Dr Horațiu Moldovan: Spitalele private nu vor „fura” pacienții de la cele de stat

Operație
EXCLUSIV
Secretarul de stat dr Horațiu Moldovan a explicat, EXCLUSIV la DC Medical, că spitalele private și cele de stat își vor împărți altfel pacienții. „Toată lumea va avea de câștigat”

Secretarul de stat dr Horațiu Moldovan a explicat la Interviurile DC Medical că, prin noua Ordonanță de Urgență care modifică Legea sănătății, spitalele private nu vor fura pacienți de la spitalele de stat așa cum greșit se vehiculează. Spitalele de stat vor continua să rezolve același număr de cazuri, în timp ce spitalele private le vor scurta pur și simplu listele de așteptare. Acesta va fi marele beneficiu pentru pacienți, a spus demnitarul.

„În acest moment există mai mulți pacienți decât se rezolvă în toate spitalele din România, doar pe aceste două probleme, boli cardiovasculare și cancer. Există liste de așteptare în toate spitalele de stat, pe luni de zile. Știm asta, este un lucru de necontestat. Aceste liste sunt mai lungi sau mai puțin lungi. Atât în cancer cât și în boli cardiovascuare, așteptarea este nefastă pentru pacient. Starea bolnavului se agravează! Un bolnav cu cancer dacă-l operăm mai târziu decât trebuie, este periculos. Parte din pacienții cu aceste două patologii de vârf, care așteaptă, pot să sufere, să se complice starea lor, să-și piardă din speranța de viață și, Doamne ferește!, să și dispară unii dintre ei. Acest lucru se întâmplă! Noi la acest segment de pacienți ne adresăm! Ca atare, spitalele de stat vor face același număr de operații, dar noi sperăm să scurtăm listele de așteptare și o parte dintre cei care sunt pe aceste liste să se poată duce la un spital de alături, să facă operația de care are nevoie, când are nevoie, chiar dacă este spital privat!", a subliniat dr Horațiu Moldovan.

Demnitarul spune că practic spitalele de stat vor pierde doar din acei bolnavi care stau pe lista de așteptare și că, de fapt, prin modificarea tarifelor decontate de stat pe caz rezolvat, acestea vor avea de câștigat!

„Mai mult decât atât, prin creșterea tarifului la nivelul realității, spitalului public va primi mai mulți bani (pe același număr de pacienți tratați, n.r.), nu mai puțini. Deci, teama spitalelor publice că vor pierde bani nu este justificată. Vor câștiga bani. Cum vor fi administrați acești bani, rămâne de stabilit prin norme de aplicare, dar vor avea, din aceste două programe curative ale CNAS, de boli cardiovasculare și cancer, vor avea mai muli bani și mai puțini bolnavi pe lista de așteptare. Ceea ce pentru toată lumea e bine, dar în primul rând pentru pacient, care este tratat atunci când are nevoie", a punctat dr Horațiu Moldovan.

Care sunt celelalte două programe în care se vor putea înscrie spitalele private și exact ce pacienți vor putea fi tratați în privat, aflați din video: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel