Factorii de risc pentru cancer, modificabili sau nu. Dragoș Median: Nu încurajez ca toată lumea să-și facă testări genetice, ar fi o nebunie

factorii de risc pentru cancer. FOTO: Freepik @stokkurs
Care sunt factorii de risc pentru apariția cancerului pe care îi putem controla. Dr. Median atrage atenția cu privire la testele genetice.

Apariția cancerului este dată de o serie de factori de risc, unii modificabili, alții nemodificabili. De altfel, un studiu recent a arătat modul în care stilul de viață poate avea un impact asupra stării de sănătate. 

Dr. Dragoș Median a vorbit despre factorii de risc, explicând modul în care putem să ne reducem riscul de apariție al cancerului, dar și cum un test genetic poate să prevină un cancer, iar cel mai cunoscut caz, în acest sens, este cel al actriței Angelina Jolie.

”Sunt situații, într-adevăr, în care putem să identificăm cauza principală a unui cancer. Din păcate, sunt foarte puține aceste situații și iarăși, din păcate, nu putem să generalizăm aceste răspunsuri.

În esență, noi suntem rezultatul interacțiunii dintre două componente. Pe de o parte, genetica este în partea noastră de genotip, totalitatea genelor noastre cu mutații, majoritatea neinteresante, dar uneori și unele patogene, care pot să aibă un răsunet important asupra sănătății.

Pe de altă parte este mediu. Dacă spun mediu, nu mă refer la mediul în care trăim, ci mă refer la interacţiunile pe care noi, ca indivizi, le avem cu ceea ce există în jurul nostru. De la modul în care dormim, cât dormim, ce mâncăm, cum mâncăm, când mâncăm, ce activitate fizică facem, ce expuneri avem la diverși agenți chimici, fizici sau biologici. Toate lucrurile acestea  înseamnă interacțiunea noastră cu cu ceea ce e în jur”, a declarat dr. Dragoș Median, medic oncolog, la Antena 3.

Vezi și: Dana Săvuică, despre diagnosticul primit pe foaia de analize: Am vrut să știu ce e cu mine. De 10 ani duc frica asta

”Nu încurajez ca toată lumea să-și facă testări genetice”

”Trebuie să fim atenți și la genetică. În momentul de față, există cunoștințe despre anumite gene ale căror mutații determină sau sunt asociate cu un risc foarte mare de apariție a unui cancer și atunci putem să intervenim aici.

Un exemplu celebru este cazul Angelinei Jolie, care având o mamă, mătușă și o bunică cu cancer de sân, s-a testat pentru mutațiile BRC, şi a observat că are mutații patogene și atunci a făcut mastectomie, iar în felul acesta a prevenit un cancer.

Asta înseamnă că atunci când avem un istoric familial semnificativ, să vedem dacă nu merită să ne căutăm în această direcție. Nu încurajez ca toată lumea să-și facă testări genetice pentru că ar fi o nebunie și pentru că până la urmă cunoștințele noastre sunt mult, mult mai firave decât ne face plăcere să arătăm”, a mai spus medicul.

Care sunt factorii de risc pentru apariția cancerului

În ceea ce privește interacțiunea cu mediul, deci cu factori de risc modificabili, medicul susține că lucrurile sunt ceva mai complicate. De altfel, acesta menționează cele mai recente studii efectuate în acest sens, potrivit cărora factorii de risc pentru cancer sunt fumatul, consumul excesiv de alcool, indicele de masă corporală mare, cu alte cuvinte obezitatea/sedentarismul, și activitatea sexuală neprotejată.

”De exemplu, cele mai interesante dovezi sunt cele legate de activitatea fizică. Tindem să neglijăm anumite aspecte ale vieții noastre, dar activitatea fizică în general este asociată cu un risc mai scăzut de a dezvolta neoplazii.

În cancerul de sân este dovedit că pacientele care au o viaţă activă din punct de vedere al exerciţiilor fizice, au un risc de recidivă mult mai scăzut.

Al doilea lucru pe care îl putem influența este greutatea. Trebuie spus că creșterea în greutate, devine o problemă de sănătate publică în multe țări. Mă voi întoarce la cancerul de sân, pentru că atingerea unui indice de masă corporală sub 25 se asociază cu un prognostic mai bun”, a mai spus medicul.

Vezi și: Cea mai bună dietă pentru inimă. Cardiolog: S-a dovedit a fi asociată cu cea mai mică incidență a bolii cardiovasculare, dar și a cancerului

De asemenea, a subliniat că un regim alimentar care să includă fructe și legume, alimente proaspete în detrimentul celor super-procesate, este mult mai bun pentru o persoană care vrea să prevină sau să se trateze de anumite afecțiuni.

De altfel, este recunoscut deja faptul că dieta mediteraneeană este eficientă pentru bolile cardiovasculare, dar și pentru cele metabolice, precum diabetul zaharat de tip 2. 

Pe lângă alimentație echilibrată, în completarea unui stil de viață sănătos, medicul evidențiază și importanța regimului de somn echilibrat, de cel puțin 6 ore în 24 de ore, dar despre care spune că este tot mai greu de atins în vremurile actuale. 

Pe lângă factorii alimentari, alți factori de risc pentru apariția cancerului sunt cei legați de expunerea la substanțe toxice. ”Unele sunt expuneri profesionale. Inevitabil, poți să ai un job în care să lucrezi într-un mediu cu mai multe radiații sau cu expuneri la anumite tipuri de unde sonore, care te pot afecta. 

Pe de altă parte sunt şi expuneri pe care le alegem noi singuri. Fumatul, de exemplu, nu ne obligă nimeni să fumăm. Este o alegere personală. Consumul excesiv de alcool, iarăși este o alegere personală”, a mai spus medicul, adăugând că acestea două sunt cele la care putem renunța sau a le limita, ”în speranța că nu vom face un cancer”.

Vezi și: Angelina Jolie, impact pentru femeile cu CANCER la sân. Cătană: Se vede și în România. BRCA pozitiv NU înseamnă cancer de sân sau ovar, dar e RISC MAJOR

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel