Epilepsia: când poate fi mortală. Cum pot fi evitate crizele

Epilepsie. Foto: Pixabay
Epilepsia este o afecțiune cunoscută, dar care, uneori, poate fi mortală. Specialiștii au publicat o serie de situații și măsuri ce pot fi luate pentru prevenirea decesului cauzat de boală.

Epilepsia este o afecțiune neurologică obișnuită, a cărei caracteristică sunt convulsiile neprovocate. Aceasta afectează persoanele de toate vârstele, deși este mai frecventă în rândul copiilor mici și la persoanele în vârstă. Moartea de la epilepsie este rară, potrivit webmd.com.

Totuși, în urmă cu doar câteva zile, starul Disney Channel - Cameron Boyce - a murit la vârsta de 20 de ani, în urma unei crize de epilepsie. "Trecerea tragică a lui Cameron se datorează unei crize ca rezultat al unei afecțiuni medicale continue, iar această afecțiune a fost epilepsia", arată declarația familiei starului.

Principala cauză a decesului la persoanele cu epilepsie necontrolată, moartea bruscă neașteptată în epilepsie sau SUDEP, ucide 1 din 1000 de persoane care suferă de această tulburare. Oamenii de știință nu cunosc cauza exactă a SUDEP. Victima este adesea găsită în pat, situată cu fața în jos. Este posibil să nu fie clar că persoana a avut o criză - semnele sau martori sunt doar în aproximativ  o treime din cazuri. Dar cercetătorii au identificat factori posibili:

Probleme de respirație: În timpul unei convulsii, o persoană poate avea pauze în respirație, care pot deveni periculoase dacă durează prea mult timp. De asemenea, o convulsie convulsie poate duce la obstrucționarea căilor aeriene, ceea ce duce la sufocare.

Ritmul cardiac: Rareori, o criză poate provoca un stop cardiac periculos.

Cauze mixte: SUDEP se poate întâmpla când problemele de respirație și un ritm cardiac anormal coincid sau din alte cauze nedescoperite.

Un lucru cert: SUDEP este cel mai frecvent la persoanele care au epilepsie necontrolată. Persoanele care au trei sau mai multe crize convulsive pe an sunt de 15 ori mai predispuși să moară de SUDEP.

Alte lucruri care pot crea probleme sunt:

Treceea peste unele doze de medicamente; sau nu luați medicamentele după cum au fost prescrise; oprirea sau schimbarea bruscă a medicamentelor; vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani; o dizabilitate intelectuală, cu un IQ sub 70;

La paceinii cu epilepsie, menținerea sub control a numărului de crize va reduce riscul de SUDEP.

Sfaturile specialiștilor:

Luați întotdeauna medicamentele așa cum au fost prescrise.

Dacă încă mai aveți convulsii, discutați cu echipa medicală.

Dacă sunteți conștient de declanșarea oricăror convulsii, aveți grijă să le evitați.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel