Această vitamină îți protejează...
Medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenția cu privire la excesele de care unii pot da dovadă în perioada sărbătorilor pascale, dar și la pericolele la care se expun prin achiziționarea de produse neconforme sau care care nu sunt depozitate ori vândute într-un mediu adecvat.
”De Paşte, vorbim de cumpătare în primul rând, ea trebuie să fie cheia de bază a acestor Sărbători Pascale. Este vorba despre Divinitate, nu despre felul de a mânca şi de a bea în exces.
Este un veritabil pericol în galantare pentru sănătatea noastră şi ceea ce este şi mai îngrijorător este că vorbim practic de o patologie sezonieră.
În fiecare an, la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Nicolae Oblu din Iaşi apar astfel de pacienţi care au consumat produse cu termen de valabilitate expirat sau incorect etichetate și vă reamintesc că greţurile, vărsăturile, durerile abdominale sunt frecvente în această perioadă, legate tocmai de consumul de alimente expirate, iar gastroenteritele şi toxiinfecţiile alimentare nu lipsesc din patologia de sezon”, a declarat dr. Tudor Ciuhodaru, la Antena 3.
Mai mult, acesta a precizat că ”în această perioadă de post, mai apar cazuri de alergii alimentare, mai ales la doamne şi domnişoare, cu sau fără antecedent alergice, legate de astfel de produse în care aditivii alimentari sau modul incorect de depozitare favorizează astfel de reacţii.
Şi de la banalele erupţii cutanate, pruriginoase până la diferite forme severe de alergie sau şoc anafilactic, care ar trebui sa fie tratate de urgenţă, toate acestea pot fi printre fenomenele patologice semnalate în această perioadă”, a mai spus medicul.
Cum recent comisarii de la ANPC au făcut verificări inclusiv la vopseaua de ouă, care este plină de E-uri, medicul atrage atenția cu privire la vopseaua de ouă, ”de ocazie”, vândută la colțul străzii.
”Cea vândută la colţul străzii, vopseaua tipografică sau cea industrială, care apar mai frumoase, au metale, inclusiv aluminiu, şi se pot infiltra prin coaja oului. De aceea, toxinfecţiile alimentare, gastroenteritele sau reacţiile alergice pot apărea şi în astfel de situaţii.
Cât priveşte tratarea lor, dacă vorbim despre reacţii alergice, în forme severe, adrenalina este regina, iar a evita expunerea la alergeni mi se pare de bun simţ, dar nu ai cum să o faci, dacă nu este etichetat produsul.
De aceea, evitaţi alimentele care nu sunt corect etichetate, nu sunt corect depozitate, care au riscuri de a provoca astfel de reacţii, iar la apariția reacțiilor, să știți că sub o simptomatologie de aceasta polimorfe de greţuri, vărsături, dureri epigastrice, se pot ascunde şi alte patologii severe, de exemplu infarctul miocardic inferior, aşa că un consult medical la cea mai apropiată UPU este extrem de important.
Un alt semnal de alarmă: atenţie la cei mici! Ei sunt extrem de vulnerabili şi ar trebui să fim extrem de atenţi la ce cumpărăm, pentru că poate pericolul din galantare creşte exponenţial în perioada Sărbătorilor Pascale şi în perioada imediat următoare!", a atras atenţia medicul Tudor Ciuhodaru, vineri, la Antena 3.
Vezi și: Vopseaua de ouă, TOXICĂ. Alertă, ne pune viața în PERICOL: De pe coajă, se transferă pe mână
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...