Endometrioza, boala care mimează infecția urinară și alte afecțiuni abdominale. Acad. prof. dr. Irinel Popescu: E o boală ciudată, misterioasă

Endometrioza - Foto: Freepik @stockking
EXCLUSIV
În ce context apare endometrioza și care sunt cauzele ei misterioase. Care sunt simptomele endometriozei și de ce se confundă cu alte afecțiuni.

"O boală oarecum ciudată, misterioasă în bună măsură, și extrem de greu de tratat se numește endometrioza. Faptul că e una din cele mai confuzive boli, care poate fi, cel puțin în perioada inițială, confundată cu multe, multe alte afecțiuni abdominale", a spus acad. prof. dr. Irinel Popescu, moderator al emisiunii Academia de Sănătate de la DC MEDICAL.

Simptomele endometriozei pot varia. Unele femei sunt grav afectate, în timp ce altele ar putea să nu aibă niciun simptom vizibil.

Potrivit OMS, endometrioza cauzează adesea dureri severe în pelvis, în special în timpul perioadelor menstruale. Unele persoane au dureri și în timpul actului sexual sau atunci când merg la baie. Unele persoane au probleme în a rămâne însărcinate. Unele persoane cu endometrioză nu au niciun simptom. Pentru femeile cu endometriză, un simptom comun este durerea în partea inferioară a burții (pelvis).

Vezi și: Substanțele care ne vin din alimentație provoacă endometrioză. Dr. Elvira Brătilă: Am găsit pelvis înghețat la fete de 20 de ani. Boala este mai agresivă

Unele simptome comune ale endometriozei sunt:

- durere în partea inferioară a burții sau în spate (durere pelviană) - de obicei mai gravă în timpul menstruației

- dureri menstruale care vă împiedică să vă desfășurați activitățile normale

- durere în timpul sau după actul sexual

- durere la urinare sau scaun în timpul menstruației

- stare de rău, constipație, diaree sau sânge în pipi sau caca în timpul menstruației

- dificultăți în a rămâne însărcinată

De asemenea, este posibil să aveți menstruații abundente.

Pentru unele femei, endometrioza poate avea un mare impact asupra vieții lor și poate duce uneori la depresie.

Nu rata: Ingredientul care frăgezeşte orice tip de carne. Secretul pe care trebuie să-l încerci

"Endometrioza, deși are o prevalență în literatura de specialitate undeva la 10%, știm foarte bine că aproape jumătate din femeile cu infertilitate se confruntă cu endometrioză și aș spune că foarte multe forme sunt nediagnosticate sau subdiagnosticate și din cauza simptomelor care sunt specifice acestei boli, dar mai mult când o învățăm în facultate sau în rezidențiat.

Însă simptomele date de endometrioză pot să fie simptome gastrointestinale, pot fi simptome urinare, pot fi simptome specifice tractului genital și această pleiadă de simptome întârzie diagnosticul, pentru că pacienta, de obicei, consultă medici cu diverse specialități urologi, gastroenterologi, sigur și ginecologi. Însă nu este întotdeauna ușor de diagnosticat în fazele incipiente și nici chiar în fazele avansate ale bolii. 

Și spun acest lucru pentru că majoritatea ginecologilor diagnostichează endometrioza în momentul în care aceasta determină apariția unui chist endometriozic la nivelul ovarului.

Însă formele de endometrioză profundă dacă nu știi să te uiți, dacă nu știi să le cauți și aici mă refer foarte simplu la examenul clinic și ecografic, nu le vezi. Nu le vezi și îți explici toate aceste simptome de care se plânge pacienta, de la durerea la mestruație care teoretic este caracteristică bolii, la tulburări de tranzit intestinal, senzația de balonare sau simptome care mimează o infecție urinară cu uroculturi totuși negative. 

Toate pot să fie date de leziuni de endometrioză profundă. Avem avantajul că în ultimul timp aparatele de utrasonografie, de ecografie s-au perfecționat foarte mult și pentru noi, pentru clinicieni, este un lucru foarte util. 

Am ajuns ca inclusiv formele de endometioză care afectează nervii, să le putem vedea ecografic și să nu mai avem nevoie în toate cazurile de rezonanță magnetică nucleară decât în momentul în care boala depășește sfera pervisului", a declarat dr. Elvira Brătilă, în emisiunea Academia de Sănătate de la DC MEDICAL.

În ceea ce privește cauzele endometriozei, au fost sugerate mai multe teorii, inclusiv:

- genetica - afecțiunea tinde să se transmită în familie și afectează persoanele din anumite grupuri etnice mai mult decât altele

- o problemă cu sistemul imunitar, apărarea naturală a organismului împotriva bolilor și infecțiilor

- celulele endometrului se răspândesc în organism prin fluxul sanguin sau sistemul limfatic, o serie de tuburi și glande care fac parte din sistemul imunitar, potrivit NHS.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Diferența dintre RMN și CT: ce trebuie să știi despre fiecare

Crossuri externe

pixel