Factorul care cauzează mai multe decese decât războiul și bolile. Afectează inima și are impact global. E imposibil de evitat

poluarea - FOTO: Freepik
Acest factor cauzează mai multe decese decât războiul, bolile și consumul de substanțe interzise. Este un fenomen global greu de oprit. Afectează inima și duce la deces.

Un studiu șocant susține că poluarea cauzează mai multe decese decât războiul, bolile și drogurile combinate. Adesea vedem războiul, terorismul și bolile mortale ca fiind principalele amenințări la adresa vieții umane. Dar dacă adevăratul pericol ar fi ceva ce întâlnim zilnic, ceva prezent în aerul pe care îl respirăm, în apa pe care o bem și chiar în zgomotul care ne înconjoară?

Un nou studiu publicat în Journal of the American College of Cardiology dezvăluie un adevăr șocant. Și anume, poluarea, în toate formele ei, reprezintă acum o amenințare mai mare pentru sănătate decât războiul, terorismul, malaria, HIV, tuberculoza, drogurile și alcoolul combinate.

Concret, cercetătorii estimează că poluanții creați de om și schimbările climatice contribuie la un uimitor număr de șapte milioane de decese la nivel global în fiecare an.

"În fiecare an, aproximativ 20 de milioane de oameni din întreaga lume mor din cauza bolilor cardiovasculare, iar poluanții joacă un rol din ce în ce mai mare", explică profesorul Jason Kovacic, director și CEO al Institutului de Cercetare Cardiacă Victor Chang din Australia.

Vezi și: 10 cereale integrale pentru o digestie bogată în fibre și nutrienți. O alegere esențială pentru sănătatea digestivă

Poluarea, impact major asupra sănătății - FOTO: Freepik@EyeEm

Cum s-a ajuns la această concluzie dură

Vinovații din spatele acestui număr global de decese nu sunt doar cei evidenți, cum ar fi poluarea aerului de la gazele de eșapament ale mașinilor sau de la coșurile fabricilor. Studiul, realizat de cercetători de la instituții prestigioase din întreaga lume, scoate la lumină și alte pericole mai puțin cunoscute: poluarea solului, poluarea fonică, poluarea luminoasă și chiar expunerea la substanțe chimice toxice din casele noastre.

Toți acești factori, sugerează studiul, afectează sănătatea inimii noastre.

"Poluanții au ajuns în fiecare colț al globului și ne afectează pe fiecare dintre noi. Asistăm la incendii forestiere fără precedent, temperaturi în creștere, zgomot rutier inacceptabil și poluare luminoasă în orașele noastre și expunerea la substanțe chimice netestate în casele noastre", avertizează Prof. Kovacic.

Vezi și: 7 alimente care topesc grăsimea de pe abdomen: Efect în primele 30 de minute după ce l-ai mâncat

Poluanții, impact asupra sănătății inimii

Poluarea aerului: Când inhalăm fum de la un incendiu forestier sau gaze de eșapament, aceste toxine pătrund adânc în plămâni, intră în fluxul sanguin și apoi circulă în tot corpul.

Poluarea fonică și luminoasă: Aceste perturbări dereglează tiparele de somn. Somnul deficitar poate duce la inflamații în corp, poate crește tensiunea arterială și chiar poate provoca creștere în greutate. Toate acestea sunt factori de risc pentru bolile de inimă.

Căldura extremă: Gândiți-vă la inima voastră ca la un motor de mașină. Într-o zi toridă, motorul vostru lucrează mai mult pentru a se răci. În mod similar, în timpul unui val de căldură, inima voastră trebuie să lucreze suplimentar. Această presiune suplimentară, împreună cu deshidratarea și scăderea volumului sanguin din cauza transpirației, poate duce la probleme grave, cum ar fi insuficiența renală acută.

Expunerea la substanțe chimice: Multe articole de uz casnic - de la tigăi antiaderente la haine rezistente la apă - conțin substanțe chimice care nu au fost testate temeinic pentru siguranță.

"Există sute de mii de substanțe chimice care nu au fost nici măcar testate pentru siguranța sau toxicitatea lor, darămite pentru impactul lor asupra sănătății noastre", a mai precizat prof. Kovacic.

Statisticile sunt alarmante. Poluarea aerului singură este legată de peste șapte milioane de decese premature pe an, mai mult de jumătate din acestea fiind cauzate de probleme cardiace. În timpul valurilor de căldură, riscul de decese cardiovasculare legate de căldură poate crește cu peste 10%. În SUA, expunerea la fum de incendii forestiere a crescut cu 77% din 2002.

Vezi și: Intervențiile cu acid hialuronic, la mare căutare. Prof. dr. Ioan Lascăr: Sunt sigure. Ne raportăm la deficiențele ce pot fi corectate

Soluțiile propuse de cercetători

Cercetătorii au propus și câteva soluții

Orașe sănătoase pentru inimă: Mai mulți copaci, piste pentru biciclete mai sigure și mai puține mașini pot face zonele noastre urbane mai bune pentru inimile noastre.

Energie curată: Prin eliminarea subvențiilor pentru industriile combustibililor fosili și investind mai mult în surse regenerabile, putem face aerul nostru mai curat.

Conștientizarea publicului: Avem nevoie de campanii pentru a educa oamenii despre pericolele poluării, așa cum am făcut cu fumatul.

Pregătirea medicală mai bună: Medicii trebuie să fie mai conștienți de modul în care diferiți poluanți afectează sănătatea inimii.

"Este necesară o acțiune urgentă, deoarece schimbările climatice avansează și poluarea se infiltrează în aerul pe care îl respirăm, în apa pe care o bem, în mâncarea pe care o consumăm și în locurile în care trăim", scriu cercetătorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel