Endometrioza, boala tăcută, asociată cu riscul crescut de AVC. La ce trebuie să fii atentă

endometrioza. FOTO Freepik @ eddows-animator
Endometrioza este boala ce afectează una din zece femei, la nivel mondial. Un studiu arată care este legătura între endometrioză și accidentul vascular cerebral.

Femeile care suferă de endometrioză se pot confrunta cu o serie de probleme de sănătate ce țin de sistemul cardiovascular. Potrivit unui studiu recent, publicat în Stroke, revistă a Asociației Inimii din SUA, mai bine de o treime dintre acestea, 34%, au un risc crescut de accident vascular cerebral, notează Medical News Today.

Astfel, cercetătorii au avertizat că, deși corelația dintre endometrioză și accidentul vascular cerebral este importantă de remarcat, riscul absolut de accident vascular cerebral pentru orice persoană în timpul vieții rămâne scăzut. Cercetări anterioare, inclusiv acest studiu din 2016, au constatat că endometrioza este asociată cu un risc crescut de boală coronariană.

”Cercetările anterioare ale echipei noastre au observat o asociere între endometrioză și un risc crescut de hipertensiune arterială, colesterol ridicat și infarct miocardic", a explicat Leslie Farland, doctor în științe medicale, primul autor al studiului și profesor asistent de epidemiologie și biostatistică la Universitatea din Arizona din Tucson, pentru Medical News Today.

"Având în vedere că aceste afecțiuni sunt asociate cu riscul de accident vascular cerebral, am vrut să înțelegem dacă femeile cu endometrioză au, de asemenea, un risc ridicat de accident vascular cerebral”, a spus profesorul Farland.

Endometrioza și riscul de AVC

Cercetătorii și-au conceput studiul pentru a depăși limitările găsite în alte studii care au analizat endometrioza și riscul de accident vascular cerebral, care au inclus urmărirea participanților pe durate scurte și contabilizarea limitată a potențialilor factori de confuzie.

Pentru studiul lor, cercetătorii au analizat participanții la Nurses' Health Study II (NHSII): 116.429 de femei care erau asistente medicale cu vârste cuprinse între 25 și 42 de ani în 1989. Participantele la NHSII au primit prin poștă chestionare la fiecare doi ani, până în 2017, care au pus întrebări despre boli și factori de risc.

Apoi, cercetătorii au exclus participantele la NHSII care au avut un istoric de accident vascular cerebral, infarct miocardic, cancer (altul decât cancerul de piele non-melanom) sau o grefă de bypass coronarian înainte de iunie 1989 sau care au avut un diagnostic de endometrioză care nu a fost confirmat prin laparoscopie. Au rămas 112.056 de participante, dintre care 5.244 aveau endometrioză. În rândul participantelor selectate, au existat 893 de incidente de accidente vasculare cerebrale în cei 28 de ani de urmărire.

Oamenii de știință au folosit modele ajustate pentru posibilii factori de risc, inclusiv consumul de alcool al participantelor, modelul ciclului menstrual în adolescență și activitatea fizică. În plus, cercetătorii au luat în considerare dacă riscul de accident vascular cerebral ar putea fi influențat de alți factori, cum ar fi tensiunea arterială ridicată, efectuarea unei histerectomii și terapia hormonală postmenopauză.

Concluzia studiului: riscul absolut de AVC, scăzut

În urma acestui studiu s-a constatat că femeile cu antecedente de endometrioză au un risc de 34% mai mare de accident vascular cerebral decât cele fără antecedente de endometrioză.

"Acest lucru este important de remarcat, dar nu este un risc crescut excepțional de mare", a avertizat Stacey Missmer, doctor în științe, un alt autor al studiului și profesor de obstetrică, ginecologie și biologie reproductivă la Michigan State University College of Human Medicine, a declarat pentru MNT. ”De asemenea, riscul absolut pentru orice individ în timpul vieții sale de accident vascular cerebral rămâne încă destul de scăzut”.

Mai mult, s-a constatat că asocierea dintre endometrioză și riscul crescut de accident vascular cerebral este parțial mediată de aparițiile histerectomiilor (îndepărtarea uterului) sau ooforectomiilor (îndepărtarea ovarelor).

Endometrioza, ”boala tăcută”. Medic: Una din 10 femei are leziuni

”Endometrioza înseamnă, practic, mucoasă uterină implantată în alt loc decât cavitatea uterină. Pentru că avem endometrioză și adenomioză, în care mucoasa se implantează în peretele uterin. Aceasta este o afecțiune frecventă, pentru că dacă stăm să studiem studiile de prevalență și nu avem unele actuale, nici la nivel mondial, practic, una din 10 femei are leziuni de endometrioză”, a declarat prof. dr. Elvira Brătilă, medic primar obstretică-ginecologie, în emisiunea ”Vorbește lumea” de la PRO TV.

Specialistul a subliniat că, în acest context, ”este important cât de extinsă este boala, cât de grav afectează organele din pelvis sau din afara acestuia, ct de mult îi afectează viața femeii, cât de mult îi afectează fertilitatea, pentru că vârsta la care apare este exact perioada reproductivă. Apar leziuni incipiente, superficiale, apoi pot să devină leziuni profunde”, a mai spus medicul.

De asemenea, acesta a precizat faptul că în cazul endometriozei este foarte important ca aceasta să fie diagnosticată corect, abia după se va ști care este conduita terapeutică de urmat.

Care sunt simptomele endometriozei

”Deși se spune boala tăcută, endometrioza nu este chiar atât de tăcută, iar simptomele trec de cele mai multe ori neobservate de către pacientă, pentru că o durere menstruală este considerată normală, rezistența și sensibilitatea fiecăruia la durere este diferită, iar de multe ori, pe un fond de durere cronică sau de simptome cu care femeia se obișnuiește, apar perioade de acutizare, când trimite pacienta la Urgențe și, bine-înțeles că la o simplă prezentare la Urgențe nu se poate pune diagnosticul de endometrioză, pentru că nu întotdeauna este un diagnostic facil nici pentru medicul specialist de obstretică-ginecologie”, a mai explicat medicul, adăugând că femeile au început să fie ”din ce în ce mai educate și mai instruite, iar din punctul acesta de vedere am ajutat în campaniile de educație în endometrioză pentru a le atrage atenția ce simptome trebuie să le spună că ceva este în neregulă”.

Simptomele sunt:

- Durerea la menstruație;

- Durerea la contact;

- Durerea pre-ovulatorie;

- Simptome digestive care asociază frecvent alte boli, pentru care pacienta consultă un gastro-enterolog și pentru care i se pune un diagnostic de intestin iritabil;

- Simptome urinare.

”Astfel de femei, când văd că este ceva în neregulă consultă ba un urolog, ba gastro-enterolo, ba ginecolog, important este să integrezi toate aceste simptome și să fi atent la semnele clinice pe care  ți le arată boala”, a mai spus medicul.

Tratamentul endometriozei se face în funcție de simptome, dorința de a avea copii, cât de extinsă și de severă este boala. Scopul tratamentului este să amelioreze durerea, să reducă rata recurenței și să se obțină o sarcină. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Trei SEMNE importante ale unui AVC. Cum recunoști un accident vascular cerebral: Ne pot SALVA viața. Se acționează rapid, în primele 4 ore și jumătate

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel