Două cauze majore care duc la cancer pulmonar. Dr. Natalia Motaș: Vin din ce în ce mai mulți pacienți în stadii avansate

cancer pulmonar - FOTO: Freepik@ ahasanaraakter0420
EXCLUSIV
Aceste două cauze majore provoacă din ce în ce mai multe cazuri de cancer pulmonar. Medicii sunt îngrijorați din cauza vârstei pacienților, dar și a stadiului în care se descoperă, de fapt, maladia.

Explozia alarmantă a cazurilor de cancer pulmonar în rândul populației a devenit o problemă majoră de sănătate publică, iar specialiștii din domeniu sunt tot mai preocupați de cauzele acestui fenomen îngrijorător. Fumatul rămâne una dintre cele mai importante și binecunoscute cauze ale cancerului pulmonar, cu o influență devastatoare asupra sănătății respiratorii a indivizilor.

Cele două cauze majore care duc la cancer pulmonar

Dr. Natalia Motaș, medic primar chirurgie toracică, cu competență în endoscopie bronșică, ne-a vorbit despre cauzele principale ale cancerului pulmonar.

"Ne confruntăm din ce în ce mai des cu cancerul pulmonar. Vin din ce în ce mai mulți pacienți, în stadii din ce în ce mai grave. Vin și în stadii incipiente. Sunt din ce în ce mai tineri. Nu putem să nu ne gândim ce cauzează această explozie de cazuri și cazuri avansate. Ca specialiști în acest domeniu ne putem gândi, în primul rând, la fumat.

În continuare, fumatul face victime în rândul populației. O altă cauză binecunoscută este poluarea atmosferei. Alături de fumat, poluarea este un factor de risc. Poluarea este unul din factorii care face ca această maladie să apară la persoane din ce în ce mai tinere. 

Bronhopneumonia obstructivă cronică, BPOC, este o boală cronică, a fumătorului, care este un factor de risc pentru cancerul pulmonar și alături de poluare se face un trio în care avem o rețetă nefericită pentru cancer bronhopulmonar", a explicat dr. Natalia Motaș, medic primar chirurgie toracică, cu competență în endoscopie bronșică, în exclusivitate pentru DC MEDICAL. 

Vezi și: 7 lucruri care distrug inima. Dr. Loreta Păun: Sunt cruciale

Poluarea, factor de risc pentru cancerul pulmonar - FOTO: Freepik@nndanko

Poluarea, factor de risc incontrolabil

Studiile epidemiologice au arătat o corelație clară între nivelurile ridicate de poluare atmosferică și riscul crescut de cancer pulmonar în populație. De exemplu, persoanele care locuiesc în zone cu concentrații mari de poluanți atmosferici, precum cele situate în apropierea industriei sau traficului intens, prezintă un risc mai mare de a dezvolta cancer pulmonar în comparație cu cele care trăiesc în zone mai puțin poluate.

Vezi și: Efectul dezastruos al neutilizării inovațiilor medicale. Dr. Ioana Bianchi: Investigația costă mult, inovația costă mult. Să vedem cât costă neplicarea acestora | DCMedical.ro

Prin urmare, reducerea poluării atmosferice este esențială pentru prevenirea cancerului pulmonar și pentru protejarea sănătății populației. Aceasta implică adoptarea unor politici și măsuri pentru reducerea emisiilor industriale și vehiculare, promovarea utilizării surselor de energie curate și sustenabile, precum și îmbunătățirea tehnologiilor de control al poluării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel