Experți din Israel privind eficacitatea vaccinurilor anti-COVID în fața Omicron: există deja motive de optimism

Covid-19. Foto: Pixabay
Ministrul Sănătății din Isrrael a anunțat că sunt semne că persoanele vaccinate cu schema completă anti-COVID ar fi protejate în fața variantei Omicron.

La scurt timp după ce directorii companiilor farma Pfizer, BioNTech și Moderna au făcut declarații privin eficiența actualelor vaccinuri asupra tulpinii sud-africane a coronavirusului, Omicron, ministrul Sănătății din Israel a declarat că ar exista semne că persoanele vaccinate complet împotriva Covid-19 sunt protejate inclusiv în fața variantei Omicron. 

Potrivit informațiilor preliminare, eficacitatea serului Pfizer/BioNTech scade doar puțin în ceea ce privește varianta Omicron, în comparație cu Delta. Totodată, informațiile preliminare arată că persoanele nevaccinate au un risc mai mare de a dezvolta simptome severe în urma infectării cu noua tulpină.

„În următoarele zile vom avea informații mai clare despre eficacitatea vaccinului împotriva Omicron. (...) Dar există deja motive de optimism și indicații inițiale că persoanele vaccinate cu un ser încă valid sau cu rapelul vor fi de asemenea protejate de această variantă”, a adăugat ministrul Sănătății din Israel, Nitzan Horowitz.

Într-un material difuzat de presa israeliană, eficiența vaccinului Pfizer scade cu puțin în fața variantei Omicron. Mai multe puteți citi pe DC News.

OMS atrage atenția, într-un comunicat de presă, că varianta Omicron este încă în curs de studiu și că poate suferi un număr mare de mutații, în comparație cu tulpinile anterioare. Nu se cunoaște încă dacă Omicron este asociat cu o transmitere mai mare, cu o boală mai severă, cu un risc mai mare de reinfecții sau cu un risc mai mare de eludare a vaccinurilor. Oamenii de știință de la OMS și din întreaga lume lucrează de urgență pentru a răspunde la aceste întrebări.

OMS recomandă persoanelor de peste 60 de ani sau celor cu probleme de sănătate să nu călătorească de sărbători. „Ar trebui să fim cu toții foarte atenți la amenințarea acestui virus. Dar însăși apariția lui Omicron este un alt memento că, deși mulți dintre noi ar putea crede că am terminat cu COVID-19, acesta nu a terminat cu noi. Este prima recomandare specifică vârstei venită din partea unei agenții de sănătate de când tulpina Omicron a fost declarat săptămâna trecută o variantă îngrijorătoare. Mai multe țări au implementat rapid interdicții de călătorie pentru călătorii internaționali care provin din țările din Africa de Sud și din alte regiuni în care au fost raportate cazuri de omicron”, a transmis OMS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel