Femeile, de două ori mai predispuse să moară din cauza unui atac de cord. Medic: Sănătate mai precară decât a bărbaților

femeile - FOTO: Freepik@newnsd18
Femeile sunt de două ori mai predispuse să moară din cauza unui atac de cord.

Femeile sunt de două ori mai predispuse să moară după un atac de cord, potrivit unui studiu. Femeile erau în medie cu șapte ani mai în vârstă când au suferit atacul de cord.

De asemenea, studiul a constatat că femeile cu vârsta de 55 de ani și mai tinere au așteptat mai mult timp pentru tratament. Anual, în Marea Britanie, peste 30.000 de femei sunt internate în spital după ce au suferit un atac de cord.

Acum, un studiu din Portugalia evidențiază riscul mai mic al femeilor de a supraviețui acestui eveniment medical.

Vezi și: Tocofobia, boala mai puțin cunoscută care afectează femeile. Ce impact are asupra acestora și cum se manifestă

Ce este infarctul miocardic cu supradenivelare a segmentului ST

Cercetătorii au analizat 884 de pacienți, inclusiv bărbați și femei, care au fost spitalizați în urma celui mai grav tip de atac de cord, numit infarct miocardic cu supradenivelare a segmentului ST (STEMI), în care artera coronariană este complet blocată, întrerupând alimentarea cu sânge a inimii pentru o perioadă lungă de timp.

Toți pacienții au fost supuși unei angioplastii pentru a lărgi artera blocată, împreună cu un stent pentru a permite sângelui să circule mai liber, în termen de 48 de ore de la debutul simptomelor, iar studiul a urmărit să analizeze rata mortalității acestora.

Este posibil ca femeile să prezinte un risc mai mare de a muri în urma unui atac de cord, deoarece au tendința de a le suferi la vârste mai înaintate decât bărbații și, prin urmare, au, în general, o stare de sănătate mai precară.

British Heart Foundation a avertizat, de asemenea, că mii de femei mor inutil în Marea Britanie, deoarece este mai probabil ca ele să fie diagnosticate greșit și mai puțin probabil să primească rapid anumite tratamente salvatoare, precum și medicamente care să ajute la prevenirea unui al doilea atac de cord.

Rezultatele, prezentate la Heart Failure 2023, care este un congres științific al Societății Europene de Cardiologie, au arătat că femeile au fost de aproape 2,8 ori mai predispuse să moară în termen de 30 de zile, potrivit Daily Mail.

În acest moment, 11,8% dintre femei muriseră, față de 4,6% dintre bărbați.

Atacurile de cord sunt numite de medici ”infarcturi miocardice”.

Vezi și: Prolapsul vezicii urinare, simptome, cauze tratament. Afecțiunea caracteristică în principal femeilor. Când este nevoie de intervenție chirurgicală

Ce spun cercetătorii

Dr. Mariana Martinho, autorul principal al noului studiu, de la Spitalul Garcia de Orta din Portugalia, a declarat că prognosticul femeilor care au suferit un atac de cord este rezervat.

”Femeile de toate vârstele care suferă un infarct miocardic prezintă un risc deosebit de ridicat de a avea un prognostic prost. Aceste femei au nevoie de o monitorizare regulată după evenimentul cardiac, cu un control strict al tensiunii arteriale, al nivelului de colesterol și al diabetului, precum și de îndrumare spre reabilitare cardiacă.

Nivelurile de fumat sunt în creștere la femeile tinere și acest lucru ar trebui combătut, împreună cu promovarea activității fizice și a unui stil de viață sănătos”, a precizat dr. Mariana Martinho.

Studiul, care a inclus pacienți internați în spital între 2010 și 2015, dintre care 27% erau femei, a constatat că femeile erau în medie cu șapte ani mai în vârstă atunci când au suferit un atac de cord.

Internate în urma unui atac de cord la vârsta de 67 de ani, în medie, femeile aveau, de asemenea, rate mai mari de hipertensiune arterială, diabet și un accident vascular cerebral anterior.

Cu toate acestea, toate condițiile de sănătate au fost luate în considerare, iar femeile au avut în continuare un risc de 2,3 ori mai mare de a muri în termen de cinci ani de la atacul de cord, comparativ cu bărbații.

În acest timp, aproape o treime dintre femei muriseră, în comparație cu mai puțin de 17% dintre bărbați.

Vezi și: Zahărul, efecte nocive. Care este cantitatea ideală. Ce poți să pățești dacă mănânci prea mult zahăr

Atacul de cord, complicații

Aproximativ 34% dintre femei, în cei cinci ani de la atacul de cord, au murit, au suferit un alt atac de cord sau un accident vascular cerebral cauzat de blocarea unui vas de sânge, sau au fost spitalizate cu insuficiență cardiacă.

Acest lucru se numește riscul unui eveniment cardiac advers major, sau MACE, și a fost observat la mai puțin de 20% dintre bărbați după cinci ani.

Toți pacienții au primit în timp util o angioplastie și un stent, care se numesc intervenție coronariană percutanată (PCI) atunci când sunt primite împreună.

Dar studiul a constatat că femeile cu vârsta de 55 de ani și mai tinere au așteptat mai mult timp pentru tratament după ce au ajuns la spital - tratamentul a venit după 95 de minute, în medie, față de 80 de minute pentru bărbați.

Cercetătorii au efectuat o analiză suplimentară în care au comparat 435 de pacienți, împărțiți între cei cu vârsta de 55 de ani și mai tineri și cei cu vârsta de peste 55 de ani, luând în considerare aspectele de sănătate care ar putea afecta riscul de probleme cardiace, inclusiv tensiunea arterială ridicată, colesterolul ridicat, faptul de a fi fumător sau de a avea diabet.

Vezi și: Demența, concepții greșite. Ce cred oamenii despre boala care afectează creierul și ce se întâmplă, de fapt

Chiar și după ce s-a făcut acest lucru, în rândul pacienților de 55 de ani și mai tineri, riscul de MACE în termen de cinci ani a fost de aproape patru ori mai mare pentru femei, deși ratele de deces după 30 de zile sau cinci ani nu au fost diferite.

Iar în cazul persoanelor cu vârsta de peste 55 de ani, femeile au fost de aproape patru ori mai predispuse să moară în decurs de 30 de zile și de peste două ori mai predispuse să moară după cinci ani, fiind, de asemenea, mai predispuse să sufere o MACE.

”Constatările sunt un alt memento al necesității unei mai mari conștientizări a riscurilor de boli de inimă la femei”, a mai spus dr. Mariana Martinho.

Bărbații, care au suferit un atac de cord la vârsta de 60 de ani, în medie, aveau mai multe șanse să fie fumători și să sufere de boli coronariene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel