Epidemia cu norovirus: cât de gravă este infecția. Carmen Dorobăț: Are un grad destul de ridicat. Să ne ferim să consumăm alimente din zone stradale. La copii se transmite cel mai ușor

norovirus foto:freepik@Gold-Decor
EXCLUSIV
Odată cu focarul de norovirus, depistat la un liceu din Timișoara, este imperios necesar să aflăm cât de gravă poate fi infecția cu acest virus, cum să depistăm simptomele și când să cerem ajutor medical. 

Pentru a înțelege mai bine impactul norovirusului asupra organismului uman, dar și asupra mediului școlar, în general, și măsurile de prevenire care ar trebui luate, am discutat cu dr. Carmen Dorobăț, medic de boli infecțioase. Medicul a subliniat importanța igienei personale, inclusiv spălarea frecventă a mâinilor și igienizarea alimentelor, pentru a preveni răspândirea virusului. De asemenea, Carmen Dorobăț a evidențiat faptul că copiii sunt mai vulnerabili la infecții grave și că gestionarea unei epidemii de norovirus în școli necesită o supraveghere atentă a igienei și a alimentației.

Vezi și: Mușcătura de căpușă: primul semn și ce trebuie să faci prima dată. Carmen Dorobăț: Nu toate căpușele poartă bacteria Borrelia Burgdorferi. Faceți asta după 21 de zile!

Ce este norovirusul și cum se transmite?

Norovirusul este un virus cunoscut și sub denumirea de virusul Norwalk și a fost descoperit inițial în Ohio, Statele Unite. Dr. Carmen Dorobăț explică cum acest virus se transmite predominant pe cale digestivă și poate fi întâlnit în fructe și legume nespălate sau în alimente preparate de persoane care nu au igienizat corect mâinile. Norovirusul este rezistent în mediul exterior, rezistând la temperatură și la dezinfectanții alcoolici, ceea ce îl face să persiste pe suprafețe murdare și să se transmită ușor.

”Norivirusul - poate sună că este de dată recentă, nu este de dată foarte recentă. El era cunoscut și sub denumirea de virusul Norwalk, care a fost descoperit în Ohio, în Statele Unite.

Este un virus care se transmite predominant pe cale digestivă, în momentul în care consumăm fructe și legume nespălate, care sunt contaminate, sau preparate stradale, care sunt realizate sau manipulate de persoane care nu sunt spălate pe mâini cu apă și săpun și pot purta un astfel de virus. Acest virus are o ”calitate a lui” - este deosebit de rezistent în mediul exterior, atât la temperatură, cât și la dezinfectanții alcoolici.

Fiind atât de rezistent, de pe suprafețe, stă pe mâini murdare”, ne-a explicat Carmen Dorobăț, în exclusivitate pentru DC Medical. 

Foto: Freepik@olivianatalie0094

Care sunt simptomele norovirusului și cât de gravă poate fi infecția?

Potrivit medicului, simptomele norovirusului includ vărsături, diaree și alte simptome digestive, care pot varia de la ușoare la severe. Forma cea mai gravă a infecției poate duce la enterocolită acută, complicată cu deshidratare și necesitatea de internare în spital pentru administrarea de perfuzii cu soluții electrolitice.

”Ca simptome sunt fenomene digestive, de la cele mai ușoare până la manifestări zgomotoase, cum sunt vărsăturile, diareea și care, câteodată, pot impune și perfuzii. 

Forma cea mai gravă este forma de enterocolită acută, care este complicată cu deshidratare de diverse grade, care impune internare în spital și perfuzii cu soluții electrolitice pentru a înlocui ceea ce s-a pierdut prin vărsături și diaree”, ne-a mai spus Carmen Dorobăt.

Ce măsuri de prevenire și de tratament ar trebui să se adopte pentru a preveni răspândirea norovirusului?

Carmen Dorobăț a explicat cum tratamentul pentru norovirus este simptomatic, adică se tratează simptomele, deoarece nu există un medicament specific pentru această infecție, iar pentru prevenirea răspândirii norovirusului, este important să ne spălăm frecvent pe mâini cu apă și săpun, să igienizăm corespunzător fructele și legumele și să evităm consumul de alimente preparate în condiții igienice precare, cum ar fi cele din zonele stradale.

”Tratamentul este simptomatic, adică nu există un medicament specific pentru acest virus, pe de o parte.

Ca profilaxie, trebuie să ne spălăm pe mâini cu apă și săpun, să spălăm bine fructele și legumele, să ne ferim să consumăm alimente din zone stradale, care sunt insuficient controlate, din punct de vedere igienic și epidemiologic”, ne-a mai zis Carmen Dorobăț.

Cum poate fi gestionată această situație în mediul școlar?

În mediul școlar, gestionarea unei epidemii de norovirus implică supravegherea atentă a igienei personale a elevilor, monitorizarea alimentelor servite și promovarea practicilor igienice adecvate. Deoarece norovirusul este contagios și se poate transmite ușor între copii, Carmen Dorobăț ne transmite că este esențial ca măsurile de prevenire să fie aplicate riguros în școli pentru a limita răspândirea infecției. Formele mai grave ale norovirusului pot afecta în special copiii foarte mici și persoanele vârstnice.

”Este o infecție contagioasă, cu grad destul de ridicat.

Se poate transmite ușor în momentul în care există colectivități de copii preșcolari și școlari, unde tot ceea ce înseamnă spălat pe mâini cu apă și săpun trebuie să fie foarte bine supravegheat. Alimentele pe care le ingeră, de asemena, trebuie să fie bine supravegheate.

Deci, cu atât mai ușor la copii se poate transmite boala, iar formele mai grave, din punct de vedere clinic, pot fi prezente la extremele de vârstă”, a încheiat Carmen Dorobăț.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel