Această vitamină îți protejează...
Enterocolita la adulți se dezvoltă adesea din cauza infecțiilor, dar se poate dezvolta la sugari din motive care nu sunt încă clare. Enterocolita fi cauzată de diverse infecții, cu bacterii, viruși, ciuperci, paraziți sau alte cauze.
Enterocolita simplă prezintă doar o diaree banală dar dacă avem și febră, modificarea urinei, erupție cutanată atunci trebuie să ne adresăm medicului.
Medicii de familie din întreaga țară raportează creșterea numărului de cazuri de enterocolită. Cele mai frecvente sunt în rândul copiilor. Experții în sănătate publică susțin că revenirea în colectivitate și nerespectarea măsurilor de igienă duc la îmbolnăviri.
”Enterocolita este o altă boală care apare în această perioadă, ca urmare a revenirii în colectivități. Nu este vorba de o enterocolită generată de turism, ci, pur și simplu, de revenirea în comunitate. Măsurile de igienă sunt esențiale pentru prevenirea transmiterii, dar și pentru limitarea formelor grave de boală. Spălatul pe mâini este panaceul universal pentru toate bolile transmisibile, atât respiratorii cât și digestive.
Bolile digestive apar în comunitate din cauza lipsei de igienă. Avem foarte multe școli în care nu avem apă curentă, nu avem apă potabilă și este foarte greu să asigurăm igiena copiilor. Ei nu mai au această educație sanitară pentru că nu mai avem elemente de educație în școli. Acasă, familiile sunt din ce în ce mai stresate, de aceea avem aceste forme de boală.
Sunt tratabile, nu sunt letale pentru pacienții cu imunitate scăzută și le putem depăși. Trebuie să le recunoaștem la timp, să nu se deshidrateze, mai ales copiii mici. Trebuie să ne adresăm medicului, să încercăm limitarea transmiterii în familie și comunitate prin autoizolare și să evităm automedicația. Este un element foarte grav pe care trebuie să îl evităm”, a precizat Ioana Stăncel, expert în sănătate publică, la Digi 24.
- Diaree.
- Greață și vărsături.
- Pierderea poftei de mâncare.
- Crampe abdominale și durere.
- Durere, sângerare sau descărcare de tip mucus din rect.
- Febră.
- Oboseală.
- Abdomen umflat.
Vezi și: Dormitul dezbrăcat, beneficii pentru sănătate. Unele s-ar putea să te surprindă
- fără alimente care fermentează
- regim hifric
- păine prăjită
- orez
- brânză.
Vezi și: De ce sunt lacrimile sărate. Ce rol au pentru funcționarea ochilor și cum se schimbă odată cu vârsta
Poate fi nevoie de mai multe teste diferite pentru a diagnostica enterocolita. Un medic va nota istoricul medical al unei persoane și îi va face un examen fizic.
Este probabil ca medicul să comande diverse teste, cum ar fi:
- un test de hemogramă completă (CBC)
- un test de hemocultură
- o probă de scaun
Inspectarea scaunului îi ajută pe medici să excludă colita pseudomembranoasă sau alte tipuri de enterocolită care derivă dintr-o infecție severă.
În unele cazuri, medicii vor solicita teste imagistice, cum ar fi tomografii computerizate sau RMN. Aceste imagini pot evidenția semne de inflamație în intestine și pot arăta alți markeri ai afecțiunii.
Ecografiile sunt, de asemenea, utile pentru diagnosticarea enterocolitei la multe persoane. O ecografie abdominală le permite medicilor să vadă dacă pereții colonului s-au îngroșat sau dacă intestinele s-au dilatat sau s-au umplut de lichid.
Vezi și: Gaura maculară, afecțiunea frecventă la femei. Medic: Cititul este sever afectat la ochiul bolnav
Fiecare tip de enterocolită necesită un tratament și considerații diferite. După un diagnostic de enterocolită, un medic va discuta opțiunile.
Opțiunile de tratament pot varia de la o persoană la alta și depind în mare măsură de tipul de enterocolită și de cât de mult a progresat.
Multe persoane vor trebui să meargă la spital pentru tratament și pentru ca medicii să le poată monitoriza evoluția. Persoana poate primi lichide intravenoase printr-o venă dacă pierde prea mult lichid în diaree. Alții pot avea nevoie de transfuzii de sânge sau de trombocite.
La persoanele cu enterocolită recurentă, medicii pot efectua transplant microbian fecal (FMT). În cadrul acestei proceduri, ei înlocuiesc microorganismele intestinale perturbate cu bacterii vii de la un donator sănătos.
Cu toate acestea, FMT implică un risc de infecție severă.
În 2019, Food and Drug Administration (FDA) a decis că verificările pretransplant trebuie să fie mai riguroase, în urma decesului unei persoane cu un sistem imunitar compromis care a primit un FMT.
Tratamentele nu includ medicamente antidiareice, deoarece acestea pot agrava boala și nu îmbunătățesc semnificativ simptomele.
Medicii prescriu rareori antibiotice persoanelor cu enterocolită, deoarece acestea pot favoriza infecția și pot duce la complicații suplimentare. Acest lucru este valabil mai ales în cazul celor cu enterocolită hemoragică și asociată cu antibiotice.
Cu toate acestea, un medic poate prescrie antibiotice unor persoane pentru a preveni septicemia care amenință viața.
Unele persoane cu enterocolită necesită intervenție chirurgicală. O persoană cu țesuturi sfâșiate la nivelul intestinelor are probabil nevoie de o intervenție chirurgicală urgentă. Este mai puțin probabil ca acestea să răspundă la tratamentul conservator și ar putea fi mai predispuse la hemoragie sau sepsis.
Intervenția chirurgicală implică, de obicei, drenarea zonelor infectate și îndepărtarea părților infectate ale intestinelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...