Durerile lombare, cauze și remedii. Fizioterapeut: La fiecare 45 de minute ar trebui...

durerile lombare cauze si remedii. FOTO Pexels @ Kindel Media
Care este cauza durerii lombare și cum poate fi prevenită aceasta.

Aproape o treime din incidența durerilor lombare este determinată de disfuncția articulației sacro-iliacă, situată la partea terminală a coloanei vertebrale, între sacru și oasele pelvisului, potrivit unor studii.

Invitat în emisiunea ”Neatza cu Răzvan și Dani”, de la Antena 1, fizioterapeutul Alexandru llie a explicat de ce apare această disfuncție, dar și cum poate tratată. 

”Această disfuncție este dată fie de o hiperlaxitate, o slăbiciune musculară locală care determină ca articulația să se miște mult în afara zonelor sale fiziologice, fie de o restricție, deci de o poziționare a articulației într-un unghi mort pentru o perioadă lungă de timp.

Acesta unghi mort fiind de fapt statul pe scaun în mod prelungit, dar și statul în picioare. Dacă stai mult timp într-o poziție fixă, atunci articulația începe să înmagazineze foarte multă energie”, a explicat fizioterapeutul.

Cât privește poziția ideală de lucru, fie că e vorba de statul la birou sau statul în picioare, specialistul a precizat că ”este permanentă următoarea poziție”, cu alte cuvinte, acestea trebuie în permanență alternate, astfel că la fiecare 45 de minute ar trebui să ne luăm o pauză și să ne ridicăm în picioare.

Ce trebuie să știe cei care suferă de durerile de spate, la nivel lombar, este faptul că ”diagnosticarea este foarte greoaie”, potrivit lui Ilie, tocmai pentru că mare parte din simptomatologie se ”pliază” pe alte afecțiuni.

”Se poate vorbi de o afecțiune a discului, de o contractură musculară, care se manifestă fie cu o durere locală, fie pacientul vine și indică Mă doare aici!, mai ales la statul prelungit în picioare. Întreb pacienții dacă la mersul la biserică, ori la statul la un rând, după 10 minute, dacă simt o durere lombară pregnant, de tip bandă. Dacă răspunsul este da, acesta este un prim semn important”, a explicat fizioterapeutul.

Ce este boala Muller-Weiss de care suferă Rafael Nadal. Este rară și incurabilă

Cum poate fi remediată durerea

În privința remedierii acestei durerii, specialistul a recomandat o serie de exerciții menite să normalizeze aceste tensiuni, dar mai ales să crească forța musculară locală. 

Aceste exerciții sunt ușor de făcut, cu dispozitive pe care le avem cu toții la îndemână, adică o coadă de mătură și o minge sau o pernă. 

”Punem acest baston pe fața anterioară a unui picior, respectiv pe fața posterioară a opusului, și practic va fi generată o tensiune în articulația sacro-iliacă. Poziția se păstrează pentru 5 secunde, se relaxează și se fac 2-3 repetări, cu schimbarea poziționarea bastonului.

Al doilea exercițiu este cu o minge sau cu o pernă între genunchi, care va fi ținută în această poziție pentru 5 secunde, iar apariția un zgomot în timpul exercițiului poate reprezenta eliberarea tensiunii din simfiza pubiană. 

Cel de-al treilea exercițiu este în fapt podul, exercițiu de ridicare al bazinului, pe care îl știm încă din copilărie”, a mai spus fizioterapeutul, adăugând că această serie de exerciții poate elibera foarte repede durerea de la nivelul iliaco-sacral.

Vezi și: Durerea de călcâi. Ce o cauzează și cum se poate scăpa de ea

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel