Encefalita: cauze, simptome, tratament. Cum să o previi. Este o urgență medicală gravă

encefalita foto:freepik
Encefalita - cauze, simptome, tratament. Este o urgență medicală gravă. Cum să o previi. 

Encefalita este o afecțiune neurologică gravă caracterizată prin inflamația creierului. Această boală poate fi cauzată de infecții virale, bacteriene sau fungice și poate afecta, atât adulții, cât și copiii. Este o urgență medicală care necesită diagnostic rapid și tratament adecvat.

Encefalita este inflamația țesuturilor active ale creierului cauzată de o infecție sau de o reacție autoimună. Inflamația determină umflarea creierului, ceea ce poate duce la dureri de cap, rigiditate la nivelul gâtului, sensibilitate la lumină, confuzie mentală și convulsii.

Encefalita afectează între 10-15 persoane la 100.000 în fiecare an, cu peste 250.000 de pacienți diagnosticați în ultimul deceniu doar în Statele Unite ale Americii. Această afecțiune poate afecta pe oricine, dar apare mai des la persoanele tinere, potrivit Hopkins Medicine.

Vezi și: De ce îți simți spatele amorțit. Când poate apărea hernia de disc

Cauzele encefalitei

Encefalita poate fi cauzată de diverși agenți patogeni, inclusiv virusuri precum virusul herpes simplex, virusul varicelei-zoster, virusul West Nile și virusul rabiei. Bacteriile cum ar fi Borrelia burgdorferi, care provoacă boala Lyme și anumite tipuri de fungi pot, de asemenea, duce la dezvoltarea encefalitei. Uneori, sistemul imunitar al organismului reacționează excesiv la o infecție, provocând inflamație în creier și determinând encefalita autoimună.

Simptomele encefalitei

Simptomele encefalitei pot varia de la ușoare la severe și pot apărea brusc sau se pot dezvolta treptat. Printre simptomele comune se numără:

- Febra

- Dureri de cap severe

- Stare de confuzie sau dezorientare

- Tulburări de vedere

- Sensibilitate exagerată la lumină (fotofobie)

- Convulsii

- Pierderea conștienței

- Probleme de vorbire și de înghițire

- Paralizie sau slăbiciune musculară

- Schimbări de personalitate sau comportament

Diagnosticul și tratamentul encefalitei

Diagnosticul encefalitei implică adesea teste de sânge, imagistică cerebrală (cum ar fi tomografia computerizată sau rezonanța magnetică) și, uneori, o puncție lombară pentru a evalua lichidul cefalorahidian. Tratamentul encefalitei depinde de cauza sa. Dacă encefalita este cauzată de o infecție virală, medicamentele antivirale pot fi administrate. Pacienții pot necesita și tratament pentru gestionarea simptomelor, cum ar fi medicamente pentru febră și dureri, antiinflamatoare și terapie de reabilitare pentru recuperarea funcțiilor afectate.

Prevenirea encefalitei

Prevenirea encefalitei este adesea legată de prevenirea infecțiilor care o pot provoca. Aceasta include:

Vaccinarea: Există vaccinuri disponibile pentru prevenirea unor cauze comune de encefalită, cum ar fi vaccinul ROR pentru pojar și vaccinul împotriva encefalitei japoneze.

Protecția împotriva înțepăturilor de țânțari și căpușe: Purtați haine cu mâneci lungi și pantaloni în zonele cu densitate mare de țânțari și utilizați repelente de insecte.

Verificați corpul pentru căpușe după ce ați fost în zone cu iarbă înaltă.

Igiena personală: Spălați-vă pe mâini frecvent pentru a preveni răspândirea infecțiilor virale și bacteriene.

Vezi și: De ce să nu mai ții prosoapele umede în baie. Greșeala pe care o faci tot timpul și te îmbolnăvește

Encefalita este o afecțiune gravă care poate avea consecințe devastatoare asupra sănătății. Este esențial să recunoaștem simptomele timpurii și să căutăm asistență medicală imediată pentru un diagnostic și tratament adecvat. Prin înțelegerea cauzelor, simptomelor și a măsurilor preventive, putem contribui la reducerea riscului și la protejarea sănătății noastre și a celor dragi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

mancat de paste foto: freepik@wayhomestudio
EXCLUSIV
Cum trebuie să mâncăm de Paște. Ligia Pop: Acesta e secretul!
indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel