Epidemiologul Octavian Jurma: Valul Delta-4 a început deja să bată recordurile absolute ale pandemiei de până acum

FOTO pixabay
Epidemiologul Octavian Jurma spune că am intrat în a 5-a săptămână de ”creștere accelerată” a valului patru al infecției COVID.

Epidemiologul Octavian Jurma notează pe Facebook că ne aflăm în a cincea săptămână de creștere a numărului de îmbolnăviri COVID și că acest val patru al infecției ”a început să bată deja recordurile absolute ale pandemiei de până acum”.

”Am intrat în a 5-a săptămâna de creștere accelerată și creșterea cazurilor noi începe să fie urmată de creșterea internărilor în spitale, a internărilor la AȚI și a deceselor. Diferența dintre o creșterea liniară a numărului de cazuri (cum pretind unii politicieni) că avem în România și o creștere accelerată e mai greu de depistat pe curbă oficială a cazurilor noi. Pentru a identifica cu ușurință trendurile avem nevoie de indicatori derivați cum este acest "accelerometru" pandemic.

Aici o creștere liniară (viteză constanța) se vede că zero sau variații foarte mici ale accelerației. Creșterea neliniară (accelerată) se vede că o deviație pozitivă (roșu) iar scăderea vitezei de creștere că o deviație negativă (verde). În graficul de mai jos se vede că valul 4 a debutat deja de 4 săptămâni și că accelerația a atins cele mai mari valori înregistrate până acum în pandemie. Valul Delta-4 a început deja să bată recordurile absolute a pandemiei de până acum.

Este puțin probabil că valul 4 să semene cu valul 3 (care a avut doar 6 săptămâni de creștere accelerată) și este mult mai probabil să aibă un profil similar valului 2. Valul 2 a avut 2 perioade de câte 2 luni (8 săptămâni) de creștere accelerată între care am avut un scurt platou în luna august. De altfel nici între valul 2 și 3 nu am revenit la nivelul de baza de la care am plecat în vara ceea ce face că valul Delta 4 să fie mult mai puțin predictibil pe termen lung. Singurul lucru pe care îl știm cu mare probabilitate este că valul 4 va ajunge minim la nivelul valului 3 (5,000 de cazuri pe zi) cel târziu la mijlocul lunii octombrie 2021 și că școlile se vor deschide pentru prima dată în val (în septembrie 2020 și februarie 2021 s-a deschis în platou).

Ce urmează după e o necunoscută, dar cel mai pesimist scenariu pe care îl contemplăm este atingerea și/sau depășirea vârfului de 10,000 de cazuri pe zi din valul 1”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel