Dovleacul, aurul toamnei cu beneficii asupra sănătății. Hâncu: Ne păzește de cancere și de bolile cardiovasculare

 dovleacul. FOTO: Freepik
Dovleacul este vedeta toamnei și se poate consuma atât ca fel principal, cât și ca felul doi ori desert.

Dovleacul este leguma pe care natura ne-o oferă toamna și care poate fi consumată sub toate formele și modurile, de la preparat sărat la dulce, de la supă-cremă la desert presărat cu scorțișoară și/sau cardamom.

Mai mult, scobirea dovleacului poate fi și o activitatea care să adune laolaltă părinți și copii și astfel se creează o legătură și mai frumoasă în familie.

Dr. Anca Hâncu a dezvăluit care sunt beneficiile pentru sănătate ale ”aurului portocaliu”, dar și cui nu îi este recomandat consumul ori ca acesta să fie unul moderat.

Dovleacul, valori nutriționale

O sută de grame de dovleac proaspăt conține:

- calorii 26

- carbohidrați 6,5 grame

- proteine 1 gram

- grăsimi totale 0,1 gram

- fibre 0,5 g

- folați 4% din Doza Zilnică Recomandată (DZR)

- niacină (vitamina B3)  4% DZR

-  acid pantotenic (vitamina B5) 6% DZR

- piridoxină (vitamina B6) 5% DZR

- riboflavina (vitamina B2) 8,5% DZR

- tiamina (vitamina B1) 4% DZR

- vitamina A 246% DZR

- vitamina C 15% DZR

- vitamina E 7% DZR

- vitamina K 1% DZR

- sodiu 2% DZR

- potasiu 7% DZR

- calciu 2% DZR

- cupru 14% DZR

- fier 10% DZR

- magneziu 3% DZR

- mangan 0,5% DZR

- fosfor 5% DZR

- seleniu sub 0,5% DZR

- zinc 3% DZR

- alfa și beta-caroten, beta-crypto-xantină și luetină-zeaxantină.

Dovleacul, beneficii

”Dovleacul este foarte valoros nutritiv și sărac în calorii, iar o cană de dovleac înseamnă doar 50 de calorii, înseamnă 12 grame de carbohidrați, 2 grame de proteine, 3 grame de fibre, iată, o cantitate foarte bună de fibre, dar foarte multe vitamine.

Avem vitamina A în doză dublă față de cât avem noi nevoie, iar vitamina A o putem stoca, avem vitamina C, o cincime din cât avem nevoie într-o zi, mai avem potasiu, magneziu, calciu. Toate aceste minerale care sunt foarte utile pentru sănătatea noastră”, a declarat dr. Anca Hâncu, medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice, la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.

Cu un asemenea aport de vitamine, minerale și nutrienți, dovleacul este un aliment foarte bun, putând fi consumat în diferite forme, de la copt, pireu ori în plăcintă.

”Dovleacul are mulți antioxidanți, iar prin aceștia previne apariția bolilor cronice, ne păzește de cancere, ne păzește de boli cardiovasculare, menține sănătatea inimii și face o piele frumoasă.

Are foarte mult beta-caroten, care stimulează sănătatea pielii, prin vitamina C mai stimulează și producția de colagen așa că avem foarte multe beneficii”, a mai spus nutriționistul.

De asemenea, dr. Hâncu a subliniat că un dovleac, cu cât are miezul mai portocaliu, cu atât are un conținut mai mare de beta-caroten, deci este mai valoros, ”dar în mare este apropiat” de cel mai puțin portocaliu.

Dovleacul, alimentul bun pentru slăbit

Totodată, medicul a precizat și care este tipul său preferat de dovleac, cel cu miez mai portocaliu, ”făcut la cuptor și cu puțină scorțișoară sau cardamom și  astfel mă bucur chiar de un desert fără să îmi aduc foarte multe calorii. Adică este foarte bun pentru menținerea greutății, pentru scădere în greutate. Are 94% apă și are gustul dulce, iar combinat cu scorțișoară este chiar un desert”, a mai spus Anca Hâncu.

Potrivit medicului, cantitatea mare de apă și de fibre fac dovleacul să țină de foame, mai mult decât atât, el poate fi combinat și la aperitive, cu diverse brânzeturi.

Prin conținutul de vitamina A, beta-caroten, luteină și zea-xantină dovleacul ne ajută vederea. În plus, uleiul de dovleac este foarte bun pentru scăderea colesterolului, pentru prostată și creșterea părului, iar semințele de dovleac sunt eficiente pentru fertilitate, sănătatea prostatei, dar și pentru un somn odihnitor, prin conținutul de triptofan și de magneziu, ”ne ajută să ne relaxăm și să dormim mai bine”, afirmă medicul.

În ceea ce privește contraindicația consumului de dovleac, medicul susține că are un ușor efect diuretic, ”dacă luăm anumite medicamente cu litiu, s-ar putea să se elimine prea mult, sau pentru cei cu diverse gastrite, cu probleme la stomac, dacă îl mănâncă crud, poate să dea senzații de balonare sau să interfereze și să nu se simtă bine persoana, sau dacă este mâncat în exces va da senzație de balonare, sunt totuși multe fibre și se pot acumula gaze în exces”, a mai spus medicul.

Măștile cu dovleac pentru ten și păr au zeci de beneficii. Profită de această legumă a toamnei

Uneori ne putem întreține tinerețea și frumusețea, apelând la măștile cu dovleac pentru ten și păr, care au zeci de beneficii. Toamna cumpărăm adesea dovleac, care conține vitaminele A, C, E, unele din grupa B și minerale, inclusiv cupru, fier și potasiu. Prin urmare este util să consumăm dovleac, dar îl putem folosi și ca un produs de înfrumusețare.

Dacă tenul feței este gras sau mixt, o dată pe săptămână putem elimina impuritățile cu un scrub. Acesta se face din zaț de cafea, amestecat cu miere sau din miere, amestecată cu zahăr. Masăm cu mișcări circulare cel puțin un minut și clătim fața cu apă ușor caldă. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Clementinele, ce nu știai despre ele. Pot avea anumite efecte negative asupra sănătății

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală
alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel