Trei factori de risc majori duc la...
Consilierul de stat la Administraţia Prezidenţială Diana Păun a declarat, vineri, că „exodul” personalului din Sănătate, în special al tinerilor, rămâne una dintre principalele provocări cu care se confruntă România şi, ca urmare, este necesară o planificare "strategică" în domeniul forţei de muncă din domeniu, care să asigure numărul adecvat de profesionişti, cu o distribuţie geografică "optimă".
"Resursa umană reprezintă componenta esenţială a oricărui sistem sanitar, de a cărei calitate şi disponibilitate depind performanţa şi calitatea serviciilor. Resursa umană din Sănătate constituie o prioritate a preşedintelui României pe aria Sănătăţii. (...) România normală este cea în care nu ne mai confruntăm cu lipsa profesioniştilor sau cu exodul medicilor, mai ales al celor tineri. Avem nevoie de planificare strategică în domeniul forţei de muncă din Sănătate, care să asigure numărul adecvat de profesionişti, cu specializări adecvate şi cu distribuţie geografică optimă. (...) Exodul personalului din Sănătate, în special al tinerilor, rămâne una dintre principalele provocări cu care se confruntă România. (...) Vreau să subliniez încă o dată ideea că pentru redresarea acestui trend este nevoie de sinergia tuturor actorilor cu responsabilitate, de cooperarea între instituţii, dar şi de cooperarea cu alte state", a afirmat Păun, la Adunarea Generală a Colegiului Medicilor din România, citată de agerpres.ro.
Ea a subliniat că, în egală măsură, este nevoie de „spitale curate, de condiţii, de salarizare şi infrastructură adecvate pentru desfăşurarea activităţii”, de oportunităţi de dezvoltare a carierei şi de specializare, dar şi de o „revalorizare” a profesiei medicale.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Horaţiu Moldovan a menţionat, la rândul său, că, anual, se înregistrează încă un număr important de medici care părăsesc România.
„Anual încă este un număr important de medici care părăsesc România, astfel încât la nivelul ţării există din ce în ce mai puţini specialişti şi sunt probleme importante cu care Ministerul Sănătăţii şi direcţiile de sănătate publică teritoriale se confruntă în a gestiona asistenţa medicală în toată ţara. Există probleme în anumite specialităţi cum ar fi anestezie - terapie intensivă, pediatrie, unde la nivelul spitalelor teritoriale există foarte puţini medici şi sunt necesare eforturi administrative ieşite din comun pentru a completa şi substitui această absenţă şi a face totuşi ca sistemul sanitar să funcţioneze”, a susţinut Moldovan, citat de aceeași sursă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Trei factori de risc majori duc la...
Conf. univ. dr. Viorica Rădoi, coordonator al Departamentului de...
Acestea sunt cele mai importante...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...