La vârsta a doua, prevenția...
Antibiotice, probleme pulmonare. Sugarii prematuri care primesc tratament cu oxigen la scurt timp după naștere prezintă un risc ridicat de a dezvolta probleme ale plămânilor - cicatrizare (fibroză) și inflamație. Potrivit cercetărilor emergente, comunitățile de bacterii din tractul digestiv (microbiomul intestinal) pot afecta dezvoltarea sistemului imunitar și pot afecta și inflamația, care are rolul ei în bolile pulmonare.
"Tratamentul cu antibiotice este frecvent la copiii prematuri, dar modul în care intestinul este implicat nu este clar. Privind modul în care antibioticele afectează urmașii - chiar înainte de naștere - poate ajuta cercetătorii să înțeleagă mai bine legătura dintre intestin-plămân", se precizează într-un comunicat al Societății Americane de Fiziologie.
În studiul lor, cercetătorii au expus un grup de femele șoarec gravide la penicilina antibiotică pe scară largă folosită în apa lor potabilă. Un alt grup de femele șoarec gravide au primit apă simplă. După ce s-au născut micile rozătoare, echipa de cercetare a început experimentele: un grup a fost expus la penicilină înainte de naștere și a fost hrănit cu apă potabilă (care conține, la americani, antibiotice), un alt grup - expus la penicilină înainte de naștere și hrănit cu apă simplă; un al treilea grup nu a fost expus înainte de naștere și a fost hrănit cu apă potabilă; al patrulea nu a fost expus înainte de naștere și a fost hrănit de apă simplă.
Cercetătorii au analizat structura pulmonară, inclusiv grosimea pereților, dimensiunea capilarelor și țesutul cicatricial, celulele care provoacă inflamația și proteinele din plămânii tuturor animalelor. Concluziile cercetătorilor:
"Expunerea prenatală (n. r. la antibiotice) a modificat nivelurile de proteine care promovează inflamația și funcția imunitară, precum și cele care afectează semnalizarea microbiană în plămâni. Studiul nostru oferă dovezi experimentale valoroase că manipularea microbiotei intestinale prin expunerea la antibiotice influențează progresia leziunilor pulmonare".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
La vârsta a doua, prevenția...
O boală tăcută și devastatoare,...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Printr-un gest care durează doar...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...