Schimbările extreme de temperatură...
"Este foarte important, pentru că prin intermediul ecografiei putem identifica anumite patologii care să beneficieze de tratament prompt și de multe ori ecografia poate să ne salveze viața", a spus dr. Carmen Cristescu, medic specialist medicină internă.
Medicul subliniază importanța ecografiei în detectarea patologiilor care necesită tratament prompt, salvând adesea vieți.
Pentru adulți, screeningul anual ar trebui să includă ecografia inimii, ecografia abdomenului, ecografia tiroidei.
În prezent, tehnicile moderne de ecografie oferă informații detaliate despre țesuturi, orientând medicii în diagnosticul proceselor benigne și maligne.
Ce ecografii trebuie să facă adulții?
Foto: Freepik @romanzaiets
"Screeningul anual cuprinde:
- ecografia cardiacă
- ecografia abdominală
- ecografia mamară
- ecografia tiroidiană.
În ceea ce îi privește pe bărbați, dacă există istoric de cancer în familie, o dată la 5 ani ar trebui făcută o ecografie mamară și o ecografie tiroidiană.
În zilele noastre, ecografia nu mai constă doar în acea imagine alb-negru pe care o cunoșteam, există tehnici care ne dau informații despre duritatea țesuturilor și ne orientează în ceea ce privește procese benigne, procese maligne", a mai spus medicul, în emisiunea "Vorbește lumea" de la Pro TV.
În ceea ce privește intervalul de timp în care ar trebui efectuate anumite ecografii sau vârsta de la care ar trebui făcute, medicul Carmen Cristescu a specificat că: "Ecografia cardiacă se recomandă de la naștere", în timp ce "ecografia transvaginală e recomadată cel puțin o dată la doi ani. Teoretic, ea ar trebui să facă parte din screening-ul uzual, anual, odată cu Babeș Papanicolau".
Cum trebuie să ne pregătim pentru ecografie?
Potrivit medicului, pregătirea pentru ecografie este minimă. Cu excepția repausului alimentar de cel puțin 4 ore înainte ecografiei abdominale și a evitării alimentelor care provoacă balonare, celelalte ecografii nu presupun pregătire specială.
"De regulă, nu avem nevoie de o pregătire. Pentru ecografia abdominală este recomandat să existe un repaos alimentar de cel puțin 4 ore, iar cu o zi înainte, dacă se poate, să consumăm alimente care știm noi că nu ne balonează.
Ecografia de tiroidă poate fi efectuată atât de femei, cât și de bărbați. Patologia tiroidiană este mai frecventă la femei", a mai spus medicul.
În concluzie, medicul a menționat că: "datele ecografice se coroborează cu o serie de analize de sânge, dar în situația în care există o suspiciune că leziunea respectivă nu ar fi una blândă, ci una care s-ar putea îndrepta spre un anumit proces tumoral, se vor solicita investigații suplimentare".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Schimbările extreme de temperatură...
Cercetătorii investighează rolul unor...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
În fiecare an, peste 8,7 milioane de oameni mor din cauza...
Uite trucul simplu care îți usucă...