Durerile de stomac, semn subtil al unui cancer agresiv. La ce alte schimbări să fii atent

cancerul pancreatic - FOTO: Freepik@Kamiphoto
Durerile de stomac pot fi un semn subtil al unui tip de cancer agresiv. Semnele sunt adesea puse pe seama unor afecțiuni minore, dar pot ascunde un cancer mortal.

Un medic avertizează că durerile de stomac pot fi un semn subtil al cancerului pancreatic. Iată cele cinci semne subtile la care trebuie să fii atent. Cancerul pancreatic a constituit întotdeauna o amenințare deosebită, deoarece simptomele sale adesea subtile sunt ușor trecute cu vederea.

Pancreasul, rol

Pancreasul este o glandă mare, în formă de frunză, situată chiar în spatele stomacului. Are un rol crucial în digestia alimentelor și reglarea zahărului din sânge.

Natura insidioasă a bolii constă în prezentarea sa adesea lipsită de simptome sau cu simptome subtile, ceea ce face ca detectarea precoce să fie extrem de dificilă.

Prin urmare, este important ca semnalele de avertizare potențiale să fie luate în serios cât mai curând posibil; și un expert a identificat cinci astfel de indicatori la care să fiți atenți.

Vezi și: Ceaiul care topește grăsimea și ajută digestia. Se bea după micul-dejun

Cancerul pancreatic, siptome subtile

"Cancerul pancreatic este atât de mortal deoarece este adesea depistat atât de târziu. Iată cele cinci semne subtile pe care le puteți observa și care vă pot salva viața",  a spus dr. Julie McFadden, potrivit Mirror.

Acestea sunt:

- Dureri abdominale

- Dureri de spate

- Diabet

- Icter

- Pierdere involuntară în greutate

- Dureri

Un semn de avertizare timpuriu al cancerului pancreatic poate fi durerea în spatele sau în abdomen.

"Durerile abdominale sau durerile de spate nu trebuie să fie severe. Pot fi un junghi surd", a mai spus Julie.

NHS arată că "Durerea în partea de sus a abdomenului și spatele tău, care poate deveni mai accentuată când mănânci sau te așezi și mai bună când te înclini înainte".

Vezi și: Vertebroplastia, operația minune pentru coloană. Dr. Benția: E un miracol operația asta! E fără anestezie generală. Operația se vede ca pișcătură de țânțar

Diabetul

Dezvoltarea diabetului poate fi uneori un precursor al cancerului pancreatic, spune Julie, în special dacă debutul nu este "asociat cu creșterea în greutate".

Pancreatic Cancer Action Network spune că diabetul poate fi fie un factor de risc, fie un simptom al cancerului pancreatic.

"Cancerul pancreatic este mai probabil să apară la persoanele care au diabet de lungă durată (mai mult de cinci ani) decât la persoanele care nu au diabet", arată Pancreatic Cancer Action Network.

"De asemenea, studiile de cercetare sugerează că debutul brusc al diabetului la persoanele de peste 50 de ani poate fi un simptom timpuriu al cancerului pancreatic. O schimbare bruscă a nivelurilor de zahăr din sânge la diabeticii care aveau anterior diabet bine controlat poate fi, de asemenea, un semn de cancer pancreatic".

Vezi și: Cele 3 cancere care dau metastaze cerebrale. Testul care îți arată dacă ai metastaze. Vlad Ciurea: Sunt foarte periculoase. Pleacă de la o tumoare nedepistată și ajung direct în creier

Icterul

Icterul se referă la îngălbenirea pielii sau a albului ochilor. Icterul ar putea provoca, de asemenea, scaune de culoare palidă și urină de culoare închisă.

Pierdere involuntară în greutate

Acesta este principalul simptom la care trebuie să fii atent, spune Julie.

"Asta este principalul lucru pe care îl observ în cancerul pancreatic. Pierzi în greutate fără niciun motiv. Poate să apară o schimbare în apetit, dar uneori poți să mănânci mult și totuși să pierzi în greutate.

Dacă aveți oricare dintre aceste simptome, nu strică să mergeți să vă consultați cu un medic. Vă poate salva viața", a spus ea.

Vezi și: CT și RMN: avantaje și dezavantaje. Care e mai bun. Dr. Benția: Nu vede grozav, aproape deloc. Știm cu toții povestea lui Michael Jackson

Cancerul pancreatic, ce este

Cancer pancreatic - FOTO: Freepik

Cancerul pancreatic este o afecțiune în care celulele anormale încep să se dezvolte și să se înmulțească în mod necontrolat în pancreas. Pancreasul este o glandă situată în partea superioară a abdomenului, în spatele stomacului, și joacă un rol esențial în digestia alimentelor și în reglarea nivelului de zahăr din sânge.

Cancerul pancreatic este cunoscut pentru faptul că este adesea detectat în stadii avansate, ceea ce face dificilă tratarea sa eficientă. Acest tip de cancer poate afecta atât porțiunile exocrine ale pancreasului (care produc enzime digestive), cât și porțiunile endocrine (care produc hormoni, inclusiv insulină pentru reglarea zahărului din sânge).

Semnele și simptomele cancerului pancreatic pot fi, uneori, vagi și pot include dureri abdominale sau de spate, pierdere inexplicabilă în greutate, icter (colorarea galbenă a pielii și a ochilor), probleme digestive și schimbări în nivelurile de glucoză din sânge.

Factorii de risc pentru cancerul pancreatic includ vârsta înaintată, fumatul, istoricul familial de cancer pancreatic, pancreatita cronică, diabetul și unele condiții genetice ereditare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel