Dr Mihai Craiu, despre închiderea școlilor. „Copiii mici transmit de două ori mai puțin SARS-CoV-2”

 Foto: Pixabay
Cunoscutul medic pediatru dr Mihai Craiu arată că măsura de închidere a școlilor și grădinițelor are impact negativ asupra societății fără a oferi protecția pe care o sperau autoritățile. 

„Doar două idei pentru viitorul apropiat:

1. Copiii mici se îmbolnăvesc de două ori mai rar și transmit de două ori mai puțin SARS-CoV-2 în comunitate, prin comparație cu adulții.

2. Închiderea școlilor are efecte negative evidente asupra copiilor, familiilor lor și asupra societății în general, cu impact direct academic și economic”, scrie dr Mihai Craiu pe pagina de Facebook intitulată Spitalul virtual pentru copii. 

El detaliază constatările a două studii, realizate în Suedia și Irlanda, care arată că de fapt școlile elementare ar fi trebuit să fie ultimele închise.  

„CDC afirma săptămâna trecută, după apariția studiului islandez descris in articolul de mai jos, că ar trebui să fie făcute toate eforturile pentru a închide școlile elementare ultimele, în cazul unei transmiteri accentuate a COVID-19 în comunitate. Și ar trebui redeschise PRIMELE atunci când se revine la scenariul verde.

Ce dovezi aduce studiul islandez al deCODE? După ce au studiat peste 40.000 islandezi de toate vârstele, adică unul din 9 cetățeni ai țării, au aflat că între cei izolați, după un posibil contact infectant, copiii au luat boala de 2 ori mai rar decât adulții și imensa majoritate a copiilor bolnavi au luat de la un adult.

Alt argument pentru rolul minor al copiilor în transmiterea COVID-19 în comunitățile unde au rămas școlile deschise vine din Irlanda. Acolo a scăzut cu 80% transmiterea comunitară a bolii, după închiderea restaurantelor, sălilor de sport sau de concerte etc. Deși școlile elementare au rămas deschise!

Contează foarte mult două aspecte în această ecuație a școlilor - vârsta copiilor și gradul de transmitere comunitară al maladiei.

Copiii cu vârstă mai mare de 10-12 ani au riscuri epidemiologice asemănătoare adulților tineri în fața COVID-19. În zonele cu transmitere redusă a bolii, școlile deschise nu contribuie la agravarea pandemiei.

MESAJ DE LUAT ACASĂ - ca să putem reduce efectele negative asupra copiilor vor trebui făcute eforturi susținute, de către noi, adulții. Să respectăm regulile de prevenție și să ne vaccinăm, atunci când va fi cazul. Iar în zonele verzi ar trebui făcute planuri de redeschidere pentru școli și grădinițe, după Sărbători”, a notat dr Mihai Craiu. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel