Ecocardiografia cu dobutamină, ce este și când e indicată

Atac de cord, boli cardiace
Specialiștii de la Spitalul de Urgență Universitar Militar Central „Carol Davila” au publicat o serie de informații despre ecocardiografia cu dobutamină, o substanță de contrast folosită la ecocardiograma pacienților care nu pot efectua efort fizic pe cicloergometru.

Iată ce spun pe pagina lor de Facebook, specialiștii de la SUUMC despre ecocardiografia cu dobutamină:

„Ecocardiografia cu dobutamină reprezintă un test imagistic de stres în care se urmărește răspunsul clinic, electric și ecocardiografic al cordului după administrarea unei substanțe – dobutamina. Protocolul explorării folosește principiul stimulării cardiace și al creșterii consumului de oxigen, prin creșterea gradată a frecvenței cardiace, cu achiziția în etape a imaginilor ecocardiografice (repaus, efort scăzut, maxim de efort și în recuperare).
Atunci când pacientul nu poate efectua efort fizic pe cicloergometru, există posibilitatea stimulării cardiace prin diferite substanțe farmacologice care cresc frecvența cardiacă; de obicei, se utilizează dobutamina.

Cine ar trebui să facă ecocardiografia cu dobutamină

Ecocardiografia cu dobutamină este recomandată de către un medic specialist pentru două categorii de pacienți:
- pacienți cu acuze sugestive pentru cardiopatie ischemică;
- pacienți cunoscuți cu valvulopatii, pentru a cuantifica severitatea afectării valvulare și a stabili corect indicația chirurgicală.

Desfășurarea ecocardiografiei cu dobutamină

Asistentul medical va monta o branulă la nivelul brațului stâng și va pregăti substanțele care urmează a fi injectate: dobutamină, atropină, metoprolol.
Medicul cardiolog va explica procedura pacientului și va obține consimțământul informat.
Inițial se va evalua starea pacientului în repaus (simptomatologie, funcții vitale, aspect EKG, aspect ecocardiografic). Examinarea se efectuează cu monitorizare continuă TA și EKG.
Se începe administrarea dobutaminei, cu creșterea treptată a dozei. La fiecare etapă se obțin imagini ecocardiografice.
Testul se oprește fie în cazul atingerii frecvenței maxime prezise, fie în cazul apariției modificărilor EKG sau ecografice. La sfârșitul testului, pentru controlul ritmului cardiac, se administrează metoprolol.
După perioada de recuperare, pacientul va fi deconectat de la aparat și va fi supravegheat o perioadă de timp.

Pregătirea pentru ecocardiografia cu dobutamina

Pacientul este rugat să îi prezinte medicului documentele medicale și tratamentul urmat.
În funcție de scopul explorării și de indicația medicului specialist cardiolog, este necesar să întrerupeți medicația beta-blocantă (Metoprolol, Betaloc Zok, Concor, Nebilet), inhibitor de canale de sodiu (Corlentor) sau blocante ale canalelor de calciu (Verapamil, Diltiazem) cu 48 de ore (2 zile) înainte de efectuarea ecocardiografiei de efort.

Recomandări speciale

Se recomandă evitarea meselor și a consumului de cafea cu 2 ore înaintea testului.
Pacienții diabetici vor informa medicul care efectuează ecocardiografia de efort înainte de efectuarea testului. 
Se recomanda ca ultima masă consumată sa fie cu 3 ore înaintea testului de efort, pentru a evita stările de hipoglicemie.
Bărbații sunt rugați să își îndepărteze pilozitatea de pe torace.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel