Dr Mihaela Bilic: Fără foc am fi rămas niște maimuțe raw-vegane, inteligența și conexiunile neuronale nu cresc cu iarbă.

Dr Mihaela Bilic. Foto: Facebook
Dr Mihaela Bilic, cunoscutul medic nutriționist, spune că, deși a depășit faza în care să mai pună la suflet toate minciunile și prostiile care se vehiculează pe seama mâncării și a gătitului, tot nu poate fi indiferentă la credulitatea și ușurința cu care oamenii îmbrățișează aceste prostii.

Medicul nutriționist Mihaela Bilic spune, într-un mesaj pe pagina sa de Facebook, că efectele dezinformărilor legate de mâncare vor fi greu de scos din capul oamenilor. Iată explicațiile ei:

„Este mai ușor să înșeli oamenii decât să-i convingi că au fost înșelați!" Așa spunea Mark Twain. La noi e mai populară expresia cu piatra pe care o aruncă un prost în baltă... Cert este că morala e aceeași: e greu, dacă nu imposibil, să repari răul făcut, să recâștigi încrederea pierdută. Cu atât mai greu cu cât „stricăciunea" nu e făcută de tine.

Să nu credeți că mă apuc să fac acum o dizertație despre dreptate și conștiință, fiecare e liber să-și creeze propria poziție/opinie despre asta. Ce mă necăjește pe mine sunt efectele prostiilor și dezinformărilor care au ca subiect mâncarea. Și pe care nu va mai reuși nimeni, niciodată, să le scoată din mintea oamenilor!

În numeroșii ani în care am tot vorbit despre mâncare, am scris, m-am întâlnit față în fată cu jurnaliști, autorități, oameni de afaceri sau simplii consumatori, am învățat un lucru: nu trebuie să încerci să convingi pe nimeni, nu poți face bine nimănui cu forța. Oamenii pare că îți cer părerea, când de fapt în majoritatea cazurilor ei nu vor decât să le confirmi ceea ce știu. Și dacă nu faci asta te desființează, refuză să te asculte cu adevărat. Pentru că, conștient sau nu, singura lor dorință e să nu schimbe nimic din ceea ce fac sau cred.

Mihaela Bilic: „Nu pot fi indiferentă”

Am depășit demult faza în care să mai pun la suflet toate minciunile și prostiile care se vehiculează pe seama mâncării. Dar nu pot fi indiferentă la credulitatea și ușurința cu care oamenii îmbrățișează aceste prostii. Stau și mă întreb ce spaime ascunse sau ce promisiuni iluzorii pot să-i determine să renunțe peste noapte la alimente de bază precum pâinea, laptele sau carnea? Ce cred că pot dobândi sau de ce se feresc când decid să mănânce totul crud, nepreparat termic? Să ne placă nouă, oamenilor, să ne chinuim în loc să ne fie bine? E vorba de infantilizare, manipulare, sau doar o lipsă totală de asumare? Vrem să fim deosebiți, speciali și la modă, sau suntem doar superficiali?

Mihaela Bilic: Să-și asume consecințele alegerilor lor

O bloggeriță îmi cerea la un moment dar să o conving să consume lactate. I-am spus că nu vreau să fac asta și, dacă are o dilemă, atunci e a ei nu a mea. Am invitat-o să-mi spună ce argumente au determinat-o să ia decizia de a elimina lactatele din dietă. Și când am auzit textul penibil cu „doar vițelușul bea lapte" mi-am dat seama că sunt în povestea lui Mark Twain. Fiecare e liber să facă ce vrea. Însă trebuie să-și asume consecințele, e pe proprie răspundere!

Mihaela Bilic: Focul a schimbat omernirea

Cât despre eliminarea gătitului mi se pare și mai ridicol, ținând cont că descoperirea focului ne-a revoluționat existența și ne-a schimbat fizionomia, silueta, capacitățile fizice și mentale. Focul și prelucrarea termică a alimentelor au furnizat nutrienții fără de care creierul nostru nu ar fi putut evolua. Fără foc am fi rămas în continuare niște maimuțe raw-vegane, inteligența și conexiunile neuronale nu cresc cu iarbă.

Mihaela Bilic: Parcă am fost toți spălați pe creier

Niciodată nu m-a interesat ce îi mână pe șarlatanii care dezinformează și spun prostii, care manipulează și speculează naivitatea sau frica oamenilor. Probabil în spatele lor sunt interese financiare sau mult ego. Șarlatani și mincinoși au existat decând lumea. Dar atâta apetență pentru lucruri negative legate de mâncare, eu n-am pomenit! Parcă am fost cu toții spălați pe creier și nu mai putem judeca, ne-am pierdut brusc și normalitatea și bunul simț! Așa că nu o să încerc să vă conving de nimic, nu o să vă spun că ați fost mințiți. Singurul lucru pe care vă rog este să împărtășiți și cu mine orice informație pozitivă despre mâncare...trebuie să mai fi rămas și ceva bun de spus despre ea!"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ce este și când este indicată vertebroplastia?
Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel