Dosar penal în cazul infecțiilor intraspitalicești de la spitalul din Harghita

Poliția a deschis o anchetă în acest caz
A fost deschis un dosar penal în cazul pacienților din județul Harghita care au fost infectați cu bacteria Pseudomonas aeruginosa în spital.

Un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă și neglijență în serviciu a fost deschis de către Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Harghita. Cei 14 pacienți au fost infectați după ce au fost operați la secţia de Oftalmologie a Spitalului judeţean, iar trei dintre ei și-au pierdut vederea la ochiul operat.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, Maria Plumbu, a precizat că poliţiştii s-au sesizat din oficiu, întrucât în acest caz nu este depusă nicio plângere, fiind deschis "un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă şi neglijenţă în serviciu".

Pacienții care s-au infectat au fost operaţi de cataractă senilă la mijlocul lunii ianuarie la secţia de Oftalmologie a Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc. Ulterior, aceștia au dezvoltat o inflamaţie a globului ocular, la şase dintre ei fiind identificată bacteria Pseudomonas aeruginosă, iar 13 dintre ei au fost reoperaţi.

Serviciul de Comunicare al SJU Miercurea Ciuc a recunoscut joi, că trei dintre pacienţii reoperaţi şi-au pierdut vederea la ochiul operat, la şase dintre pacienţi vederea s-a deteriorat, iar în cazul a cinci pacienţi vederea nu s-a deteriorat sau s-a deteriorat în mică măsură, potrivit Agerpres.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Borboly Csaba, a trimis Corpul de control la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc. De asemenea, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Harghita a aplicat amenzi în valoare totală de 30.000 lei, în acest caz.

Au fost sancționate șase persoane, inclusiv asistenta şefă şi şeful se secţie, cuantumul total al sancţiunilor fiind de 26.000 lei, iar la nivelul structurilor cu atribuţii în activitatea de supraveghere, prevenire şi limitare a infecţiilor asociate asistenţei medicale au fost sancţionate cinci persoane, amenzile totale fiind de 4.000 lei, fiind aplicate şi trei avertismente.

De asemenea, s-a derulat o anchetă internă, în urma căreia şeful Şeful Serviciului de Supraveghere şi Prevenţie a Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale (SPIIAM) din SJU Miercurea Ciuc, epidemiologul Sergiu Sîngeorzan, a declarat că au fost identificate mai multe probleme pe procedura de procesare instrumentar şi de sterilizare şi consideră că, "mai mult ca sigur, acolo au fost problemele care au dus la această tragedie".

Acesta a punctat că sursa infecţiei nu a fost găsită, dar, cel mai probabil, bacteria a fost adusă din afara spitalului şi manipulată prin intermediul personalului secţiei de Oftalmologie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală
alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel