Extract din semințe de rodie care încetinește Alzheimer și Scleroză Multiplă

Rodie
Un extract din semințe de rodie descoperit de israelieni încetinește evoluția unor boli neurodegenerative precum Alzheimer și Scleroză Multiplă, dar îmbunătățește și memoria.

Toată lumea știe că rodia este un superaliment. Unul dintre cele șapte fructe native ale Israelului, rodia este un pachet cu antioxidanți și vitamine care promovează sănătatea și are efecte benefice.

Acum, un extract din uleiul de semințe de rodie, administrat sub formă de supliment alimentar, s-a dovedit util în îmbunătățirea funcției cognitive la pacienții cu scleroză multiplă care se confruntă cu dificultăți cognitive asociate cu boala.

Prof. Dimitrios Karussis, directorul Centrului de Scleroză Multiplă de la Hadassah-Centrul Medical al Universității Ebraice din Ierusalim, a constatat o îmbunătățire semnificativă a capacității de învățare și a înțelegerii textului, a reamintirii cuvintelor și a categorizării la 30 de pacienți implicați într-un studiu inovator cu suplimentul în cauză.

Studiul Karussis a fost realizat 15 pacienți cărora le-a fost administrat un placebo și 15 pacienți care au luat extractul de semințe de rodie timp de trei luni. Grupurile au fost schimbate pentru următoarele trei luni. Memoria și cogniția au fost testate la zero, trei și șase luni.

„Se pare că cei care au primit extractul de la început au arătat o îmbunătățire a memoriei, nu doar în oprirea declinului”, au arătat cercetătorii.

Acesta este doar cel mai recent studiu care arată beneficiile extractului în cauză. Nu este o cură, pentru că afectarea celulelor nervoase este ireversibilă, dar el pare să prevină sau să încetinească neurodegenerarea și chiar reduce simptomele cauzate de boli neurodegenerative sau de îmbătrânire, au arătat cercetătorii, citați de presa israeliană.

Un studiu publicat în revista Nature (link direct) explică faptul că ficatul transformă acidul punicic din uleiul din semințe de rodie în acid linoleic conjugat (CLA), un puternic antioxidant cunoscut a inhiba o enzimă asociată cu debutul bolilor neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer.

„În creierul persoanelor cu boli neurodegenerative, mitocondria - centrul energetic al celulei - este agresată”, explică Ruth Gabizon, cercetătorul de la Hadassah care a descoperit compusul cu ani în urmă. „Antioxidantul readuce activitatea mitocondrială la un nivel normal”, a continuat ea. 

Mai mult, suplimentul a redus semnificativ proteina beta-amiloidă în creierul șoarecilor proiectată pentru a dezvolta boala Alzheimer, prevenind formarea de plăci dăunătoare asociate cu boala.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel