Fațete dentare, avantaje și dezavantaje. Se pun doar de frumusețe sau aduc vreun beneficiu? Iancu: Acesta este SINGURUL dezavantaj

Fatete dentare - Foto: Freepick @wavebreakmedia
EXCLUSIV
Fațete dentare - ce sunt și ce beneficii au. Medicul stomatolog Ștefania Andrada Iancu ne-a vorbit despre rolul acestora, avantaje și dezavantaje.

Fațetele dentare sunt carcase subțiri, de culoarea dinților, care sunt atașate pe suprafața frontală a dinților pentru a le îmbunătăți aspectul. Acestea sunt adesea realizate din porțelan sau din materiale compozite de rășină și sunt lipite permanent de dinți.

Fațetele pot fi folosite pentru a trata o serie de probleme cosmetice diferite, inclusiv dinți ciobiți, sparți, decolorați sau mai mici decât media.

Unii oameni pot primi doar o singură fațetă în cazul unui dinte spart sau ciobit, dar mulți primesc între șase și opt fațete pentru a crea un zâmbet uniform și simetric. Cei opt dinți din față de sus sunt cei mai des aplicați furniruri.

S-ar putea să fiți surprins de diferența pe care o poate face o fațetă dentară, care vă poate transforma un dinte ciobit, crăpat, deformat sau pătat într-un dinte cu o formă uniformă și o culoare naturală. 

Albirea dentară, metode și cine NU o poate face. 5 alimente care strică și îngălbenesc dinții. Iancu: Lămâia, bicarbonatul, căpșunile NU albesc

După moda bijuteriilor pe dinte a venit moda fațetelor. Sunt doar de frumusețe sau au beneficii pentru sănătate

 

Într-un timp, acum câțiva ani, exista moda piercingului pe dinte. Multe dintre femei mergeau și-și aplicau o pietricică pe unul dintre dinți. Acum este moda fațetelor dentare, modă dată de tot mai multe vedete, Dorian Popa, Ruby sau Anamaria Prodan fiind probabil cei mai cunoscut pentru asta.

Cel mai mare beneficiu al fațetelor dentare este îmbunătățirea aspectului dinților. Acestea vă oferă un zâmbet uniform și mai luminos. Fațetele dentare sunt adesea folosite pentru a trata probleme precum dinți sparți sau ciobiți, decolorare severă, spații între dinți, dinți mai mici decât media, dinți ascuțiți sau cu forme neobișnuite.

Despre rolul fațetelor dentare, despre avantaje și dezavantaje, dar și dacă se pun doar de frumusețe sau aduc vreun beneficiu pentru sănătatea dinților, ne-a vorbit medicul stomatolog Ștefania Andrada Iancu.

"Fațetele dentare executate corect, nu numai că înfrumusețează aspectul zâmbetului, dar ofera și posibilitatea unei masticații eficiente prin ajustarea ocluziei dentare (a mușcăturii).

Adesea, acestea au indicații estetice, de înfrumusețare, și totodată indicații medicale, de refacere a structurilor dentare atunci când există abraziuni sau defecte ale smalțului dentar. Din perspectivă estetică, fațetele pot ameliora zâmbetul prin modificări minime sau ample ale formei, conturului, ale texturii și culorii dinților, în funcție de necesitate.

Față de alte materiale de reconstrucție cum ar fi compozitul folosit la obturații (plombe), cermica fațetelor este stabilă în timp, fără să sufere modifcari de culoare.

Execuția fațetelor se realizează cu preparații (șlefuiri) fine ale smalțului dentar. Acesta ar fi singurul dezavantaj al fațetelor dentare, un inconvenient ce este ușor controlat și anulat de medicul specialist în domeniu", a declarat medicul stomatolog Ștefania Andrada Iancu, în exclusivitate pentru DC Medical.

Ce tipuri de fațete există

Hernia de disc, cauze și tratament. Cum să SCAPI de OPERAȚIE. Dr. Tarek Nazer: Cele mai bune rezultate

Fațetele dentare sunt cel mai frecvent realizate din porțelan sau rășină compozită și necesită o pregătire intensă. Dar există și fațete "fără pregătire prealabilă", care sunt aplicate printr-un proces diferit.

Aplicarea fațetelor dentare tradiționale implică, de obicei, șlefuirea structurii dentare, uneori îndepărtând o parte din dinte - chiar și dincolo de smalț. Acest lucru permite o plasare adecvată, dar este, de asemenea, o procedură ireversibilă care poate fi dureroasă și care necesită adesea un anestezic local.

Reducerea dinților depinde de preocupările dumneavoastră dentare și de numărul de dinți implicați. Atunci când sunt implicați mai mulți dinți, un dentist poate comanda un model de ceară pentru a vă arăta cum ar arăta fațetele.

Pe de altă parte, fațetele fără preparare pot necesita o anumită pregătire sau modificare a dinților, dar aceste modificări sunt minime.

- Fațete din porțelan

Unii dentiști vor începe prin șlefuirea dinților și apoi vor face o amprentă a dinților pentru crearea unui mulaj. Apoi vor trimite matrița la un laborator pentru a realiza fațeta din porțelan.

Odată ce furnirul este gata, medicul dentist îl poate plasa pe dintele pregătit și îl poate cimenta la locul său. Fațetele temporare pot fi folosite până când fațetele permanente se întorc de la laborator.

Între timp, alți dentiști pot folosi tehnologia CAD/CAM, astfel încât un computer să poată proiecta fațeta. Dentistul dumneavoastră poate realiza fațeta propriu-zisă chiar în cabinet.

- Fațete din rășină compozită

Dacă alegeți fațete din rășină compozită, dentistul dumneavoastră va grava suprafața dintelui înainte de a aplica un strat subțire de material compozit pe dintele pregătit.

Este posibil să fie necesare straturi suplimentare de compozit pentru a obține aspectul dorit. Dentistul dvs. va finaliza prin polimerizarea, sau întărirea, fațetei din compozit cu o lumină specială.

- Fațete fără pregătire prealabilă

În loc să îndepărteze straturile de dinte de sub smalț, fațetele no-prep afectează doar smalțul. În multe cazuri, fațetele no-prep nu necesită anestezice locale sau fațete temporare, potrivit Healthline.

Diferențe între fațete din porțelan și cele din rășină

Fațete din porțelan

- mai scumpe 

- poate necesita mai mult de o vizită la dentist 

- mai puternice și mai durabile decât fațetele din compozit 

- mai puțin susceptibile de a se păta 

Fațete din rășină compozită

- trebuie îndepărtat mai puțin dinte pentru a pregăti dintele

- fațetele pot fi adesea aplicate într-o singură vizită la dentist

- mai puțin costisitoare decât fațetele din porțelan

- durează între 5 și 7 ani

- mai ușor de reparat.

Cum se pun fațetele

 

De obicei, durează între 1 și 2 săptămâni de la crearea matriței de către dentistul dumneavoastră pentru a primi fațetele înapoi de la laborator.

Odată ce furnirul este gata, vă puteți programa o programare pentru a vi le pune. La această programare, dentistul dvs. evaluează potrivirea, forma și colorația fațetelor pentru a se asigura că acestea sunt perfecte pentru dvs.

Apoi, medicul dentist vă curăță bine dinții. Acest lucru este important, deoarece împiedică bacteriile să rămână blocate sub fațete și să provoace carii.

După ce face acest lucru, utilizează instrumentul de șlefuire pentru a crea o textură mai aspră pe fiecare dinte pe care urmează să fie aplicat un furnir. Acest lucru face ca furnirul să se lipească mai ușor de dinte.

Medicul dentist utilizează apoi ciment dentar pentru a lipi fațeta de dinte. Acesta va folosi lumina ultravioletă pentru a întări rapid acest ciment.

Această a doua programare (în cadrul căreia sunt plasate fațetele) nu durează de obicei mai mult de 2 ore. Dar poate varia în funcție de numărul de fațete care se fac și dacă se folosește un anestezic local.

Care este diferența dintre fațete, coroane și implanturi?


Fațetele nu sunt același lucru cu implanturile sau coroanele dentare. Fațetele acoperă doar suprafața frontală a dintelui, în timp ce coroanele învelesc întregul dinte. Fațetele sunt, de asemenea, mai subțiri decât coroanele: aproximativ 1 mm, față de 2 mm.

Fațetele sunt, de asemenea, mai puțin invazive. Dacă aveți nevoie de o coroană, dentistul dumneavoastră va trebui să vă șlefuiască sau să șlefuiască mai mult dintele pentru a-l pregăti pentru coroană decât ar fi necesar pentru aplicarea unei fațete.

Între timp, se instalează un implant în os pentru a înlocui un dinte lipsă, iar deasupra acestuia se plasează o coroană. Poate dura câteva luni după ce implantul este plasat pentru ca zona din jurul acestuia să se vindece suficient pentru ca dintele de înlocuire să fie plasat deasupra.

Dorian Popa, despre fațetele dentare. Le-a dat jos în direct

Dacă până acum fațetele dentare aveau aspect de "faianță", acum se pare că noile modele imită mai bine aspectul dintelui natural. Dorian Popa a avut dinții "faianță", dar acum a decis să-i schimbe.

"Am șapte zile în care îi țin ca bătrânul în pahar. Dacă tot facem asta, hai să fie un moment educativ pentru cei de acasă, pentru oamenii care spun că atunci când îți pui fațete mamă te lasă cu dinții de rechin. Ți-i pilește, ți-i face varză. Uite cam așa arată. Îmi schimb tot, opt de sus, opt de jos. Îi schimb pentru că a apărut o tehnologie nouă.

Dintele acum nu mai este complet alb, în partea de jos are o zonă de transparență și arată mai natural”, a spus Dorian Popa, la Xtra Night Show. 

1. -imagine fara descriere- (dorian-popa--despre-fatetele-dentare-2_98486600.png)

2. -imagine fara descriere- (dorian-popa--despre-fatetele-dentare-1_47290000.png)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel