Caracterizate de lipsa unui...
Dr. Ștefan Voiculescu este doctor în științe medicale, medic primar chirurgie generală, chirurgie oncologică, Coordonatorul Academiei de Senologie de la Spitalul Clinic Sanador. Invitat la Interviurile DC News și DC Medical, emisiune transmisă simultan pe paginile de Facebook și canalele de Youtube ale celor două publicații, medicul va explica, punct cu punct, toate detaliile importante despre cancerul la sân.
În România, pacientele ajung prea târziu la medic – asta e bineștiut - și încă avem rata cea mai mare de mortalitate prin cancer.
În popor există multe legende urbane legate de cauzele cancerului de sân. Factori de mediu, precum soarele, aparatele electronice sau telefoanele mobile, au un loc pe lista declanșatorilor acestei boli. Potrivit medicului insă, acest tip de cancer nu are legatură cu acești factori.
"Probabil că un strop de impact au, dar este supraevaluat. Așa se întâmplă și cu deodorantele de exemplu, sunt niște idei care pornesc de la niște observații și care sunt duse prea departe.
Soarele face rău sânului în felul următor: prin căldură, mărește congestia și face ca displaziile să pară mai evidente. Clipatul are un impact de câteva luni asupra sânului, vizibil, iar asta a făcut oamenii să creadă că și cancerul de sân ar putea fi produs de razele de soare. Cancerul de piele va fi mult mai repede produs decât cancerul de sân, prin expunerea la soare. Telefonul mobil ar putea mai degrabă să producă un cancer cerebral, pentru că îl putem ține în apropiere. Pe de altă parte, doamnele nu prea au buzunare la piept în care să țină telefonul așa că din geantă, riscurile sunt mult mai mici", a spus doctorul.
Vicii precum fumatul și alcoolul sunt cunoscute pentru creșterea riscului de cancer. Potrivit medicului, dintre acestea, alcoolul este cel periculos când vine vorba de cancerul de sân.
"Fumatul este un factor controversat, el există undeva la periferia factorilor de risc, alcoolul însă, este un factor recunoscut și asta este un lucru foarte important.
Alcoolul contează cantitatea, dar mai ales ritmul. Aportul regulat e un risc mai mare. De asemenea contează și tipul de alcool, pentru că esveratrolul din vinul roșu antagonizează riscul acestuia și sunt voci care spun că un pahar de vin ar putea să nu prezinte un risc", a explicat acesta.
Există voci care afirmă că sutienele ar fi și ele un risc pentru cancerul de sân. Dr Ștefan Voiculescu spune că deși nu sunt un risc pentru cancer, purtate necorespunzător, sutienele ar putea produce unele tulburări la nivelul glandelor mamare.
"Nu există niciun fel de dovadă în acest sens, dar pot determina anumite tulburări mamare. Eu obișnuiesc atunci când examinez o pacientă, primul lucru să mă uit unde atinge sutienul, cusăturile sau sârmele. Ele trebuie să fie exact în șanțul care delimitează sânul de torace. Frecvent ele sunt ori pe torace, ori pe sân, iar în astfel de situații pot produce tulburări circulatorii care eventual să accentueze simptomatologia dsplaziilor mamare. Însă nu avem nicio dovadă ca asta ar putea să declanșeze cancerul de sân", a spus medicul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Alimentația în sezonul rece poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...