Femeile renunță mai greu la fumat decât bărbații. MOTIVELE ciudate care le împiedică. STUDIU

Fumătoare
O cercetare susține că, deși fumează mai puțin decât bărbații, femeile sunt mai puțin dispuse să renunțe la țigări.

Un studiu efectuat pe mai mult de 35.000 de fumători a constatat că femeile fumează mai puține țigări decât bărbații, dar au mai puține șanse să renunțe. Cercetarea a fost prezentată la Congresul Societății Europene de Cardiologie.

Autoarea studiului, Ingrid Allagbe, doctorandă la Universitatea din Burgundia, Dijon, Franța, spune că ”femeile care au folosit servicii de renunțare la fumat au avut rate mai mari de supraponderalitate sau obezitate, depresie și anxietate în comparație cu bărbații”.

”Descoperirile noastre evidențiază necesitatea de a oferi intervenții de renunțare la fumat adaptate nevoilor femeilor. Acest studiu a comparat caracteristicile și ratele de abstinență ale bărbaților și femeilor care vizitează serviciile de renunțare la fumat între 2001 și 2018, în Franța. (...) Studiul a înscris fumători în vârstă de 18 ani și peste cu cel puțin un factor de risc suplimentar pentru boli cardiovasculare: supraponderal/obez; colesterol ridicat; diabet; tensiune arterială crescută; antecedente de accident vascular cerebral, atac de cord sau angina pectorală. S-a folosit o scară de dependență a nicotinei pentru a clasifica participanții ca dependență ușoară, moderată sau severă”, afirmă cercetătoarea, potrivit unui comunicat al Societății Europene de Cardiologie.

În total au fost incluși în studiu 37.949 de fumători, dintre care 16.492 (43,5%) erau femei. Vârsta medie a femeilor din studiu a fost de 48 de ani, în timp ce vârsta medie a bărbaților a fost de 51 de ani. Participanții au fost clasificați ca având simptome de anxietate și depresie sau nu în funcție de istoricul lor medical, de utilizarea de medicamente anti-anxietate sau antidepresive.

”Constatările sugerează că, în ciuda faptului că fumează mai puține de țigări și a dependenței mai mici de nicotină decât a bărbaților, femeilor le este mai greu să renunțe. Potențialii factori pot fi prevalența mai mare de anxietate, depresie și supraponderalitate sau obezitate în rândul femeilor. S-a raportat anterior că femeile se pot confrunta cu diferite bariere în calea renunțării la fumat legate de frica de creștere în greutate, hormoni sexuali și dispoziție”, concluzionează Ingrid Allagbe.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel