Fibrilație atrială și AVC: de ce sportivii de performanță sunt protejați

Schiorii care au făcut efort intens nu au avut risc mai mare de a face AVC
Exercițiile fizice de mare intensitate prezintă, teoretic, un risc de fibrilație atrială, care duce la accident vascular cerebral. Cercetătorii care au studiat un grup de schiori au ajuns însă la o concluzie diferită.

Exercițiile fizice sunt foarte importante pentru sănătate, însă studiile anterioare sugerează că exercițiile fizice de mare intensitate pot fi un factor de risc pentru un ritm cardiac neregulat numit fibrilație atrială (A-fib) care uneori duce la accident vascular cerebral. Deci, teoretic, spotivii ar avea un risc mai mare de accident vascular crebral, iar cercetătorii au vrut să se convingă.

Cercetătorii din Suedia au realizat un studiu în care au analizat un grup de bărbați și femei care au finalizat una sau mai multe curse în cadrul evenimentului de schi fond de 30 - 90 de kilometri numit Vasaloppet din 1989 până în 2011, comparându-i cu un grup care nu a practicat sportul. Cercetătorii au estimat că exercițiile fizice de mare intensitate ar crește riscul de A-Fib, conducând astfel la mai multe lovituri în grupul de schiori. Dar au descoperit că și contrariul poate fi adevărat.

„Deși grupul care a avut cele mai bune performanțe într-o cursă de schi a avut un risc mai mare de fibrilație atrială, nu au avut un risc mai mare de a suferi un accident vascular cerebral”, a spus dr. Kasper Andersen, autorul principal al studiului publicat luni în jurnalul Circulation.

În general, schiorii de sex masculin au avut un risc mai mic de accident vascular cerebral după un diagnostic A-Fib în comparație cu cei care nu sunt sportivi și au fost diagnosticați cu A-Fib, iar riscul lor de a muri de accident vascular cerebral a fost, de asemenea, mai mic. În rândul femeilor, noutățile au fost și mai bune pentru schiori: aveau mai puține șanse să dezvolte A-Fib și mai puțin probabil să aibă un accident vascular cerebral în comparație cu femeile care nu au schiat.

„Femeile (schiorii) nu au avut într-adevăr o creștere a fibrilației atriale și asta nu s-a mai văzut până acum”, a spus dr. Kevin Monahan, director al Centrului de electrofiziologie și aritmie din Boston Medical Center, care nu a fost implicat în studiu nou.

Dacă fibrilația atrială este un factor de risc pentru accident vascular cerebral, de ce sportivii care fac efort de intensitate înaltă care o dezvoltă nu au o incidență mai mare de accident vascular cerebral?

Conform lui Andersen, fibrilația atrială este doar unul dintre numeroșii factori de risc pentru accident vascular cerebral, iar exercițiile fizice sunt unul dintre cele mai bune moduri de a reduce riscul acelor alți factori, cum ar fi hipertensiunea arterială și diabetul.

Milioane de oameni suferă de fibrilație atrială

Conform statisticilor American Heart Association, între 2,7 milioane și 6,1 milioane de persoane din Statele Unite au fibrilație atrială. Factorii de risc pentru asta includ vârsta înaintată, hipertensiunea arterială, diabetul și bolile de inimă. Cel mai frecvent simptom este o bătaie a inimii anormală.

Riscul de a dezvolta fibrilație atrială din cauza exercițiilor fizice de mare intensitate este scăzut, a spus Monahan, menționând că rezultatele nu ar trebui să provoace alarmă pentru persoanele obișnuite.

 „La extreme, pentru persoanele care se antrenează ore și ore pe zi, poate există un risc mic de fibrilație atrială”, a spus el. „Este un segment foarte mic al populației care ar fi afectat”.

Andersen a sfătuit persoanele cu fibrilație atrială să urmeze tratamentul recomandat de către medic pentru a reduce riscul de accident vascular cerebral. Atât Andersen, cât și Monahan încurajează oamenii, în general, să facă mai multă mișcare.

„În contextul general, exercițiile fizice sunt foarte bune pentru dumneavoastră”, a spus Monahan. „Cred că oamenii ar trebui să atingă cel mai bun nivel de fitness pe care îl pot atinge.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel