Durerile de cap: motivele ascunse din spatele acestora. Câte feluri există

durerile de cap FOTO: Pexels @mikael blomkvist
Durerile de cap: de ce apar și când sunt un semnal de alarmă? Care sunt simptomele migrenelor?

Durerea de cap poartă denumirea de cefalee, această "este difuză, cuprinde tot capul, însă există o zonă predilectă și anume zona bitemporală”, a declarat Dr. Corneliu Teodor pentru emisiunea "Vorbește lumea" de la Pro TV.

Când apare cefaleea?

Medicul adaugă faptul că „această cefalee este specifică sindromului migrenos. Durerile de cap sunt, în general, nu atât de periculoase, marea majoritate. Procentual, marea majoritate sunt de tip migrenos, sunt psihogene, anxietatea poate să dea o durere, starea de tensiune, starea de stres. Contează foarte mult caracterul durerii, dacă acest caracter s-a schimbat în timp și trebuie să mai spun că sunt și anumite dureri de cap care, într-adevăr presupun un substrat organic: o tumoră cerebrală”.

Când e periculoasă

Există situații în care cefaleea are cauze grave. Acest tip de durere de cap „are niște semne de însoțire, este continuă, se intensifică progresiv, de-a lungul a câteva zile și săptămâni, este însoțită de greață și vărsături, poate să fie însoțită de un semn neurologic, o pareză, o hemipareză și atunci lucrurile se complică”, avertizează doctorul și ne spune că cefaleea violentă „survine din senin și poate să semnifice un anevrism cerebral care a rupt, în care sângele se acumulează în spațiul subarahnoidian și irită foițele care învelesc creierul, meningele cerebral, dar de altfel creierul ca atare nu doare.” 

Totodată, doctorul recomandă consultul de specialitate „dacă frecvența crizelor migrenoase s-a îndesit în timp și dacă caracterul durerii migrenoase s-a schimbat oarecum. Atunci putem să ne gândim la o afecțiune organică, iar bolnavul trebuie musai investigat”.

Migrena

Migrena este cel mai comun tip de durere de cap, iar medicul anunță că „marea majoritate a pacienților acuză o cefalee bitemporală în migrenă. Migrena are un caracter aparte, este o durere pulsatilă, bolnavul simte aceste zvâcniri. Este o durere paroxistică, nu apare din senin...Durează 2-3 ore, maximum o zi și este însoțită de o stare generală de rău, este o durere de cap care, de cele mai multe ori, duce bolnavul la pat, să se întindă. Se poate manifesta cu fotofobie, bolnavul nu suportă lumina.

Sindromul migrenos nu presupune o afectare organică a creierului. Rareori sindroamele migrenoase reprezintă un semnal pentru un anevrism cerebral care nu s-a rupt sau pentru o malformație cerebrală care nu s-a rupt. Trebuie să spunem că atunci când aceste malformații cerebrale se rup și devin periculoase pentru pacient, cefaleea este absolut atroce, pacientul nu are cum să ignore o asemenea cefalee și nici doctorul”.

Durerea de cap frontală

„Durerea de cap frontală poate să fie și de origine sinusală, spre exemplu în inflamația sinusurilor anterioare ale feței, atunci când noi nu respiră, bine poate să apară o durere de cap frontală. Această durere de cap se exacerbează atunci când ne aplecăm...Este însoțită și de o secreție muco-purulentă. Nu în ultimul rând, durerea de cap frontală poate să aibă această conotație psihogenă, de anxietate, de stres”, adaugă acesta.

Durerea de cap localizată

„Atunci când durerile sunt localizate într-un anumit teritoriu vorbim de cu totul alt tip de cefalee, de cefaleea localizată și as da și un exemplu: nevralgia esențială de trigemen, care apare pe o anumită parte a feței...Ea este însă o cefalee absolut atroce, care apare din senin, e declanșată de masticație, de înghițit uneori, dispare foarte repede, dar momentele acelea sunt absolut cumplite”, mai spune medicul.

Tratament pentru migrenă

„Migrena este practic o vasodilatație a sistemului arterial vascular cerebral. Tot ceea ce produce vasoconstricție este benefic și foarte multe persoane care au migrene sunt obișnuite să consume cafea. Toate cofeinicele sunt extrem de eficiente pentru că produc o vasoconstricție cerebrală și potolesc criza migrenoasă”, recomandă doctorul.

Vezi și: Totul despre ANEVRISMUL cerebral: cauze, simptome, diagnostic, tratament

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

10 metode care stimulează nervul vag în mod natural

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel