La vârsta a doua, prevenția...
„Sărbătorile de iarnă se apropie vertiginos, și, odată cu ele, și vacanțele de iarnă cu zecile lor de surprize. Doar că surprizele astea, uneori, pot fi și neplăcute. Vă las mai jos câteva sfaturi pentru a le preîntâmpina pe cele neplăcute în cel mai profesionist fel posibil, și dacă nu le putem elimina de tot, hai să le facem aterizarea și trecerea mai lină", ne îndrumă chirurgul Mihael Pautov, într-o postare pe blogul său personal.
„Majoritatea vacanțelor de iarnă vin în tandem cu sporturile de iarnă: schi, snowboard, sanie... sau chiar și pungă? :-/. Toate aceste sporturi (mai puțin punga), oricum le-ai lua, oricum le-ai practică, sunt sporturi și impun rigorile și disciplina necesare oricărui sport. Schiorii de performanță se antrenează în fiecare zi, fac întinderi, exerciții de flexibilitate și echilibru, își exersează intens lombarii, abdomenul și picioarele pentru a fi pregătiți și vigilenți atunci când schiază. Știu că nu vei face performanță, dar totuși, vei face un sport. Dacă știi că pleci în străinătate să faci schi sau orice alt sport de iarnă, nu e târziu să te apuci chiar de-acum să faci, de 3 ori pe zi, următoarea tură de exerciții: o încălzire ușoară de 5 minute, 4 serii de abdomene, 4 serii de genuflexiuni, 4 serii de flotari și streching, dimineață, la prânz și seara. După primele zile, vei intră în formă, corpul va deveni mai rezistent la efort și te vei duce in vacanță cu un tonus muscular demn de jocurile olimpice ... sau pe-acolo", arată medicul.
„Ba mai mult, există și căști care te vor face să arăți mult mai mișto pe pârtie. Să nu porți cască, pentru mine, este ca și cum ai scrie mare pe spatele gecii: „uite, nu am creier!". Dacă tot veni vorba despre creier, află că principala cauza a morții la adulții sub 45 de ani o constituie traumatismele cranio-cerebrale datorate lovirii prin cădere de la același nivel. Să mori însă nu este cel mai nasol; poți rămâne paralizat sau debil pentru toată viața. Sau poți face o simplă contuzie cerebrală care te va lasă internat într-un spital pentru tot restul vacanței, cu bandaje, tomografii cerebrale și tot felul de medicamente injectabile pentru a ajută creierul să își revină și cu câteva mii de euro în minus dacă ești în afară țării. Așa că, te rog, poartă cască aia, mereu. Și nu monta camera pe cască. Să ai acel GoPro montat pe cască este ca și cum ți-ai lipi cu scotch niște cuțite de abdomen și ți-ai lega niște lame de bisturiu de urechi și de nas, și ți-ai da drumul la vale cu ele ...„pârtieeee..." Nu, nu e voie. La prima lovitură mai puternică cu cască de copac, acel suport va perfora casca și îți va fractură craniul. Purtarea unei căști nu te face imun la traumatisme la nivelul capului, dar statisticile au arătat că, în multe cazuri, casca reduce severitatea prejudiciului. Asigură-te că ai echipamentul potrivit, o geacă impermeabilă, pantaloni și cizme de zăpadă și, nu în ultimul rând, cască, mănuși și ochelari, pentru a te proteja de răni grave", punctează dr Mihail Pautov.
„Ca în orice sport, ai nevoie de pauze regulate pe tot parcursul zilei. Bucură-te de peisajele spectaculoase și asigură-te că rămâi hidratat – bea multă apă. Da, apă! Nu vin cald sau un Jager-Bomb. Ok, ai dreptate, asta este partea cea mai amuzantă a pârtiilor: apres-schi-ul . Dar de aceea îi spune apres, ca să bei după ce faci schi/snowboarding. Aș fi de acord să bei, la prânz, un singur shot, cu condiția să faci o pauză de cel puțin 20-30 de minute până la următoarea coborâre sau jumătate de pahar de vin fiert. Mai mult alcool în mod cert te va moleși și îți va scădea drastic viteză de reacție, formulă perfectă pentru accidentele surpriză. Folosește pauzele pentru a te da cu crema de protecție, SPF 30 sau mai mare, chiar și în zilele înnorate", ne sfătuiește el.
„... exact ca și cum te-ai pregăti de mers la sala de forță: nu mânca cu cel puțin 2 ore înainte, fă încălzirea de dimineață, fă încălzirea pe pârtie și ia-o încet. La sala începi cu greutăți mici, apoi treci la cele mari când deja te-ai încălzit. La fel trebuie să faci pe pârtie", subliniază el:
Ce reguli de bază trebuie să respecți pe pârtie, ce faci atunci când ai căzut, când trebuie să mergi la medic și de ce ai nevoie de asigurare medicală când ești peste hotare, aflați de AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
La vârsta a doua, prevenția...
O boală tăcută și devastatoare,...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Hidratarea este un obicei esențial...