despre fibrom, efectuate pe 77 de site-uri din Statele Unite și Canada, au fost conduse de William D. Schlaff, catedra de obstetrică și ginecologie de la Universitatea Thomas Jefferson din Philadelphia. Rezultatele au fost transmise FDA, care urmează să emită decizia sa în prima jumătate a anului 2020.

Provoacă o menopauză temporară 

Elagolix funcționează prin suprimarea hormonului gonadotropinei și a hormonilor sexuali ovarieni, a estrogenului și a progesteronului. De fapt, provoacă o menopauză temporară.

Deoarece această suprimare poate provoca pierderi de masă osoasă, cercetătorii au oferit unui grup de femei doze mici de hormoni sexuali împreună cu elagolix. Dintre aceste 395 de femei, aproximativ 70% au avut o reducere a pierderii de sânge la jumătate, fără a suferi pierderi de masă osoasă mai mare decât femeile care au luat un placebo. Hormonii „add-back” au redus și efectele secundare ale menopauzei, cum ar fi bufeurile și transpirațiile nocturne, deși acestea au rămas frecvente.

„În calitate de clinician care a lucrat cu această categorie de pacienți de 40 de ani, cred că acesta este un instrument clinic valoros”, a spus Schlaff despre elagolix și hormonii adaugăți. „(Medicamentul) este oral, efectul se instalează rapid, iar profilul de efect secundar este tolerabil.”

Numele mărcii și prețurile care ar fi utilizate dacă FDA aprobă această utilizare a elagolix nu au fost încă stabilite pentru medicament, a spus un purtător de cuvânt al producătorului. Prețul de listă pentru un tratament de patru săptămâni de Orilissa este de 907,39 USD.

80% dintre femeile la premenopauză au fibroame 

Se estimează că 80% dintre femeile care se apropie de menopauză au fibroame - creșteri de țesut în peretele uterin. Jumătate dintre aceste femei vor dezvolta simptome, în principal sângerare menstruală masivă, care poate duce la o deficiență de fier din sânge. Charlotte Owens, director medical al companiei producătoare, a menționat că femeile afro-americane au un risc mai mare de fibroame uterine și dezvoltă adesea simptome mai severe decât femeile caucaziene.

După menopauză, atunci când ovarele își încetează producția de ovule, sângerarea menstruală se oprește, dar multe femei consideră că sângerarea tranzitorie este atât de supărătoare încât caută tratament.

Opțiunile actuale - inclusiv medicamente care vizează hormonii, procedurile care distrug mucoasa uterină sau îndepărtarea chirurgicală a fibroamelor sau a întregului uter – au o mulțime de dezavantaje. Un dispozitiv numit morcellator electric, care taie fibroamele și îndepărtează țesutul prin incizii minuscule, a fost în mare parte abandonat, deoarece poate disemina un cancer uterin nedetectat. Chirurgul cardiac din Philadelphia, Hooman Noorchashm, și soția sa târzie, anestezistul Amy Reed, au făcut campanie pentru interzicerea morcellatorilor, după ce cancerul ei a fost răspândit în timpul unei histerectomii.

 

Sursa, aici.


Ştiri Recomandate

Vaccin antigripal îmbunătățit: va putea funcționa împotriva celor cinci tulpini ale virusului
Artere: grăsimea din exteriorul lor ar putea fi benefică
Cancer pulmonar, noi medicamente care ar prelungi viața bolnavilor
Coronavirus: situația din Italia, Turcia, Parkistan, Japonia, Franța
OUG privind liberalizarea serviciilor medicale scoate oamenii în stradă
Coronavirus, Italia. Adelina Pestrițu la Milano: ”E destul de ciudată atmosfera”
Vama Nădlac   FOTO: Poliția de Frontieră
EXCLUSIV
Nelu Tătaru: S-au luat măsuri la granițele terestre. Românii veniți din Italia, controlați
Ministerul Sănătății despre situația din Italia: România ar putea fi mai expusă
Durere, emoții negative. Cum le facem față
Greșeala de la Urgență-Floreasca. Se repetă în toate spitalele
Rasa sau educația. Care influențează imens speranța de viață
Reacția virală a unui bebeluș în primele clipe de viață
Dieta occidentală distruge fertilitatea masculină
Raed Arafat, mesaj pentru românii din țările cu COVID 19. Ce trebuie să facă
Coronavirus, cine ar fi fost pacientul zero
Intoxicație cu fum: doi tineri și un sugar, duși de urgență la spital
Greșelile care nu ne lasă să slăbim. Cum ne sabotăm singuri
Ministerul Sănătății: cei 6 români de pe nava Diamond Pricness au ajuns în țară
De ce sunt stresați elevii. Sănătate mentală și stare de bine
Cele mai ucigătoare boli. OMS: 7 din 10 decese pe glob sunt din cauza lor
Dieta cu micul dejun. Cum să arzi de două ori mai multe calorii
Astm: Produsele de curățare care cresc riscul de astm al bebelușului
Vinul roșu, în ce condiții este bun pentru inimă
Dr Alexandru Ulici, managerul Spitalului Grigore Alexandrescu. FOTO: Agerpres
EXCLUSIV
Doctorița de la Spitalul Grigore Alexandrescu, amendată! Managerul dr Alexandru Ulici, explicații
Sarea, bună în cantități mici. 10 trucuri ca să mănânci mai puțină
Fertilitate masculină, un nou tip de a testa cât de vivaci sunt spermatozoizii
Nou antibiotic puternic, descoperit de Inteligența Artificială
Comentarii