Energizante în loc de apă. Care sunt reacțiile și la ce trebuie să fie atenți cei care le consumă

energizante in loc de apa. FOTO: @Breakingpic
Cu ce afecțiuni se pot confrunta copiii și tinerii ca urmare a unui consum prelungit de energizante.

Specialiștii recomandă consumul a minim 2 litri de lichid pe zi, cantitate în care se află apă, sucuri, fructe și legume care asigură hidratare cu adevărat, ciorbe sau supe, precum și cafea. Mai nou însă, mulți dintre copii și tineri au înlocuit cantitatea de apă cu băuturile energizante, care pot să fie eficiente dacă sunt folosite ocazional, căci la un consmum prelungit pot să ducă la o serie de probleme de sănătate. Acestea, prin numărul de ingrediente chimice sunt adevătare ”bombe” pentru sănătatea copiilor și tinerilor.

Care sunt reacțiile după un consum de energizante

Consumul acestui tip de băuturi crează, din păcate dependență, iar reacțiile pe care le prezintă tinerii sunt cu impact asupra sănătății, impact ce poate lăsa chiar sechele pe viață, cum ar fi infarctul miocardic, și pentru care este nevoie schimbarea în totalitate a stilului de viață.

”Agitația extremă sau opusul situație, lipotimie, sincopă, leșin, pierderea stării de conștiență, acestea au fost cele două extreme. Unii au venit extrem de agitați, aproape imposibil de liniștit, doar medicamentos am reușit. Am avut și criză hipertensivă în câteva situații”, a declarat dr. Mihai Gafencu, director medical Spitalul de copii ”Luis Țurcanu” Timișoara, la TVR 2.

De la situații menționate de către dr. Gafencu, până la infarct sau accident vascular este doar un pas. Studiile arată că după o singură băutură energizantă consumată arterele se îngustează până la jumătatea diametrului iar sângele ajunge mai greu la organe. Acest efect, unul negativ este provocat de multitudinea de compuși chimici din băuturile energizante.

”Sunt practic substanțe chimice, cu care noi ne încărcăm organismul și care au un efect cumulativ. Organismul are niște sisteme de reglare și substanțele chimie, ca să se elimine, le trebuie un timp. Dar noi dacă în fiecare zi adăugăm în continuu, ele nu au timp să se elimine și apare un efect de acumulare, care practic intoxică organismul”, a precizat prof. dr. ing. Nastasia Belc, director general Institutul de Bioresurse Alimentare.

Potrivit INSP, în România, aproape 75% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani consumă băuturi și sucuri energizante, iar fenomenul se extinde și la cei de peste 10 ani care beau și 2 litri pe zi de suc care conține cofeină.

”Pentru copii, aceasta este o problemă, căci pe lângă această cantitate de substanțe care sunt chimice și inclusiv substanțele acestea excitante, copiii mai mănâncă și ciocolată, dacă mai beau și o cacao, toate se adună și dau o excitabilitate prea mare”, mai precizează prof. dr. ing. Nastasia Belc.

Vezi și: Băuturile carbogazoase, efecte nocive asupra ficatului. Dr. Ene: La fel cum o face alcoolul

Băuturile energizante, efecte nocive. Pot provoca halucinații și probleme cardiace

Băuturile energizante conțin substanțe care nu au fost testate în totalitate. ANSES, Agenția Națională de Securitate Sanitară și Alimentară din Franța a publicat cel mai recent raport despre efectele pe care băuturile energizante le au asupra sănătății.

O mare problemă cu băuturile energizante este că există un control redus din partea FDA. Acest lucru înseamnă că o mulțime de ingrediente nu au fost pe deplin testate. De asemenea, nu există legi pe etichetele produselor. Deci, băuturile nu pot enumera cantitatea corectă de cofeină, notează și CDC.

Ce sunt "băuturile energizante" și ce conțin acestea

"Băutură energizantă" este un termen de marketing care nu are o definiție de reglementare. Acesta include băuturi care sunt comercializate ca având proprietăți energizante atât la nivel fizic, cât și intelectual. Aceste produse conțin ingrediente precum cofeina, taurina, D-glucuronolactona, zahărul sau îndulcitorii, vitaminele și extractele de plante (ginseng, guarana).

Acestea nu trebuie confundate cu "băuturile sportive", care sunt formulate special pentru a îndeplini anumite cerințe nutriționale atunci când se efectuează exerciții fizice intense. (...)

În populația generală, sensibilitatea la efectele cafeinei variază foarte mult de la un individ la altul. O proporție semnificativă a populației franceze depășește nivelurile maxime de cafeină peste care pot apărea efecte adverse.

În timp ce cofeina a fost folosită de-a lungul veacurilor și în întreaga lume, disponibilitatea sa sub forma așa-numitelor băuturi energizante, care este un fenomen cu creștere rapidă, a adus schimbări în obiceiurile de consum. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Care este profilul tinerilor cu risc de infarct miocardic. Medic: 30 de ani este vârsta critică

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel