Excesul de proteine, dăunător. Câtă carne este indicată pe săptămână: Duce la obezitate

excesul de proteine. FOTO: Freepik @yuliyafurman
Excesul de proteine duce la obezitate. Care este cantitatea de proteine indicată în funcție de vârstă.

Pentru o alimentație sănătoasă, indiferent de vârstă, trebuie să existe un echilibru în ”farfuria” noastră, astfel, jumătate din ea să fie ocupată de legume, un sfert cu proteine (carne/pește/ou) și un sfert cu făinoase/amidon.

Proteinele sunt parte componentă din fiecare celulă umană, iar la baza lor se află aminoacizii, care au un rol esențial în organism. Sunt responsabile de modul în care funcționează celulele, fiind implicate în structura, funcțiile și refacerea țesuturilor și a organelor. Complexitatea proteinelor este dată de faptul că sunt necesare 20 de tipuri diferite de aminoacizi pentru crearea unei singure proteine, arată Biblioteca Națională de Medicină.

Proteinele oferă multe beneficii, iar printre cele mai importante se numără sprijinul la crearea anticorpilor, care luptă cu infecțiile și bolile, la cea a enzimelor și la cea a hormonilor.

Vezi și: Care este dieta ce încetinește îmbătrânirea și ce efect are consumul de carne asupra pielii tale

Nutriționistul Mihaela Bilic atrage atenția cu privire la cantitatea de proteine pe care o consumă copiii, dar și de cum un exces poate duce la obezitate, un fenomen tot mai des întâlnit în rândul copiilor. 

”Prea multă carne strică… mai ales la copii

Un consum mare de proteine la vârsta de 4 ani înseamnă kilograme în plus la 7 ani!! Dacă până acum dădeam vina pe zahăr și grăsimi pentru excesul de greutate, studiile recente arată că prea multă carne duce la obezitate”, a scris Mihaela Bilic pe contul său de socializare, unde a citat un studiu portughez legat de acest aspect.

”International Journal of Obesity a publicat un studiu portughez făcut pe 2.000 de copii în cadrul proiectului Generația XXL. Cercetătorii au constatat că un consum excesiv de proteine (de 2-3 ori doza zilnică) la vârsta de 4 ani se traduce printr-un IMC crescut câțiva ani mai târziu.

Nevoile organismului sunt de 1 g proteine /kilogram corp/zi, însă în țările dezvoltate se consumă mult mai mult. Mâncăm chiar și de 3 ori/zi carne, când ar trebui să mâncăm de 3 ori/săptămână. Și nu doar carnea e vinovată, ci și consumul în exces de mezeluri și semipreparate, ouă, brânzeturi sau chiar proteine de origine vegetală”, a mai scris nutriționistul.

Vezi și: Testul Papanicolau, indicații. Depistează modificările precanceroase cu 4-5 ani înainte. Nu este deloc dureros

Aportul de grăsimi, peste o treime din calorii

”De frica kilogramelor în plus, mulți copii primesc meniuri bogate în proteine și sărace în carbohidrați. În realitate făinoasele dau energie pentru mișcare, iar excesul de proteine predispune la obezitate. Și percepția despre consumul de grăsimi este greșită. Părinții au impresia ca un produs degresat este mai sănătos și se feresc de unt, lapte integral sau carne de porc.

Aportul zilnic de grăsimi în cazul copiilor trebuie să depășească 35% din aportul total de calorii, din grăsime se sintetizează hormoni și se dezvoltă creierul. Mai mult decât pentru un adult, în cazul copiilor grăsimile sunt esențiale pentru creșterea, dezvoltarea și funcționarea organismului.

Cât despre obezitatea infantilă, ea presupune măsuri restrictive legate exclusiv de cantitate!

Nu mâncarea dietetică este obiectivul, ci redimensionarea porților. Un copil supraponderal trebuie să mănânce mai puțin și să se miște mai mult”; a mai scris Mihaela Bilic, adăugând că ”singura soluție pentru controlul siluetei este diminuarea consumului global de mâncare, adică mai puține proteine, mai puțin zahăr, mai puține grăsimi… Chiar dacă pare ciudat, e mai sănătos să fii slab și nemâncat, decât îndopat cu proteine”.

Proteinele, necesarul zilnic

În funcție de vârstă, fiecare are nevoie de o anumită cantitate de proteine, astfel:

- copiii sub vârsta de 4 ani: 13 grame de proteine pe zi;

- între 4 și 8 ani: 19 grame;

- între 9 și 13 ani: 34 de grame;

- persoanele de sex feminin de peste 14 ani: 46 de grame;

- băieții cu vârste între 14 și 18 ani: 52 de grame;

- bărbații de  peste 19 ani: 56 de grame pe zi.

Caloriile, cum și câte ar trebui să consumăm în funcție de vârstă. Superalimente destinate tinerilor

Caloriile sunt unitățile de măsură pentru energie. De cele mai multe ori asociem caloriile cu dietele, însă acestea sunt absolut necesare pentru ca organismul să aibă energie.

De câte calorii au nevoie adolescenții

Dintre toate grupele de vârstă, corpul în creștere al unui adolescent necesită cea mai mare energie. Iar această energie vine din calorii. Adolescenții ar trebui să consume în medie între 1.600 și 3.200 de calorii zilnice pe zi. Adolescentele ar trebui să consume în medie între 1.400 și 2.400 de calorii zilnice pe zi.

Calitatea alimentelor contează pentru acumularea de calorii care să se transforme în energie. Numai că specialiștii atrag atenția că mulți dintre adolescenți consumă alimente și băuturi care au o valoare nutritivă mică sau deloc, rezultând în calorii goale, arată Very Well Health.

Ce trebuie să mănânce adolescenții

Adolescenții au nevoie de o varietate de vitamine și minerale. Aceștia necesită în special fier și calciu, care ajută la asigurarea oaselor puternice. Calciul ajută la menținerea mușchilor și a bătăilor inimii. Fierul ajută la livrarea oxigenului prin sânge în fiecare parte a corpului, oferind energia atât de necesară. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Proteinele, necesare pentru creșterea masei musculare. Care este ”supradoza” ce poate avea impact major asupra sănătății

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel