Escherichia coli, infecțiile pot fi letale. Medic, semnal de alarmă

Escherichia coli e un pericol real! Copilul trebuie spălat pe mâni și nu trebuie lăsat să bage în gură alimente nespălate
S-au înmulțit infecțiile cu Escherichia coli și acestea pot pune viața în pericol. Un medic specializat în medicină de urgență trage semnalul de alarmă!

„Atenție, părinți și bunici! Infecțiile cu Escherichia coli fac ravagii printre copii. Pot fi letale! Sunt tot mai multe cazuri de afecțiuni digestive ce ar fi putut fi evitate", atrage atenția Conf.univ. dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe.

Ce trebuie să sțiți despre infecția cu E. coli:

1. Transmiterea bacteriei Escherichia coli se face adesea pe cale digestivă, prin ingestia de alimente sau lichide contaminate cu fecale, fie de la o persoană la alta, mai ales când nu sunt respectate normele elementare de igienă, prin contact direct sau obiecte contaminate.

2. Suspiciunea de infecție cu E. coli este legată de apariția următoarelor semne și simptome: crampe și dureri abdominale intense (spontan și la palpare), diaree severă, apoasă la început, ce poate deveni sangvinolentă (în funcție de tulpina patogenă), grețuri, vărsături, febra poate fi mică sau absentă.

3. Unele persoane pot fi asimptomatice dar pot transmite boala (purtători sănătoși).

4. Copiii dezvoltă mai frecvent infecții cu serotipul E. coli O157:H7 (aparține E. coli enterohemoragic) comparativ cu adulții. Această tulpină este deosebit de periculoasă deoarece are capacitatea de a stimula formarea unor toxine cu potențial letal.

5. Starea pacienților se poate degrada foarte rapid.

6. Simptomele de alarmă ce impun imediat prezentarea la spital sunt febră cu valori ridicate, slăbiciune, astenie, confuzie, paloare generalizată, reducerea diurezei (micțiuni rare, reduse cantiativ, cu urină concentrată, închisă la culoare) eventual hematurie, hematoame ce pot semnala apariția unor complicații renale sau hematologice.

7. Nu amânați prezentarea la medic dacă:

a) pacientul prezintă diaree explozivă, cu sânge sau care trenează peste 48 de ore, dureri abdominale intense (spontan și la palpare), cu alterarea stării generale (astenie, amețeli, iritabilitate, confuzie, micțiuni rare, reduse cantiativ, cu urină concentrată, închisă la culoare, eventual hematurie sau hematoame, paloare).

b) pacientul se încadrează în grupele la risc: cei foarte tineri sau foarte vârstnici, cei cu status imun compromis, provine dintr-o instituție de îngrijire (creșă, spital, centru de plasament) sau dintr-o zonă cu igienă precară, cu apă nepotabilă, contact recent cu alți pacienți care au avut diaree, consumul de carne insuficient preparată termic, de lapte sau suc nepasteurizat, de fructe sau legume nespălatela la cultivarea cărora au fost folosite îngrășăminte naturale, arată dr.Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe.

Rețineți:

1. Singura măsură eficientă de prevenție este educația pentru sănătate.

2. Respectați cu strictețe regulile de igienă individuală și a celor legate de manipularea, prepararea și depozitarea alimentelor. 

3. Spălatul corect al mâinilor cu apă și săpun, minim 30 de secunde, pe ambele fețe, insistând pe pliurile de flexie și unghii, de fiecare dată când schimbați scutecele sau hainele copilului, utilizați toaleta sau gătiți.

4. Utilizați scutecele de unică folosință, prosoapele individuale.

5. Spălați periodic cu dezinfectant robinetele chiuvetelor și toaletele sau cada.

6. Spălați atent ustensilele (cuțite, furculițe, farfurii) și recipientele din bucătărie înainte și după ce vin în contact cu alimentele cu risc.

7. Consumați doar apă din surse sigure, carne preparat suficient termic, lapte pasteurizat, legume și fructe spălate corespunzător sub jet de apă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel