Dr Vasile Cepoi, ANMCS: Am putea avea 400.000 de evenimente adverse asociate actului medical în spitale

Prof. dr. Vasile Cepoi, presedintele ANMCS, Foto:DCnews
EXCLUSIV
Analiza ANMCS publicată vineri, arată că în România, anul trecut, spitalele românești au raportat în Registrul Național al Evenimentelor Adverse Asociate Asistenței Medicale (EAAAM) 5.879 de incidente, deși conform statisticilor internaționale am putea avea 400.000 de astfel de incidente, din care jumătate pot fi prevenibile, arată dr Vasile Cepoi.

ANMCS a prezentat, vineri, o analiză care arată că în cei trei ani de când s-a înființat Registrul Național al Evenimentelor Adverse Asociate Asistenței Medicale (EAAAM), cele mai multe evenimente raportate sunt cele legate de nerespectarea regulilor privind infecțiile nosocomiale în spitale. Pe lângă aceasta, dacă în 2017 au fost raportate 2.324 de evenimente adverse, anul trecut au fost raportate 5.879 de evenimente adverse, adică de două ori mai multe.

Citiți și: Câte cazuri de erori de administrare a medicamentelor, de investigare sau chirurgicale sunt raportate

Exclusiv pentru DC Medical, președintele Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS), dr Vasile Cepoi, arată dacă în acest moment putem vorbi de o raportare reală a tuturor problemelor din spitale, de ce e așa de mare problema cu infecțiile nosocomiale și ce se poate face pentru remedierea situației.

Am putea avea 400.000 de evenimente adverse

DC Medical: În trei ani de la înființarea Registrului, conform raportului, numărul cazurilor de evenimente adverse asociate asistenței medicale s-a dublat. Cum explicați aceasta și este acesta numărul lor real sau încă ne obișnuim cu ideea că astfel de evenimente trebuie raportate?

Dr Vasile Cepoi: Toate studiile internaționale precum și al doilea raport al Comisiei Europene, din 2014, la recomandarea 9 a Consiliului, au identificat o incidență a evenimentelor adverse asociate asistenței medicale în spital situată între 10 și 12 % din totalul internărilor. Dintre acestea peste 50% pot fi prevenite. Media internărilor în România este de aproximativ 4 milioane pe an. Extrapolând datele menționate rezultă că am putea avea 400 de mii de evenimente adverse, din care numai 200 de mii ar putea fi prevenite. Raportarea acestor evenimente nu se face pentru a arăta cu degetul spre vinovați, ci pentru a identifica cauzele și a învăța din erori. Deși numărul de cazuri raportate este mult sub nivelul celor raportate la nivel internațional, creșterea numărului de raportări arată o tendință îmbucurătoare de schimbare a culturii profesionale privind calitatea serviciilor medicale și siguranța pacientului.

DC Medical: Din tablelul de distribuția cauzelor EAAAM la nivel național, cea mai mare pondere procentual vorbind, o are nerespectarea măsurilor universale și specifice de prevenire și combatere a IAAM, infecții nosocomiale de care până acum 3-4 ani rar se vorbea. Cum comentați această asumare din partea unităților spitalicești?

Dr Vasile Cepoi: Este deja de notorietate că incidența infecțiilor asociate asistenței medicale raportată în România este mult sub nivelul altor țări. Cauza principală a neraportării este reprezentată de teamă de repercusiuni. Caracterul neacuzator al raportării și poziția de îndrumător metodologic a ANMCS, lipsa unor repercusiuni și punerea la dispoziție a unor instrumente informatice pentru raportare, care scad timpul alocat unei astfel de raportări, pot explică ponderea mare a infecțiilor în totalul evenimentelor adverse raportate.

DC Medical: Cum pot fi fosite aceste date pentru îmbunătățirea situației? ANMCS face recomandări în baza lor?

Dr Vasile Cepoi: Utilitatea acestor raportări, la nivelul unui spital, constă în faptul că atât profesioniștii cât și managementul conștientizează riscul apariției acestora și necesitatea adoptării de măsuri de prevenție. La nivel de sistem, pe de-o parte, vom putea pune la dispoziția medicilor și asistenților medicali studii de caz pentru învățarea din erori, iar pe de altă parte, identificăm situațiile critice pentru care este necesar să elaborăm recomandări, comune tuturor spitalelor, privind managementul unor riscuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel