Dr Gabriel Tatu-Chițoiu: prevenirea infecției cu COVID, cea mai eficientă modalitate de a reduce riscul de deces după boală

Mască
Medicul Gabriel Tatu-Chițoiu lansează un apel la vaccinare anti-COVID argumentând efectele bolii - analizate într-un studiu - în rândul celor care au trecut prin infecție.

Medicul cardiolog Gabriel Tatu-Chițoiu le recomandă românilor să se vaccineze ”urgent” dacă nu s-au imunizat deja.

”Au început să apară date relativ la evoluția pe timp de un an a pacienților care au trecut prin COVID. Studiul pe care îl citez mai jos a identificat o mortalitate foarte mare la pacienții sub 65 de ani care au supraviețuit inițial unei forme severe de COVID.''...riscul de mortalitate la 12 luni în rândul adulților sub 65 de ani care sunt internați cu COVID-19 este crescut cu 233% față de cei care sunt negativi pentru COVID-19. Aproape 80% dintre decesele din rândul pacienților cu COVID-19 au fost din alte cauze decât cele respiratorii sau cardiovasculare.

Întrucât aceste decese nu au fost cauzate de o cauză directă de deces COVID-19 în rândul acestor pacienți care s-au recuperat din episodul inițial de COVID-19, aceste date sugerează că insulta biologică cauzată de COVID-19 și stresul fiziologic din cauza COVID-19 sunt semnificative. Acest studiu se adaugă la literatura acumulată a sechelelor post-acute în urma unei infecții cu COVID-19. În timp ce cei de 65 de ani și peste au mai multe șanse de a fi spitalizați și de a muri din cauza COVID-19 decât cei sub 65 de ani (18), am constatat că mortalitatea la 12 luni a celor sub 65 de ani spitalizați cu COVID-19 a crescut mai mult decât omologii lor mai în vârstă atunci când comparativ cu grupul negativ COVID-19. Chiar dacă ne-am concentrat în primul rând pe mortalitatea de orice cauză, am putut determina impactul COVID-19 asupra riscului de deces respirator și cardiovascular în aval. Marea majoritate a deceselor nu intrau în aceste categorii”, notează specialistul.

Potrivit studiului cercetat de medicul Gabriel Tatu-Chițoiu, noile descoperiri ”identifică domenii critice pentru cercetări viitoare și demonstrează natura omniprezentă a sechelelor COVID-19”.

”Pe baza dovezilor că contractarea infecției severe cu COVID-19 crește riscul de deces după supraviețuirea episodului, este clar că prevenirea infecției semnificative cu COVID-19 este cea mai eficientă modalitate de a reduce riscul de deces după COVID-19. Strategiile de atenuare precum mascarea, distanțarea fizică și ventilația îmbunătățită sunt strategii utile pentru a preveni o infecție cu COVID-19.

Vaccinarea este o măsură care poate preveni și reduce substanțial riscul unei infecții severe cu COVID-19, deoarece s-a demonstrat că infecțiile episcopale sunt de severitate ușoară-moderată (19). Nu au existat diferențe semnificative în ceea ce privește riscul de mortalitate între pacienții cu infecție ușoară/moderată și negativi COVID-19, ceea ce sugerează valoarea vaccinărilor în prevenirea decesului din cauza complicațiilor din aval ale COVID-19.

COVID-19 Post-acute Sequelae Among Adults: 12 Month Mortality Riskhttps://www.frontiersin.org/.../fmed.2021.778434/full”, adaugă cardiologul.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel