Fibrilație atrială: de ce anumite medicamente îi pot băga în spital pe vârstnici

Inimă FOTO: pexels.com
Unele medicamente prescrise bătrânilor care suferă de fibrilație atrială pot duce la căderi, leșin și spitalizări, susțin cercetători danezi.

Fibrilație atrială, medicamente. Medicamentele folosite pentru tratamentul fibrilației atriale pot crește riscul de cădere și leșin, iar pentru vârstnici asta poate însemna răniri, spitalizare.

Fibrilație atrială, medicamente: ce este afecțiunea

Fibrilația atrială se manifestă când partea superioară (atrială) a inimii se contractează rapid și neregulat. Afecțiunea poate fi continuă sau ocazională și este cel mai frecvent ritm cardiac neregulat la adulții în vârstă. Apare la 3-5% dintre persoanele de peste 65 de ani.

Iar pentru a preveni simptomele fibrilației atriale, specialiștii prescriu pacienților medicamente pentru a controla ritmul cardiac. Însă, aceste pastile pot crește riscul de cădere și leșin, informează sciencedaily.

Fibrilație atrială, medicamente: studiu danez

Ca să analizeze legătura dintre riscul de căderi, leșin și medicamente, cercetătorii din Danemarca au făcut un studiu pe care l-au publicat în Jurnalul Societății Americane de Geriatrie.

Ei au examinat înregistrările a 100.935 de pacienți cu fibrilație atrială de 65 ani sau mai în vârstă. Cercetătorii au examinat medicamentele pe care pacienții le-au luat pentru a controla ritmul inimii lor. Ce s-a prescris? Pastile pentru anumite blocante ale canalelor de calciu (diltiazem, verapamil), digoxină, dar și amiodarona, flecainida și propafenona.

Autorii studiului au căutat apoi acei pacienți care au fost la Urgențe sau internați în spitale pentru leșin, leziuni legate de căderi - fracturi ale coapsei, cotului, antebrațului, încheieturii mâinii, umărului sau brațului superior, pelvisului și craniului, rănile majore și minore ale capului - sau ambele.

Evoluția pacienților a fost monitorizată timp de aproximativ doi ani și jumătate. Ce s-a observat în această perioadă: 17,132 (17%) au avut un prejudiciu legat de cădere; 5.745 (5,7%) au avut un episod leșin; 21,093 (20,9%) au avut fie un prejudiciu legate de căderea sau leșin-legate. Au fost 40.447 decese fără căderi sau leșinuri, care a reprezentat 40.1% dintre participantii la studiu.

Fibrilație atrială, medicamente: concluzii

Cercetătorii au observat că medicamentul care conține substanța activă amiodaronă a fost asociat cu risc crescut, indiferent dacă a fost prescris singur sau cu alte medicamente ce controlează ritmul cardiac. Un risc scăzut de leșin și căderi a fost sesizat în cazul substanței active digoxina.

Studiul a arătat că vârstnicii sunt expuși unui risc mai mare de leziuni și leșin în primele 90 de zile de tratament, mai ales în primele 14 zile de tratament.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel