Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Părul alb prematur poate fi cauzat de deficite de nutrienți și de condiții de sănătate, dar este imposibil să se restabilească culoarea naturală dacă aceasta este cauzată de genetică sau de îmbătrânire. Modificările în alimentație pot ajuta la încetinirea încărunțirii dacă deficiențele sunt cauza principală.
Părul devine alb din cauza pierderii melaninei, o componentă producătoare de pigment care produce celulele melanocitare. Pe măsură ce îmbătrânești, șansele ca părul să devină alb cresc cu până la 20% în fiecare deceniu după ce ai ajuns la 30 de ani. Unii oameni văd griurile ceva mai devreme din cauza sănătății și a geneticii. Există multe mituri despre tratarea părului gri și alte modalități de a gestiona în schimb culoarea părului.
Melanina este responsabilă pentru culoarea părului, care se bazează pe genetică. Foliculii de păr conțin celule care creează pigmenți, care se combină cu keratinele proteice. Pierderea melaninei în păr are loc în mod natural, în special după vârsta de 30 de ani, iar rata este determinată în mare măsură de gene.
Poate apărea, de asemenea, încărunțirea prematură la părinți. În ciuda afirmațiilor, nu este posibil să se inverseze părul alb dacă cauza este genetică. Foliculii de păr pierd melanină și, pe măsură ce producția încetinește, părul devine gri și apoi alb când producția se oprește complet.
Citește și: Mâncărimea scalpului: de ce apare și cum să o gestionezi corect. Când să consulți un dermatolog
Foto: Freepik @graphimaze
Părul cărunt prematur, de obicei ereditar, poate fi cauzat de deficiențe nutriționale și de afecțiuni medicale subiacente. O dietă echilibrată poate să nu fie legată de firele de păr albe, dar deficiențele în vitaminele B-12, acid folic, cupru și fier pot afecta producția de melanină în foliculii de păr.
Suplimentele alimentare pot ajuta la remedierea acestor deficiențe, dar este esențial să consulți un medic înainte de a le achiziționa, deoarece pot fi efectuate analize de sânge pentru a determina dacă sunt necesare. Suplimentele nu vor funcționa decât dacă există o deficiență diagnosticată în acești nutrienți.
Condițiile de sănătate subiacente, cum ar fi vitiligo, boli tiroidiene și alopecia areata pot contribui, de asemenea, la încărunțirea părului. Gestionarea acestor afecțiuni ar putea, potențial, să restabilească melanina și culoarea părului în timp, conform Healthline.
Părul alb nu are o soluție clară, cu excepția cazului în care există o deficiență nutrițională sau o afecțiune medicală de bază. Cu toate acestea, gestionarea stresului, renunțarea la fumat, menținerea greutății, reducerea expunerii la substanțe chimice și la poluare alături de protejarea părului de soare pot ajuta la încetinirea apariției sale. Un medic poate crea un plan de renunțare care să funcționeze pentru tine.
Părul încărunțit din motive genetice este un proces natural care nu poate fi inversat. Cu toate acestea, există opțiuni pentru a preveni încărunțirea, cum ar fi vopselele permanente și semipermanente, pulberile de retușare a rădăcinilor, cremele și vopselele naturale pentru păr, cum ar fi henna și cătină indiană.
Produsele de îngrijire a părului grizonat pot îmbunătăți culoarea părului și pot preveni ca firele de păr gri să se îngălbenească și să devină fragile. Probabilitatea încărunțirii premature depinde de modul în care foliculii de păr produc melanină și poate fi inversată prin abordarea stresului, a deficiențelor nutriționale și a factorilor legați de stilul de viață.
În ciuda acestui fapt, părul cărunt determinat genetic este, în general, inevitabil. Sunt disponibile diverse produse pentru păr și vopsele de păr, permițând persoanelor să aleagă să acopere sau să accepte părul cărunt.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Hidratarea este un obicei esențial...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Ingredientul cheie care îți menține sănătatea la vârsta a doua și...
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...