FDA a autorizat doza booster de vaccin COVID de la Pfizer-BioNTech pentru copiii de 12-15 ani și cei de peste 5 ani cu imunitatea compromisă

Vaccin COVID-19 de la Pfizer și BioNTech. Foto: Pixabay
Agenția pentru alimente și medicamente din Statele Unite (FDA) a decis ca toți copiii din SUA cu vârsta între 12 și 15 ani pot face doza booster (doza a treia) de vaccin COVID-19 produs de Pfizer și că aceasta poate fi administrată la cinci luni după a doua doză. De asemenea, și copiii cu imunitatea compromisă cu vârsta între 5 și 11 ani pot face a treia doză. 

Agenția pentru alimente și medicamente din Statele Unite (FDA) a autorizat luni utilizarea celei de-a treia doze a vaccinului anti-COVID-19 Pfizer-BioNTech pentru adolescenții din grupa de vârstă 12-15 ani și a redus, totodată, intervalul de administrare pentru toate dozele de supra-rapel ("booster") de la șase luni la cinci luni după finalizarea schemei inițiale de imunizare (după a doua doză).

Agenția americană a autorizat cea de-a treia doză de vaccin Pfizer-BioNTech pentru copiii din grupa de vârstă 5-11 ani care au o imunitate compromisă. Este vorba de copiii de peste 5 ani care au suferit transplant de organe solide sau care au fost diagnosticați cu afecțiuni care sunt considerate a avea un nivel echivalent de imunocompromis, și care pot să nu răspundă adecvat la seria de vaccinare primară (primele două doze). Astfel, o a treia doză de serie primară a fost acum autorizată pentru acest grup. Acest lucru va permite acum acestor copii să primească beneficiul potențial maxim de la vaccinare, arată FDA. 

„De-a lungul pandemiei, deoarece virusul care provoacă COVID-19 a evoluat continuu, necesitatea ca FDA să se adapteze rapid a însemnat folosirea celei mai bune științe disponibile pentru a lua decizii informate, având în vedere sănătatea și siguranța publicului american”, a spus Comisarul interimar al FDA, dr Janet Woodcock, într-un comunicat remis redacției (link direct comunicat). 

„Cu valul actual al variantei omicron, este esențial să continuăm să luăm măsuri preventive eficiente, salvatoare de vieți, cum ar fi vaccinarea primară și rapelurile, purtarea măștilor și distanțarea socială, pentru a lupta eficient împotriva COVID-19”, a mai arătat aceasta. 

Experții FDA au spus că au analizat datele medicale publicate în studii științifice și dovezile obținute în condiții reale despre siguranța dozelor "booster" furnizate de Ministerul Sănătății din Israel, ce includ date de la peste 6.300 de adolescenți din grupa de vârstă 12-15 ani care au fost vaccinați cu cel puțin o doză a serului Pfizer-BioNTech.

Numărul global al cazurilor de COVID-19 a crescut în ultimele săptămâni din cauza variantei Omicron, iar autoritățile sanitare au avertizat că această variantă extrem de transmisibilă ar putea copleși sistemele de sănătate din multe țări.

Testele de laborator au arătat că două doze ale vaccinurilor Pfizer-BioNTech și Moderna generează o reacție imunitară scăzută împotriva Omicron, însă dozele "booster" ale acestor seruri par să ofere protecție împotriva acestei variante virale ce prezintă mai multe mutații în comparație cu precedentele variante ale virusului SARS-CoV-2. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel