Dr Gheorghe Bocean, CMR: Asalt mediatic neprofesionist asupra chirurgului Mircea Beuran

Gheorghe Borcean, FOTO DcNews
Dr Gheorghe Borcean, președintele CMR, explică, într-un punct de vedere, că în cazul chirurgului Mircea Beuran de la Spitalul de Urgență Floreasca acuzat că a ars o pacientă în timpul operației, deși el nu se afla în sală, e vorba de un asalt mediatic neprofesionist. Iată ce spune președintele CMR:

Președintele Colegiului Medicilor din România (CMR), dr Gheorghe Borcean spune că nu e normal sau corect modul în care se pune presiune mediatică uriașă pe prof dr Mircea Beuran, și că acesta a procedat, de fapt, exact așa cum ar fi procedat orice alt chirurg. Iată punctul său de vedere integral:

„Asistăm zilele acestea la un asalt mediatic indecent, neprofesionist și neinformat la adresa unuia dintre colegii noștri cu un renume profesional, care nu merită cu nimic a fi știrbit prin dezvoltări ideatice fără legături cu relațiile de cauzalitate, care au dus la acele întâmplări, da, adevărate.

În medicina românească, dar mai ales în chirurgia contemporană, mai există încă astăzi, câteva personalități „agabaritice". Oamenii aceștia se cunosc.

A vorbi foarte mult despre ei în felul acesta, ar însemna să le facem o popularitate de care nu au nevoie. A vorbi doar despre unul sau altul în termini elogioși, ar însema să-i nedreptățim pe ceilalți.

Mircea Beuran, doctor si profesor, vine dintr-o școală de un prestigiu inegalabil în chirurgia de urgență din România.

Noi medicii, chirurgii, poate foștii pacienți, dar în niciun caz politicienii noștri, știm cine au fost acești mari doctori, știm ce înseamnă, pentru chirurgia de urgență, școala medicală de la Floreasca.

Țurai, Papahagi, Soare, Bucur, Vintilă, Borș, Constantinescu, Doboșiu, Dop, Blidaru, Tiron, Popovici-Zeno, Șuteu și mulți alții au făcut parte din aceeași școală, al cărei continuator este astăzi, Mircea Beuran. Înainte de a fi membru PSD sau universitar, Mircea Beuran este un chirurg de elită. Dovada acestei afirmații este că, între pacienții lui se numără personalități de primă mână ale vieții politice românești, ale lumii mondene, ale mediului social, economic, sportiv și ale mass media.

Ar dori ca opinia publică să cunoască câteva date elementare despre acest caz, fără a încălca principiul confidențialității.

Pacientă cu patologie malignă, tratată și recidivată, refuzată în alte servicii, operată cu aproximativ 10-12 zile înainte de incidentul care face subiectul acestui scandal, dezvoltă o complicație catastrofică, post-operatorie precoce hemoragică.

Lucrurile se petrec în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă și în afara programului, așa cum survin urgențele. Titularul pacientei era dr Mircea Beuran.

Față de urgența hemoragică, amenințătoare de viață, echipa aflată la acel moment lângă pacientă, își anunță șeful care indică reintervenția chirugicală imediată, cu scopul salvării vieții pacientei.

Doar cei care nu au participat la astfel de evenimente nu știu ce înseamnă o hemoragie exteriorizată pe tubul de dren de peste 1000 de ml, asociată cu hemoragie digestivă superioară exteriorizată prin hematemeză și melenă a pacientei operate cu puțină vreme înainte pentru o neoplazie depășită chirurgical.

În această situație de catastrofă, echipa chirugicală, în absența lui Mircea Beuran, demarează procedurile, transferă pacienta la sala de operație, instalează dispozitivul operator, aseptizează câmpul cu soluție alcoolică și începe intervenția chirugicală, cunoscând că profesorul urma să sosească de acasă, din clipă în clipă, așa cum a promis.

Modul, circumstanțele, împrejurările, cauzele pentru care s-a produs incidentul tehnic al combustiei vor fi cercetate amănunțit.

Împrejurarea în care s-a produs evenimentul, adică, fiind vorba de precipitarea în fața unei urgențe vitale, nu poate constitui decât o circumstanță atenunată în eventualitatea în care cineva s-ar găsi vinovat de faptă.

Mircea Beuran a ajuns în sala de operație, după ce evenimentul prejudiciabil a avut loc. Acolo găsește o echipă traumatizată psihic de acest eveniment și face exact ce trebuia să facă un șef în adevăratul sens al cuvântului, adică preia răspunderea asupra tuturor întâmplărilor legate de acel moment în care a fost implicată pacienta sa.

A continuat și a finalizat intervenția de hemostază, pentru care s-a intrat în sala de operație, participă împreună cu echipa de plasticieni la tratamentul complicației combustionale și finalizează evenimentul prin înscrisurile din protocolul operator, asumându-și sub semnătura proprie, tot ceea ce s-a întâmplat acolo cu bune și cu rele, ca un bărbat și ca un chirurg.

Iată pentru ce, nu aș dori să fac afirmații care pot fi interpretate ca antepropunțare într-un viitor dosar, dar sunt convins că este de datoria mea să intervin în această dezbatere, care a devenit publică, pentru a face precizările de mai sus.

Desigur, Mircea Beuran, ca orice om mare în profesia sa, are atât prieteni cât și neprieteni.

Pe această cale, îi rog pe prietenii săi, pe foștii săi pacienți să ia atitudine în apărarea lui și îi sfătuiesc pe mai puțin prietenii săi și pe neprietenii săi să nu se bucure.

A continua astăzi o dezbatere publică, înainte de finalizarea unei anchete, va pune presiune greu de suportat pe echipa medicală, care tratează un caz de maximă greutate umană, o patologie, complicațiile firești legate de aceasta, dar, mai ales legate de accidentul combustional survenit fără voia lor, dar pe care sunt obligați să îl trateze", se arată în punctul de vedere al președintelui CMR, dr Gheorghe Borcean.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel