Dr Ruxandra Dobrescu: ce analize îți faci pentru tiroidă

Analize FOTO: pexels.com
Dr Ruxandra Dobrescu, medic primar endocrinolog de la Institutul Național de Endocrinologie „CI Parhon”, explică ce analize îți faci ca să vezi ce probleme ai la tiroidă:

Dr Ruxandra Dobrescu: „În rezumat despre analizele de analizele de tiroidă?

Primul lucru de ținut minte? Nu ne trebuie TOATE analizele!

Când vine vorba de sănătatea noastră, toți vrem să știm că am făcut tot ce se poate, inclusiv când vine vorba de analize.

Însă nu toate analizele posibile au rost/ relevanță la aceeași persoană, unele însemnând de-a dreptul bani aruncați pe geam!”. 

Medicul endocrinolog a făcut lista analizelor absolut necesare. Iată care sunt acestea: 

- „Evaluăm funcția tiroidiană prin TSH și fT4 sau T4.

- În hipertiroidie ne poate fi de ajutor și T3, pentru că la unii hipertiroidieni tiroida produce mai mult T3 decât T4. La o persoană cu hipotiroidie pe tratament cu Euthyrox nu are sens dozarea T3 pentru că vrem să vedem dacă doza de Euthyrox este eficientă și Euthyroxul conține doar T4!

- Pentru a testa existența unei tiroidite autoimune, care este cauza cea mai frecventă de hipotiroidism, putem măsura anticorpii: ATPO (Anticorpi anti-tireoperoxidază) și/ sau ATg (Anticorpi anti-tireoglobulină).

- O persoană cu hipertiroidie poate să aibă boala Basedow, care este tot o formă de afectare tiroidiană autoimună, pe care o diagnosticăm măsurând niște anticorpi mai speciali, TRAB (Anticorpi anti-receptor TSH).

- Tireoglobulina NU este aproape niciodată de folos la o persoană care are tiroida pe loc! Este un marker tumoral pe care îl măsurăm la pacienții cu cancer tiroidian DUPĂ operația de tiroidă! O persoană cu tiroida pe loc poate să aibă o tireoglobulină mare chiar fără să aibă cancer tiroidian – poate fi crescută, de exemplu, și in tiroidita autoimună, hipertiroidie.

În concluzie... ce analize ar trebui să fac ca să văd cum stau cu tiroida? DEPINDE! Depinde de situația medicală a fiecărei persoane, nu există un pachet de analize valabil pentru toată lumea... adică dacă avem o problemă, mergem la doctor și întrebăm!”, a scris dr Ruxandra Dobrescu.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel