Este bine să stai în pat în hainele de afară? Iată ce spun experții

Curățenia periodică a casei face bine la plămâni
Există două tipuri de oameni în această lume: cei care se sperie când vine vorba de germeni – germofobii - și cei care nu. Dar este bine să te întinzi în pat când încă ești îmbrăcat cu hainele cu care ai fost prin oraș? Iată ce cred experții

Evident că nu vorbim despre situațiile când ești plin de noroi sau acoperit de praf de la vreo construcție. Duscuția pe tema hainelor „de stradă" a pornit de la o postare care a fost virală în 2016 peste ocean, și care a fost republicată recent de Prevention.com. În aceasta, autoarea explica faptul că ea permite doar „lucrurilor curate" să îi atingă patul: „Nu valize sau poșete, pentru că au fost pe nenumărate podele și pe alte suprafețe suspecte", scria ea. „Nici măcar când nu sunt murdară, eu fac duș când ajung acasă de la bar".

Din grupul de germofobi fac parte acele persoane care se revoltă – unii - chiar și la ideea că hainele pe care le-ai purtat afară se ating de mobilierul lor de interior, în special de paturile lor. Sună familiar? Dacă te regăsești în această categorie, stai liniștit, că nu ești singur. Voi vă gândiți cât de mulți germeni adunăm pe parcursul zilei și dacă într-adevăr ei reprezintă un pericol. Dar este periculos să stai întins în pat îmbrăat fiind cu hainele cu care ai umblat pe afară?

Răspusul scurt al experților e că „probabil că nu"!

Cam greu de cuantificat riscul

„Altfel, toată lumea ar fi bolnavă tot timpul", explică dr. Philip Tierno, doctor în medicină, microbiolog și profesor la Facultatea de Medicină la Universitatea New York.

„Este foarte dificil să cuantificați riscul specific care ar putea fi asociat cu îmbrăcămintea care aduce germeni, cum ar fi bacterii sau ciuperci, în casă, mai ales dacă este purtată pe pat", explică dr. Andy Nish, alergolog în Gainesville, Georgia și membru al Academiei Americane de Alergie, Astm și Imunologie, pentru Daily Today.

El a explicat că nu știe de niciun studiu care să fi analizat acest lucru în mod specific. „Dar experiența clinică ne spune că numărul persoanelor care se îmbolnăvesc de la această expunere este, probabil, destul de scăzut".

„Știm însă că germenii sunt în jurul nostru și că unii dintre ei ne sunt necesari, de fapt, pentru a trăi", a continuat el. „Știm, de asemenea, că sistemul nostru imunitar ne ajută să facem față celor care nu sunt benefici pentru noi".
Și, după cum notează Tierno, este greu de evitat să ai haine murdare.

„Mergeți cu transportul public, cu mașina, sunt și alte zone de unde puteți lua germeni", a spus el. „Norocos pentru omenire e că, dacă aveți un răspuns imun normal și stabil, ar trebui să vă puteți proteja împotriva lor".

Bolile infecțiose se transmit, în mare parte, prin contact direct

El a adăugat că oamenii ar trebui să-și amintească cum ne îmbolnăvim - arătând că 80% dintre infecții sunt transmise prin contact direct (de exemplu, tuse sau strănut) și contact indirect (de exemplu atingerea unei clane pe care o persoană bolnavă a atins-o recent). Deci ... poți să stai pe pat în haine purtate în timpul zilei.

Tierno arată, însă, că e o excepție: încercați să evitați să vă tolăniți deasupra cuverturilor are acoperă patul dacă nu sunt spălate în mod regulat, în special în hoteluri.

„Pe acelea trebuie să le dați la o parte" spune el. „Dacă nu sunt curate, eliminați răspândirea și, să sperăm, aveți niște cearceafuri curate dedesubt".

Nu uitați, cel mai bun mod de a vă proteja de îmbolnăvire este și cel mai simplu: Spălați-vă pe mâini! Acestea fiind spuse, dacă dormi mai bine noaptea știind că singurul corp care ți-a atins patul a fost echipat în haine curate, nefolosite afară – atunci exact asta să faci!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel