Dreptul la Sănătate Europeană. Pacient: „Să nu lăsăm oamenii să moară din cauza banilor”

Când primești un diagnostic crunt, precum leucemie limfoblastică acută, dacă nu ai acces la tratamente și nu primești toate serviciile medicale de care ai nevoie, atunci când ai nevoie de ele, n-ai nicio șansă. O dovedește un exemplu fericit, acela al unui tânăr de 32 de ani care a avut norocul să aibă acces la toate tratamentele de care a avut nevoie. El militează acum, alături de Coaliția pentru Sănătate Europeană, pentru dreptul semenilor săi la tratamente.

Suntem cetățeni europeni, de la intrarea României în marea Uniune Europeană, la 1 ianuarie 2007. Acces la medicamente și tratamente nu avem, însă, ca restul semenilor noștri. Coaliția pentru Sănătate Europeană, din care fac parte atât ARPIM (Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente), INSDE (Institutul pentru Dezvoltare în Sănătate și Educație), cât și și foarte multe asociații de pacienți, militează pentru schimbarea sistemului de sănătate românesc, în care boli videcabile în altă parte a Europei, sunt încă o condamnare la moarte.

Cel mai mult contează să ai acces la tratamente, după o arată exemplul pe care vi-l prezentăm astăzi. E a al unui tânăr care se consideră norocos, motiv pentru care este unul dintre ambasadorii din cadrul campaniei lansate de Coaliție.

Șocul unui diagnostic crunt

Când ți se pune un diagnostic crunt, precum leucemie limfoblastică acută, prima reacție e să intri în șoc. „Pur și smplu nu puteam să accept așa ceva”, povestește Adrian, un tănâr de 32 de ani, ambasador în Coaliția pentru Sănătate Europeană.

„Eram într-o perioadă în care căutam inel ca s-o cer pe iubita mea de nevastă", mărturisește tânărul.

Importanța suportului moral

Ca bolnav", spune Adrian, „se împart suferințele! Pentru mine este o suferință fizică, dar pentru familie este una psihică”. Dar să ai alături familia nu e suficient când ai un diagnostic cumplit.

E vital să ai acces la tratamente

Ca să poți să te lupți cu boala ai nevoie de resurse. Și mi-aș dori ca toți să fie asigurați din punct de vedere medical. În primul rând, să aibă acces la medicamente și la chimioterapie, și la orice este nevoie pentru fiecare diagnostic în parte”, spune tânărul.

Doar așa poți avea „șansa să te lupți pentru viața ta„, punctează Adrian. „Dă-i omului șansa să le lupte pentru viața lui, nu-i lua șansa din cauza unor bani!"

Pentru mine, un sistem de sănătate ideal ar însemna în primul rând să nu lăsăm oamenii să moară din cauza unor hârtii, și anume banii”, conchide el.

Iată mărturia sa completă:


Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel