Fibroamele uterine, tumorile necanceroase ale uterului. Ce complicații pot da. Când se recomandă operația și care sunt riscurile

fibroamele uterine - FOTO: Freepik@brgfx
Fibroamele uterine cele mai frecvente tumori care pot crește pe uter și în zona lui. Care sunt complicațiile pe care le pot provoca.

Fibroamele uterine sunt excrescențe necanceroase ale uterului, care apar adesea în timpul anilor de reproducere. Fibroamele uterine nu sunt asociate cu un risc crescut de cancer uterin și aproape niciodată nu se transformă în cancer.

Fibroamele variază ca mărime de la răsaduri, nedetectabile cu ochiul liber, până la mase voluminoase care pot distorsiona și mări uterul. Puteți avea un singur fibrom sau mai multe. În cazuri extreme, fibroamele multiple pot extinde uterul atât de mult încât ajunge până la cutia toracică și pot adăuga greutate.

Multe femei au fibroame uterine la un moment dat în timpul vieții lor. Dar s-ar putea să nu știți că aveți fibroame uterine, deoarece acestea nu provoacă adesea niciun simptom. Este posibil ca medicul dumneavoastră să descopere fibroamele întâmplător în timpul unui examen pelvian sau al unei ecografii prenatale.

Fibroamele uterine, simptome

Multe femei care au fibroame nu au niciun simptom. În cazul celor care au, simptomele pot fi influențate de localizarea, mărimea și numărul de fibroame.

La femeile care au simptome, cele mai frecvente semne și simptome ale fibromului uterin includ:

- Sângerări menstruale abundente

- Perioade menstruale care durează mai mult de o săptămână

- Presiune sau durere pelvină

- Urinare frecventă

- Dificultate în golirea vezicii urinare

- Constipație

- Dureri de spate sau dureri de picioare

- Rareori, un fibrom poate provoca dureri acute atunci când își depășește aportul de sânge și începe să moară, notează Mayo Clinic.

Fibroamele sunt în general clasificate în funcție de localizarea lor. Fibroamele intramurale cresc în interiorul peretelui muscular uterin. Fibroamele submucoase se umflă în cavitatea uterină. Fibroamele subseroidale se proiectează în exteriorul uterului.

Vezi și: Bolile care te ucid în 24 de ore sau chiar mai puțin. Nici nu îți dai seama ce se petrece cu tine

Când trebuie să consultați un medic

Mergeți la medic dacă aveți:

- Dureri pelviene care nu dispar

- Menstruații prea abundente, prelungite sau dureroase

- Pete sau sângerări între menstruații

- Dificultăți la golirea vezicii urinare

- Număr inexplicabil de celule roșii din sânge scăzut (anemie)

Solicitați asistență medicală promptă dacă aveți sângerări vaginale severe sau dureri pelviene acute care apar brusc.

Fibroamele uterine, cauze

Medicii nu știu care este cauza fibromului uterin, dar cercetările și experiența clinică indică acești factori:

- Modificări genetice. Multe fibroame conțin modificări ale genelor care diferă de cele din celulele musculare uterine tipice.

- Hormonii. Estrogenul și progesteronul, doi hormoni care stimulează dezvoltarea mucoasei uterine în timpul fiecărui ciclu menstrual în vederea pregătirii pentru sarcină, par să favorizeze creșterea fibroamelor.

Fibroamele conțin mai mulți receptori de estrogen și progesteron decât celulele musculare uterine tipice. Fibroizii tind să se micșoreze după menopauză din cauza scăderii producției de hormoni.

- Alți factori de creștere. Substanțele care ajută organismul să mențină țesuturile, cum ar fi factorul de creștere asemănător insulinei, pot afecta creșterea fibromului.

- Matricea extracelulară (ECM). ECM este materialul care face ca celulele să se lipească între ele, precum mortarul dintre cărămizi. ECM este crescută în fibroame și le face fibroase. ECM stochează, de asemenea, factori de creștere și determină modificări biologice în celulele însele.

Medicii cred că fibroamele uterine se dezvoltă dintr-o celulă stem din țesutul muscular neted al uterului (miometrul). O singură celulă se divide în mod repetat, creând în cele din urmă o masă fermă, cauciucată, distinctă de țesutul din apropiere.

Tiparele de creștere ale fibromilor uterini variază - pot crește lent sau rapid sau pot rămâne de aceeași dimensiune. Unele fibroame trec prin pusee de creștere, iar unele se pot micșora de la sine.

Multe fibroame care au fost prezente în timpul sarcinii se micșorează sau dispar după sarcină, pe măsură ce uterul revine la dimensiunea sa obișnuită.

Vezi și: Cât de des ar trebui să îți faci manichiura. Ce poți să pățești dacă îți faci unghiile o dată pe lună, mai des sau mai rar

Fibroamele uterine, factori de risc

Există puțini factori de risc cunoscuți pentru fibroamele uterine, în afară de faptul că sunteți o femeie de vârstă reproductivă. Factorii care pot avea un impact asupra dezvoltării fibromului includ:

Ereditatea. Dacă mama sau sora dumneavoastră a avut fibroame, aveți un risc crescut de a le dezvolta.

Alți factori. Începerea menstruației la o vârstă fragedă; obezitatea; deficiența de vitamina D; o dietă mai bogată în carne roșie și mai săracă în legume verzi, fructe și lactate; și consumul de alcool, inclusiv de bere, par să vă crească riscul de a dezvolta fibromi.

Fibroamele uterine, complicații

Deși fibroamele uterine nu sunt, de obicei, periculoase, ele pot provoca disconfort și pot duce la complicații, cum ar fi scăderea numărului de celule roșii din sânge (anemie), care provoacă oboseală, din cauza pierderilor mari de sânge. Rareori, este necesară o transfuzie din cauza pierderilor de sânge.

Sarcina și fibroamele

De obicei, fibroamele nu interferează cu sarcina. Cu toate acestea, este posibil ca fibroamele - în special fibroamele submucoase - să provoace infertilitate sau pierderea sarcinii.

Fibroamele pot crește, de asemenea, riscul anumitor complicații ale sarcinii, cum ar fi dezlipirea de placentă, restricția creșterii fetale și nașterea prematură.

Fibroamele uterine, prevenție

Deși cercetătorii continuă să studieze cauzele apariției tumorilor fibroase, există puține dovezi științifice disponibile cu privire la modul de prevenire a acestora. Este posibil ca prevenirea fibromilor uterini să nu fie posibilă, dar numai un procent mic din aceste tumori necesită tratament.

Dar, făcând alegeri sănătoase în ceea ce privește stilul de viață, cum ar fi menținerea unei greutăți sănătoase și consumul de fructe și legume, este posibil să vă puteți diminua riscul de fibrom.

De asemenea, unele cercetări sugerează că utilizarea contraceptivelor hormonale poate fi asociată cu un risc mai mic de fibroame.

Fibroamele uterine sunt frecvent descoperite întâmplător în timpul unui examen pelvin de rutină. Medicul dumneavoastră poate simți neregularități în forma uterului, sugerând prezența fibroamelor.

Vezi și: Cum se poate opri plimbarea pacietului între spitale. De ce cazul Colectiv nu se va mai întâmpla niciodată. Bubenek: Va fi capabil în caz de catastrofe. Au stat în curte, căutând pe telefon paturi

Fibroamele uterine, diagnostic

Dacă aveți simptome de fibrom uterin, medicul dumneavoastră poate solicita aceste teste:

Ecografie. Dacă este necesară o confirmare, medicul dumneavoastră poate solicita o ecografie. Aceasta utilizează unde sonore pentru a obține o imagine a uterului dumneavoastră pentru a confirma diagnosticul și pentru a cartografia și măsura fibroamele.

Teste de laborator. Dacă aveți sângerări menstruale anormale, medicul dumneavoastră poate solicita și alte teste pentru a investiga cauzele potențiale. Acestea ar putea include o hemogramă completă (CBC) pentru a determina dacă aveți anemie din cauza pierderilor cronice de sânge și alte teste de sânge pentru a exclude tulburările de sângerare sau problemele tiroidiene.

În cazul în care ecografia tradițională nu oferă suficiente informații, medicul dumneavoastră poate comanda alte studii imagistice, cum ar fi:

Histerosonografia. Histerosonografia denumită și ecografie cu perfuzie salină, utilizează apă sărată sterilă (soluție salină) pentru a extinde cavitatea uterină, facilitând obținerea de imagini ale fibroamelor submucoase și ale mucoasei uterine la femeile care încearcă să rămână însărcinate sau care au sângerări menstruale abundente.

Histerosalpingografia. Histerosalpingografia utilizează un colorant pentru a evidenția cavitatea uterină și trompele uterine pe imaginile cu raze X. Medicul dumneavoastră o poate recomanda în cazul în care infertilitatea reprezintă o preocupare. Acest test îl poate ajuta pe medicul dumneavoastră să determine dacă trompele uterine sunt deschise sau sunt blocate și poate evidenția unele fibroame submucoase.

Histeroscopie. Pentru acest examen, medicul dumneavoastră introduce un telescop mic și luminat, numit histeroscop, prin colul uterin până în uter. Medicul dumneavoastră injectează apoi soluție salină în uter, ceea ce extinde cavitatea uterină și îi permite medicului dumneavoastră să examineze pereții uterului și deschiderile trompelor uterine.

Vezi și: Ucisă de cancer în două săptămâni. Drama femeii care a fost diagnosticată de două ori cu cancer

Fibroamele uterine, tratament

Nu există o singură abordare optimă pentru tratamentul fibromului uterin - există mai multe opțiuni de tratament. Dacă aveți simptome, discutați cu medicul dumneavoastră despre opțiunile pentru ameliorarea simptomelor.

Anumite proceduri pot distruge fibroamele uterine fără a le îndepărta efectiv prin intervenție chirurgicală. Acestea includ:

Embolizarea arterelor uterine. Particule mici (agenți embolici) sunt injectate în arterele care alimentează uterul, tăind fluxul de sânge către fibroame, ceea ce face ca acestea să se micșoreze și să moară.

Această tehnică poate fi eficientă în micșorarea fibroamelor și ameliorarea simptomelor pe care le provoacă. Complicațiile pot apărea dacă alimentarea cu sânge a ovarelor sau a altor organe este compromisă. Cu toate acestea, cercetările arată că complicațiile sunt similare cu cele ale tratamentelor chirurgicale pentru fibromi și că riscul de transfuzie este substanțial redus.

Ablația prin radiofrecvență. În cadrul acestei proceduri, energia de radiofrecvență distruge fibroamele uterine și micșorează vasele de sânge care le alimentează. Aceasta se poate face în timpul unei proceduri laparoscopice sau transcervicale. O procedură similară, numită criomioză, îngheață fibroamele.

Abordarea transcervicală - sau prin colul uterin - a ablației prin radiofrecvență (Sonata) utilizează, de asemenea, ghidarea cu ultrasunete pentru a localiza fibroamele.

Miomectomia laparoscopică sau robotică. În cadrul unei miomectomii, chirurgul dumneavoastră îndepărtează fibroamele, lăsând uterul la locul lui.

Dacă fibroamele sunt puține la număr, dumneavoastră și medicul dumneavoastră puteți opta pentru o procedură laparoscopică sau robotică, care utilizează instrumente subțiri introduse prin mici incizii în abdomen pentru a îndepărta fibroamele din uter.

Fibroamele mai mari pot fi îndepărtate prin incizii mai mici, prin ruperea lor în bucăți (morcelare), care se poate face în interiorul unui sac chirurgical, sau prin extinderea unei incizii pentru a îndepărta fibroamele.

Proceduri chirurgicale tradiționale

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel