Fibrilația atrială, asociată cu sarea în bucate
09 dec 2018, 14:05

Tensiunea arterială poate prezice bolile de inimă cu precizie
O dieta prea sărată ar putea ridica riscul apariției fibrilației atriale, o tulburare de ritm cardiac des întâlnită I foarte periculoasă, arată un nou studiu.

Fibrilația atrială (A-fib) este o un ritm cardiac oscilant sau neregulat care poate duce la apariția de cheaguri de sânge sau alte complicații. Aceasta afectează milioane de oameni din întreaga lume, cărora le crește riscul de accident vascular cerebral și, în cazuri rare, poate duce la insuficiență cardiacă.

Acest studiu, care se concentrează pe legătura dintre sarea din bucate și fibrilația atrială, a inclus 716 bărbați și femei de vârstă mijlocie din Finlanda, care au fost urmăriți pe o medie de 19 ani. În acest timp, 74 dintre participanți au fost diagnosticați cu fibrilație atrială.

Dieta sărată crește riscul de fibrilație atrială

Dintre subiecți, cei cu cel mai înalt nivel de sare în dieta lor au avut o rată mai mare de fibrilație atrială decât cei care consumau cantități mai mici de sare. După contabilizarea altor câtorva factori de risc - inclusiv vârsta, grăsimea corporală, tensiunea arterială și fumatul - cercetătorii au descoperit că un consum ridicat de sare este asociat independent cu riscul de fibrilație atrială.

Dar studiul a găsit doar o asociere între cele două - nu a demonstrat că o dietă bogată în sare provoacă tulburarea ritmului cardiac. Studiul a fost publicat recent în Annals of Medicine.

Acest studiu oferă prima dovadă că sarea din dietă poate crește riscul de apariție a fibrilației atriale noi, adaugând asta la lista tot mai mare de pericole pentru sănătatea noastră cardiovasculară din cauza consumului excesiv de sare", a notat autorul studiului, Tero Paakko, de la Universitatea din Oulu din Finlanda.

Sarea ascunsă din bucate

Deși sunt necesare studii de confirmare suplimentare, rezultatele noastre sugerează că persoanele care au un risc crescut de fibrilație atrială ar beneficia de pe urma reducerii sării din dieta lor", a arătat Paakko, într-un material de presă transmis de jurnalul medical.

Riscul de a dezvolta fibrilație atrială crește odată cu vârsta, iar boala afectează aproximativ 7 din 100 de persoane cu vârsta peste 65 de ani.

Cu estimări care sugerează că peste trei sferturi din cantitatea de sare consumată este adăugată deja în produsele alimentare procesate, reducerea aportului de sare la nivelul întregii populații ar putea avea un impact extrem de benefic asupra incidenței fibrilației atriale și, în general, asupra tuturor bolilor cardiovasculare nou-diagnosticate", a mai arătat Paakko.

Studiul, integral, poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?