Exerciții fizice: ce se întâmplă în organism când facem mișcare

Exerciții fizice
Exercițiile fizice aduc o serie de beneficii pentru sănătate, iar cercetătorii au vrut să afle mai exact cum anume ajută. Astfel, ei au făcut teste pentru a afla ce anume se întâmplă în organism când facem exerciții fizice.

Exercițiile fizice regulate protejează sistemul cardiovascular prin reducerea factorilor de risc, cum ar fi colesterolul și tensiunea arterială. „Dar credem că există anumiți factori de risc pentru bolile cardiovasculare care nu sunt pe deplin înțeleși”, spune dr. Matthias Nahrendorf, de la Center for Systems Biology at MGH. În special, Nahrendorf și echipa sa au dorit să înțeleagă mai bine rolul inflamației cronice, ceea ce contribuie la formarea blocajelor din interiorul arterelor, numite plăci.
Nahrendorf și colegii lor au examinat modul în care activitatea fizică afectează activitatea măduvei osoase, în special a tulpinii hematopoietice și a celulelor progenitoare (HSPC). HSPC-urile se pot transforma în orice tip de celule sanguine, inclusiv celule albe din sânge numite leucocite, care favorizează inflamația. Organismul are nevoie de leucocite pentru a se apăra de infecții și pentru a îndepărta corpurile străine. „Dar când aceste celule devin exagerate, încep inflamația în locuri unde nu ar trebui, inclusiv pereții arterelor”, spune Nahrendorf.
În studiul Nature Medicine , Nahrendorf și colegii săi au studiat un grup de șoareci de laborator care au fost adăpostiți în cuști cu banda de alergare. Unii dintre șoareci alergau până la șase mile pe noapte pe roțile învârtite. Șoarecii dintr-un al doilea grup au fost adăpostiți în cuști fără benzi de alergare. După șase săptămâni, șoarecii care au alergat au redus semnificativ activitatea HSPC și au avut niveluri mai scăzute de leucocite inflamatorii decât alți șoareci care pur și simplu au stat în cușca lor toată ziua.
Nahrendorf explică faptul că exercițiile fizice au făcut ca șoarecii să producă mai puțin leptină, un hormon produs de țesutul adipos care ajută la controlul apetitului, dar, de asemenea, semnalează HSPC-urile să devină mai active și să crească producția de leucocite. În două studii mari, echipa a detectat niveluri ridicate de leptină și leucocite la oameni sedentari care au boli cardiovasculare legate de inflamația cronică.

Noi posibile terapii 

„Acest studiu identifică o nouă legătură moleculară între exerciții și inflamații care are loc în măduva osoasă și evidențiază un rol anterior neapreciat al leptinei în protecția cardiovasculară mediată de exerciții”, a declarat Michelle Olive, doctor în funcție, ofițer de program la National Heart , Divizia de plămâni și sânge Institutul de Științe Cardiovasculare. „Această lucrare adaugă o nouă piesă puzzle-ului despre modul în care stilurile de viață sedentare afectează sănătatea cardiovasculară și subliniază importanța respectării orientărilor privind activitatea fizică”.
În mod sigur, studiul a descoperit că scăderea nivelului de leucocite prin exerciții fizice nu a făcut ca șoarecii care au alergat să fie vulnerabili la infecție.
Acest studiu subliniază importanța activității fizice obișnuite, dar se concentrează în continuare asupra modului în care exercițiile reduc inflamația și ar putea duce la noi strategii de prevenire a atacurilor de cord. "Sperăm că această cercetare va da naștere unor noi terapii care abordează bolile cardiovasculare dintr-un unghi complet nou", spune Nahrendorf.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel