Dr. Tudor Ciuhodaru: Patru semnale de alarmă. West Nile face noi victime

Conf. dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență, avertizează că înțepăturile de țânțari nu trebuie neglijate, chiar dacă temperaturile au mai scăzut. Virusul West Nile continuă să facă noi victime în România. 

„Până acum s-au înregistrat 166 de cazuri de infecţie, iar 17 pacienți nu au mai putut fi salvați. Ultimul deces s-a înregistrat la Iași în urmă cu o săptămână. Anul trecut, șase persoane şi-au pierdut viaţa, iar autorităţile au fost nevoite să testeze tot sângele donat”, declară dr. Tudor Ciuhodaru.

Medicul punctează următoarele informații esențiale despre West Nile:

- Sunt 4 semne de alarmă, apărute la 2-8 zile după înțepătura de țântar, care impun prezentarea la urgență:

1. febră ridicată însoțită de durere de cap intensă,

2. vărsături,

3. stare generală alterată,

4. sensibilitate crescută la lumină.

- Este necesară spitalizarea pacientului și tratarea cu medicație intravenoasă.

- Nu există un tratament specific pentru virusul West Nile.

- În cazul manifestării de simptome de severitate medie (1 din 5 cazuri) (febră, cefalee, grețuri, vărsături, dureri musculare și articulare, urticaria, rar limfadenopatie), starea pacientului se îmbunătățește după 7-10.

Prevenția, cea mai bună măsură de protecție

- Evitați înțepăturile de țânțari (chiar dacă ieșiți afară pentru scurt timp). Intervalul dintre apusul și răsăritul soarelui este perioada de activitate maximă pentru majoritatea speciilor de tânțari. Evitați activitățile în aer liber în această perioadă sau...

- Folosiți pe pielea expusă substanțe care resping insectele. Substanțele pe bază de permethrin nu se aplică direct pe piele.

- Purtați haine cu mâneci lungi, pantaloni lungi și ciorapi. (!!!)Țânțarii pot înțepa și prin haine. (Aplicarea de substanțe care resping țânțarii pe bază de pemetrhin pe suprafața hainelor poate asigura un grad suplimentar de protecție.)

- Utilizați și verificați integritatea plaselor contra insectelor.

- Puteți limita înmulțirea tânșarilor reducând locurile în care băltește apa (din jurul caselor și din subsolurile blocurilor.)

Ce trebuie să știți despre infecția cu West Nile

Virusul West Nile este specific regiunilor tropicale și temperate. A fost descoperit în anul 1937 în districtul West Nile din Uganda.

Pe continentul european, virusul West Nile a fost adus de păsările migratoare infectate în Africa (peste 110 specii de păsări pot fi infectate).

Principala cale de transmitere la om este înțepătura de țânțari. Transfuziile pot fi o sursă de infecție.

Virusul nu poate fi transmis prin contact fizic (atingere sau sărut)!

Practic, orice persoană (indiferent vârstă) înțepată de țânțari este predispusă la infectarea cu virusul West Nile, însă probabilitatea ca o persoană să se îmbolnăvească de la o singură înțepătură este totuși redusă.

90% dintre cei infectați nu prezintă simptome. Însă 1 din 150 de persoane infectate cu virusul West Nile dezvoltă simptome severe de boală. Manifestările pot fi diverse: de la cele asemănătoare unei simple răceli până la semne de meningo-encefalită.

Riscul de îmbolnăvire severă și deces este mai mare pentru persoanele de peste 50 de ani sau cu deficiențe imune.

Simptomele pot persista pe perioada mai multor săptămâni. Efectele neurologice pot fi permanente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel